-

-

Baljväxter är enligt min mening, ett p e r f e k t livsmedel. Eller egentligen är det ju inte ett livsmedel, det är ju ett samlingsnamn för flera olika sorters linser, ärtor och bönor. Billigt, klimatsmart och väldigt bra för kroppen.

Baljväxter är toppen för kroppen

Jag använder väldigt mycket baljväxter i min matlagning. Inte bara för att det är billigt utan mest för att baljväxter är väldigt näringsrika. De är rika på både proteiner, vitaminer och mineraler, (framförallt järn) och består av långsamma, mättande kolhydrater. 100 gram torkade linser innehåller t ex lika mycket järn som 100 gram nötfärs och har ett proteininnehåll på ca 20-25% protein, vilket gör de till en fantastiskt bra proteinkälla för framförallt veganer och vegetarianer. Men! Även för de som hävdar att “man måste få i sig kött för att få i sig proteiner” kan vara lugna med baljväxter. Det går ändå alltså. Proteiner består av aminosyror, 20 stycken. 11 är icke-essentiella dvs kroppen kan tillverka dem medan 9 är essentiella. Dessa måste vi få i oss via den maten vi äter. Animaliska produkter innehåller alla 9 essentiella aminosyror. I växtriket finns också alla aminosyror! Men vi får i oss de via två olika källor: baljväxter och spannmål. Kombineras dessa två livsmedel nås s k fullvärdigt proteininnehåll dvs de innehåller de essentiella aminosyrorna. Låter det krångligt? Det är det inte. Ofta äter vi dessa livsmedel tillsammans. Exempel: du äter en linssås med pasta till, eller kör bönbullar med  bulgur, quinoa eller något annat. Denna lilla regel: spannmål + baljväxter är bra för den som äter vegetariskt eller veganskt.


Pasta + linser = sant (och fullvärdigt proteininnehåll) i denna vegopasta på linser

Baljväxter är väldigt enkla att tillaga 

De flesta baljväxter kräver att man blötlägger dem i ca ett halv dygn. Det allra smidigaste är att antingen lägga i vatten över natten, eller att blötlägga på morgonen så att man kan tillaga dem på kvällen. Olika baljväxter har olika koktider, det står på förpackningen. Har man brått är linser den perfekta nödlösningen, behöver inte blötläggas och är färdigkokta på ca 10 minuter. Så bra!

1. När du kokar dina baljväxter, koka alla på en gång.
2. Det du inte använder direkt fryser du in. Jag brukar ta 4 dl ( motsvarar en burk färdigkokta bönor/kikärtor) och frysa in i plastpåsar. Perfekta att ta fram när man väl behöver.


Kikärtor är väldigt goda i grytor, som i den här kokosmjölksgrytan– en av mina absoluta favoriträtter

Spara pengar med baljväxter

Att använda baljväxter är inte bara bra för kroppen och miljön. Det är ju också väldigt prisvärt. 1 kg torkade (ekologiska) baljväxter kostar ca 40 kr. Jämför det med kött, du får inget bra kött för 40 kr per kilo. Att koka själv är det absolut billigaste och har du bönor och linser som en del av din bas i din mat kan du spara mycket pengar mot att köpa färdigkokta. Ett paket à 500 g ekologiska bönor/linser kostar ca 20 kr- vilket blir ca 1,25 kg när du kokat klart. För samma mängd behöver du köpa ca 5 burkar färdigkokta. Ekologiska varianter kostar ca 13-15 kr/styck så bara genom att koka sparar du ca 50 kr på samma mängd. Nu kanske du inte tycker att det låter så mycket, men i en kost som består av mest vegetariskt kommer du att spara det per vecka, minst. Det är nästan 3000 kr per år.  Är man en familj på flera personer och fler munnar att mätta blir det betydligt mer än så.

Ett sätt att minska på kött kan vara att dryga ut kött med baljväxter, det blir både mer klimatsmart och billigare, och kan vara ett sätt att föra in mer bönor och linser i sin mat. Hur mycket skulle du spara på att minska din köttkonsumtion och byta ut en del mot baljväxter?


Köttbullar med linser i, går hem hos både barn och “baljväxtskeptiker”- här tillsammans med morotstzatsiki och ugnrostad potatis

Baljväxter passar också väldigt fint att göra mättande och matiga soppor på, som den här soppan med kidneybönor i. Du hittar fler recept om du söker på soppor.

Nu hoppas jag att du känner dig redo att botanisera bland baljväxter i hyllan, det finns så många underbara sorter att variera sig med!

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This