Roadtrip till Lofoten – 2 veckors mat för 1000 kronor per person

I juli var jag ju på en roadtrip till Lofoten med två av mina vänner. Ni är många som har följt den via Instagram och också bett om att få listan på vad jag handlade, vad vi åt och lite tips och trix. Och givetvis ska ni få det! Det var den absolut bästa resa som jag någonsin gjort. Ibland kan jag känna att en semesterresa ger lite av en ekonomisk ångest när den väl är dags, vilket ofta beror på att den inte varit tillräckligt välplanerad. Så var det inte med denna. Resan innebar allt det bästa! Bra vänner, vandringar i helt fantastisk miljö och så fest på festival. Här kommer min reseberättelse och hur vi gjorde för att hålla kostnaderna nere. Längst ned finner du listan på maten. Den gick på ca 1800 kr, alltså 600 kronor per person. Sedan handlade vi på oss lite extra i Norge och totalt klarade vi oss på 1000 kronor per person.

Hur jag sparade pengarna till resan


Vi bestämde redan i oktober förra året att vi skulle åka. Vi hade fått biljetter till en liten festival, Trevarefest, som sålde slut sina blotta 700 biljetter på 10 minuter. Vi var såklart oerhört glada över att ha fått biljett! Fastän att vi egentligen inte visste så mycket om festivalen, mer än att den såg ut att ligga väldigt drömmigt. Och vi ville till Lofoten!

Jag avskyr, verkligen avskyr, känslan av ekonomisk stress innan semester. Och bestämde mig i oktober för att redan då börja spara. Även om det inte skulle bli den direkt dyraste resan, så ville jag inte behöva punga ut de pengarna månaden innan. Så jag startade jag “en dröm”  i sparappen Dreams, som jag kallade “Festivala i Lofoten”. Jag satte målet till 10 000 kr, efter att vi gjort en grov överslagsräkning på hur mycket det skulle kunna kosta. Under de kommande månaderna sparade jag via Dreams. Varje gång jag tog med matlåda, gjorde storkok mm så fördes pengar över från mitt lönekonto till Dreams-kontot. I slutet av maj var min dröm uppfylld och jag hade alltså 10000 kr på ett separat konto, öronmärkt för resan. I oktober hade vi inte bestämt hur vi skulle komma dit, var vi skulle bo, och hur länge vi skulle vara borta. I början pratade vi om en vecka. Jag är väldigt, väldigt glad över att vi tog två veckor på oss för att utforska Lofoten och Norge- det kändes egentligen som alldeles för kort tid!

Hur vi reste 

Vi var länge inne på att hyra en husbil, men insåg snabbt att det blev riktigt dyrt. Vi avskrev det. Flyg var inget alternativ. Vi skulle kunna ha hyrt en bil där uppe men dels miljömässigt kände vi att vi ville undvika flyget, och vi ville ha friheten att kunna röra oss fritt. Vi insåg: Vi vill roadtrippa. Ingen av oss har bil, och några veckor innan resan så hade vi faktiskt inte helt klart för oss hur vi skulle lösa en. Men! En av mina kompisars föräldrar var en riktig riktig guldklimp och lånade ut en bil till oss. Det sparade oss väldigt många tusenlappar.

Hur vi bodde

Väl i Lofoten skulle vi börja med att bo på Henningsvaer, där vi skulle gå på Trevarefest. Henningsvaer är väldigt tältningsvänligt men vi hade sedan innan bestämt att vi ville bo rätt komfortabelt de första nätterna. Via Airbnb hittade vi ett perfekt boende för oss, “Kiosken”, en gammal kiosk som var omgjord till ett boende. För detta betalade vi 7500 kr för 5 nätter, alltså ca 500 kronor per person och natt. Det var helt klart så värt det! Tältningen skulle vi ju göra sen. Efter festivalen tog vi oss vidare runt de olika delarna av Lofoten. Vi sov oftast i tält, men tog också några nätter i bilen. Båda väldigt cheap.

Hur vi planerade maten och inköp

Någon vecka innan vi åkte satte vi oss ned och planerade rutten. Norge är dyrt och vi bestämde att vi köper så mycket vi bara kan i Sverige. Jag gjorde en inköpslista innan vi handlade och efter handlingen delade jag upp allt i fem olika påsar.

Vi handlade allt på en stor matvarubutik. Detta gick loss på ca 600 kronor per person, totalt alltså 1800 kronor. Listan hittar du längst ned i inlägget.

Jag delade upp allt i påsar för att vi skulle ha någon slags ordning.

 

  • Middagsbas: konserver, kokosmjölk, tomatkross, pasta, ris etc.
  • Smaksättning och snax: Nötter, choklad, chips, alla kryddor
  • Frukt och grönt: Alla färska grönsaker och frukter
  • Frukost (och mellanmål): Alla iKaffe, havregryn, russin, knäckebröd, jordnötssmör
  • Ren och fräsch: Allt vi behövde för att hålla oss rena ? Toapapper, handsprit, våtservetter mm
  • Kylväska: Vi hade också en liten kylväska med de få kylvaror vi hade, ex parmesan och cream cheese.

Hur vi åt under under roadtripen


För att spara tid och pengar så förberedde jag all mat innan vi åkte. Två huvudmåltider och dadelbollar som snacks. Vi hade också frukt, nötter och kaffe med oss. Och vatten! Mycket vatten.  Jag gjorde pastasallad på sådant jag hade hemma och behövde rensas ut. Wrapsen var de här med belugalinser och sötpotatiskräm. 

Vår resa var upplagd så att vi körde i ett svep från Göteborg till Lofoten (med två pauser, en för frukost och en för lunch). Det tog ca 27 timmar. Vi startade ca 17.00 på lördagen och var framme vid 21-tiden på söndagen.

En stor fördel med att ha gjort all mat innan är att man istället kan fokusera på att hitta ett trevligt ställe att luncha på istället för att hitta ett ställe med mat. Här fick vi en fantastisk lunch vid Torneträsk. Dessutom ingick ett gratis, iskallt, efterrättsbad som piggade upp rejält!


Hur vi åt väl i Norge 

När vi bodde i “Kiosken” så lagade vi all mat där. Vi gjorde dagsturer upp på olika toppar och då hade vi vanligast med oss nötter, choklad och frukt och annat enkelt.

Vi startade varje morgon med vår standardfrukost: iKaffe + havregryn + nötter/frön + russin + banan + kaffe

 

När vi gjorde korta dagsturer packade vi väskan med kaffe, frukt/nötter/choklad och vatten.

 

I tre dagar gick vi på Trevarefest. Ölen var jättedyr, men väldigt värt det! Och vi levde ju så billigt i övrigt så det var liksom inte så jobbigt då ?

Efter festivalen stannade vi på Henningsvaer i två dagar till. Sedan åkte vi vidare till olika ställen på Lofoten. Roligt nog var en vän på samma ställe med 7 andra vänner, så vi slog följe med dem i en dag. Vi tältade på olika ställen och varje dag tog vi oss upp på en topp. Maten förberedde vi innan eller så lagade vi den längs vägen i vårt Trangiakök.

Wrap är perfekt hajkmat! Bönor eller linser som blandas tillsammans med avokado eller tomatkross, någon grönsak och ev lite fetaost för extra lyx. Rulla ihop och traska iväg!
Ibland använde vi inte trangiaköket utan blandade bara kalla ingrediener.  1 paket tomatkross med 1-2 paket bönor. Skivad gurka, fetaost och så åt vi detta med ett bröd.

 

En av mina favoritluncher! En enkel pastasås med tomatkross, lite kryddor, linser. Koka pasta och riv över parmesan. Det var värt att ha med ett litet rivjärn och parmesan, helt klart!

 

DSC03847
En annan klassiker på resan var one-pot-kokosgrytan. Man hackar lök och vitlök, fräser i olja, slår på kokosmjölk och vatten och kokar ris eller quinoa i. Lägg gärna i någon grönsak och på slutet valfria bönor/linser.

 

Efter att vi hade varit på Lofoten tog vi oss ned genom Norge på ett par dagar. Vi sov i tältet och även i bilen och givetvis lagade vi all mat ute.

Inte för att det gjorde så mycket direkt. Vi blev helt tagna av den här solnedgången!
Vi avslutade vår resa med en dag i Bergen. Jag saknar redan alla våra utemåltider!

 

Tack Lofoten för en helt otrolig resa!

Hela resan gick på 8000 kronor


Kostnad för hela vår resa blev ca 8000 kr per person. Då ingick all mat, att vi åt ute en dag, bensin, köpte rätt många svindyra öl på festival, festivalbiljett för 700 kr/person, vårt AirBnBoende, färjekostnader och så mat vi köpte i Norge. Så med andra ord fick jag alltså ca 2000 kronor över från min resebudget! Vad som framförallt slog mig är att en inte behöver åka särskilt långt för att se helt storslagen natur. Nu är ju Lofoten långt upp, men mycket längre ner är Norge också helt fantastiskt.

—————————————————————————————————————————

Matlista för 2 veckors roadtrip för 3 personer


Detta var det vi handlade innan. I Norge kompletterade vi med sådant som tog slut, vilket egentligen bara var frukt, grönt och om vi handla något lite “lyxigt” t ex fetaost. Vi köpte också lite mer nötter och choklad när vi var där för våra turer, så i efterhand hade jag nog köpt mer sådant. Utöver maten handlade vi med oss “fräschörsaker” som handsprit, toalettpapper, våtservetter mm, och det gjorde vi i Sverige.

Frukt och grönt
Banan: 3 kg
Gul lök: 1 kg
En bit ingefära
Morot: 2 kg
Nektarin: 1 korg
Vitlök: 2 hela
Färsk spenat: 2 frp
Ingefära: en rejäl bit
Sötpotatis: 1,5 kg
Tomat, färska: 2 kg

Spannmål
Ris: 1 kg
Pasta: 1,5 kg
Havregryn: 2 kg (vi fick komplettera med 1 kg)
Matvete: 500 g
Quinoa: 500 g

Mejerivaror
Creme cheese: 2 frp
Parmesan: 1 st

Smaksättning
Ajvar Relish: 1 burk
Oliver: 1 burk
Salt
Soja
Kryddor: curry, spiskummin, peppar, paprikapulver
Sambal oelek

Såsbaser
Tomatkross i tetrapak: 9 st
Kokosmjölk i tetrapak: 5 st
Havregrädde: 3 st a 2 dl

Proteinkällor
Färdigkokta bönor/linser i tetrapak, olika sorter: 10 st
Torkad sojafärs: 250 g
Torkade linser: 500 g

Övrigt: 
Kaffe: 2 frp
iKaffe: 10 st (vi behövde komplettera med 3-4 styck)
Knäckebröd: 3 frp a ca 300 g
Pumpakärnor: 400 g
Solroskärnor: 400 g
Tortillabröd: 2 fpr a 8 st
Jordnötssmör: 2 burkar
Valnötter och cashewnötter: 1 kg (ur Naturgodis-plocket)
Olja att laga mat i
Russin: 500 g
Rågkaka: 1 frp a 30 st
Choklad, chips

4 Kommentarer

  1. Sofie och Anna

    Hej från två inspirerade följare som faktiskt befinner sig på världens finaste Lofoten nu! Vi undrar bara vilken topp du är på på sista bilden?

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Hej Sofie och Amanda!

      Vad underbart att ni är på Lofoten nu, blir avis!! På den bilden är jag på en topp som heter ”topp 730”, vilket inte ligger så långt ifrån Reinebringen.

      Ha en fortsatt underbar semester!
      /Hanna

  2. Emmelie

    Hej. Jag och min sambo planerar en roadtrip till Norge. Undrar lite hur ni förvarande kylvaror? Tex ska ju öppnad havredryck vara i kyl. Mvh Emmelie

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Hej!
      Vi hade en liten kylväska med för öppnade varor 🙂
      Ha en fin resa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *