Groddguide

Att grodda är enkelt, billigt och kul! Det är ganska häftigt ändå hur något som kan ligga torrt i skafferiet så länge bara behöver lite vatten för att komma till liv och börja växa.

Groddar går att använda i det mesta, det är gott att ha som topping på mackan, som bas i sallader eller som något crunchy i grytor. På vintern när färskt bladgrönt inte är i säsong tycker jag att det är ett smidigt och cheap sätt att få något knaprigt och färskt till maten. Är du generellt känslig för bönor, linser och/eller ärtor gör groddning dessutom att det blir enklare för magen att ta hand om dem (vill du lära dig mer om detta kan jag rekommendera boken Becoming Vegan: The Complete Reference to Plant-Based Nutrition av Brenda David)

I den här guiden har jag groddat mungbönor, de är väldigt enkla att grodda och dessutom kan bli ganska så stora och grova om man låter dem groddas en extra dag eller två. Du kan grodda alla möjliga typer av bönor och linser, en mix av gröna linser och mungbönor är också en favorit.

Så, det du behöver är egentligen bara mungbönor, vatten, en skål, ett durkslag och en kökshandduk. Har man en groddburk eller något liknande fungerar det såklart också bra. Nedan har jag testat att grodda både i en groddburk (det är alltså en vanlig burk fast med ett nät i botten så att vattnet kan rinna ut) och i en kaffepresskanna, mest för att jag hade en och ville testa om det gick, vilket det gjorde.

1. Först ska bönorna ska blötläggas, dvs. ligga i rikligt med vatten, i minst 12 timmar (här använde jag ca 1 dl torkade mungbönor)

2. Sedan häller du över bönorna i ett durkslag och täcker över med en kökshandduk.

3. Skölj i rikligt med vatten 2-3 gånger dagligen i 3-4 dagar. Du kan hålla durkslaget under kranen en stund eller lägga dem i ett vattenbad ett par minuter, det är vilket som.

4. Efter 3-4 dagar i rumstemperatur kan groddarna se ut såhär. Du kan fortsätta grodda dem 1-2 dagar till för att få en längre svans eller lägga dem i en burk och förvara i kylen för att stoppa processen. I kylen håller de ytterligare ca 4-5 dagar.

Såhär kan det se ut om du använder en groddburk.

Här la jag bönorna i en kaffepresskanna istället, ovanför själva nätet/filtret, så vattnet kan rinna genom. Om du har en kanna som man kan ha stående upp och ner skulle man kunna ha dem under (så som man har kaffe annars) istället och låta vattnet rinna ut genom pipen. Observera att de fortfarande ska sköljas 2-3 gånger per dag också när de ligger i en groddburk eller en presskanna!

Så, nu kan du förhoppningsvis testa att grodda lite bönor om du ej testat det innan.

Kommentera nedan om du har egna tips eller ytterligare frågor!

1 Kommentar

  1. Grodd-olga

    Smart med presskannan. Mungbönor blir härligt tjockare och ”biffigare” om de får växa under tryck, så kanske man kan testa att använda kaffepressen till det också då?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Portionen Under Tian – ÄTA UTE! Nu kan du förhandsbeställa ett signerat exemplar av Hanna Olvenmarks tredje bok!

Staycheappodden

Portionen Under Tian har blivit med podd! Vi, Hanna & Johanna, kommer vrida och vända och prata om allt som har med #staycheap att göra. Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt. *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.

Kurs (fullbokad) – För snåljåpar & planetälskare

Hösten 2020 kommer vi öppna upp för en liten grupp att gå kurs med oss här i Göteborg! 5 tillfällen á 3 timmar fördelande över 10 veckor.

Läs mer här