Spara pengar genom att minska konsumtion av utrymmesmat

Hur mycket lägger du på godis, chips, alkohol etc? Alltså det vi kallar utrymmesmat.

Att fundera över sin konsumtion av den här typen av ”mat” kan vara väl värt. Dels ur hälsoaspekt men också för ekonomin och miljön.
Det som kallas “utrymmesmat” såsom alkohol, chips, godis, mm är näringsmässigt meningslöst och inget vi behöver. Genomsnittssvensken lägger ca 40 % av sin matkostnad på den här typen av livsmedel. Det kan jämföras med 10 % på frukt och grönt. Det är klart att det kan vara “mysigt att unna sig”, och min poäng här är inte att ta bort detta helt. MEN. 40 % är på tok för mycket!

Min personliga åsikt är att vi har en rätt skev matbild i Sverige. Vi snackar ned vanlig mat, typ potatis, pasta osv som om det skulle vara boven för folkhälsan. Jag tror att vi skulle må mycket bättre om vi istället för att snacka ned den typen av mat, äter så att vi blir mätta (yes det är vanligt med sötsug för att man inte ätit sig mätt på mat) och struntar i att go bananas på fredag/lördagssnackset/varjedagsnackset. Hitta andra sätt att mysa och ät riktig mat!

Ur miljöaspekt då? Ja av den anledningen kan vi också fundera över vår godiskonsumtion. I en artikel från Aktuell Hållbarhet kan du läsa att 1 kg chips släpper ut ca 20 gånger mer koldioxid än 1 kg potatis, och att en påse skumgodis har lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött.

 

Köp mindre skit- kan även appliceras på andra områden

2016 sparade jag ihop pengar för att åka till en av mina stora drömmar, en vandring i Nepal, till Mount Everest Base Camp. Jag fick verkligen fundera över min ”skitkonsumtion”, och det var häftigt att uppleva att alla bäckar små blev en helt fantastisk upplevelse.

När jag skriver att vi ska fundera över vår skitkonsumtion, ja då menar jag ju såklart också allt annat som vi köper som kanske egentligen inte är ett behov. Det är en stor skillnad på ”behov” och ”vill ha”. Och alla de där sakerna vi ”vill ha” kan ju bli rätt många kronor till slut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHET! Klicka hem 300-kronorsveckan direkt via mat.se

*denna tjänst är ett betalt samarbete med Mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 (plus ytterligare 100 kr på ditt andra köp och ytterligare 100 kr vid ditt tredje köp – alltså totalt 400 kr i rabatt som ny kund)

Vill du ha mer inspiration till klimatsmart, billig och god mat? Spana in våra böcker.

Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen Under Tian, har släppt två kokböcker med mängder av recept som är bra för dig, din plånbok och planeten. Den första boken ger dig en intro till hela konceptet medans den andra är en fördjupning i hur vi kan äta mer i säsong.