10 recept för cheap bjudmiddag

Bjudmiddag. Får det ordet dig att tänka att när det vankas gäster, så förväntas du laga mat i flera timmar? Det ska gärna vara lyxigt, och bara tanken på att anordna en middag får det att kännas som ett hål i plånboken? Så kan det ju bli. Men det måste inte vara så.

Jag älskar att bjuda på middagar. Men jag älskar inte att det blir superdyrt eller tar en halv dag för mig att få till. Därför ser jag till att det inte blir så. Här kommer mina tips för att få till billiga bjudmiddagar och mina favoritrecept.

1. Gör det lyxigt men på ett cheap sätt

Ofta så förknippar vi ordet lyx med att de ska vara dyrt och ”mycket”. Jag tror att vi kan omvärdera vad ordet lyx är. Varför tycker du till exempel att det känns lyxigt med helg? Är det det faktum att du faktiskt spenderar mer pengar, eller är det allt annat runt omkring? Som att du får spendera tid med nära och kära? Att matlagningen gärna får ta mer tid (för att du har tid för det på ett annat sätt på helgen?), att du vet att du är ledig dagen efteråt och därav kan slappna av och inte känna press på att komma i sängs tidigt. Att middagen får ta tid och det ger möjlighet till fördjupning av samtal och relationer?
Alla dessa saker är ju väldigt cheap, och det som i alla fall jag förknippar med lyx när det är helg. Att få umgås. Att få känna mig ledig. Att få ta tiden. Inte att det kostar så mycket.

2. Du bjuder på tillfället men måste inte bjuda på allt

Jag har en grundregel när det kommer till när jag själv har bjudmiddag. Och det är: jag får be om hjälp. Saken är den att ofta slipper jag be om det för i ungefär 9 fall av 10 kommer det alltid ett sms innan: ”Ska jag ta med mig något?”. Om jag anser att det behövs (det kan vara att jag glömt något eller att det vore väldigt välkommet att någon fixar något. Då svarar jag ofta ”Ja, tack! Du får gärna ta med dig xxxx”. Vill tillägga här om det är så att man kör lite mer knytisstajl, t ex att någon löser efterrätt, någon tar med si och så, så tycker jag att det är schysst att vara supertydlig med det från start så att inte någon känner sig jättestressad av att helt plötsligt stå med ett projekt framför sig på kort tid.
Knytis är ju för övrigt en jättebra grej om man vill bjuda in men inte vill stå för att göra allt.

Min upplevelse av att bjuda på middag är att de flesta (inklusive mig själv när jag blir bortbjuden) tycker att den största lyxen är att någon drar ihop tillfället och liksom styr upp. Inte det faktum att få gå på en gratismiddag.

Det kan vara bra fråga sig själv: Är det mina vänner som förväntar sig att jag ska lösa allt? Eller är det jag själv som sätter den förväntan på mig?

3. Bjud på cheap mat!

Det sista tipset är givet: att bjuda på cheap mat såklart. Det finns massor av goda grejer du kan bjuda på. Här kommer mina favoritbjudrecept!

Mina favoritrecept för att göra en cheap bjudmiddag

Bönchili med majskräm

Den här har blivit en sådan bjudklassiker! Jag har hört om så många som bjudit den på alltifrån parmiddagar till stora läkarsällskap. Majskrämen imponerar på ALLA. Och perfekt rätt att förbereda dagen innan om du vill, eftersom den bara blir godare av att stå till sig!

Matveterisotto 

Risotto är en bjudklassiker, och här kommer den i matvete-tappningen. RIKTIGT god.

Pizza bianco med kronärtskockkräm

Du har säkert hört mig tipsa om den här tidigare och det finns en anledning till det. Den är magisk! Går också under namnet ”dejtpizzan” för att den helt enkelt passar hur bra som helst när en vill impa. Impa cheap alltså.

Pizza med grönkål och citronkikärtskräm

En annan riktig hit till pizza är den här. OTROLIGT GOD.

 

Belugabolognose

Kan en bjuda på en vegobolognese när det ska bjudas på middag? SJÄLVKLART! Den här går hem hos stora och små.

 

Grönkålspasta

En annan given bjudpasta är ju klassikern grönkålspasta. Vill du lyxa lite extra? Servera med parmesan och en god sallad till.

 

Rödbetsfalafel på gula ärtor 

Falafel känns lyxigt men är ju i själva verket riktigt cheap! Antingen serverar du som här, med sallad eller varför inte med tortillabröd och massro av goda tillbehör som gästerna får plocka mellan? Picklad rödlök, vitlökssås, kålsallad etc är några förslag.

 

Belugaplåt med chimichurri

Det här är så enkelt och SÅ gott. Kvalificerar sig lätt in som en värdig bjudmiddag.

Majssoppa med topping

Soppa till bjudmiddag? Absolut! Servera gärna med ett nybakat kalljäst bröd och några riktigt smarriga pålägg som svart bönröra och ärtpesto. Den här majssoppan är så vansinnigt god, du bara måste prova den!

Nudelsoppa med tempeh och grönkål

En annan riktigt, riktigt god soppa är den här nudelsoppan med tempeh och grönkål. Den tar sin lilla tid att göra men det är ju bara mysigt när en har lite mer tid. Väl värd, helt klart!

Hoppas att du har fått lite inspo till att laga cheap bjudmiddagar! En lite extra fin grej med att bjuda på middag är ju att en kan inspirera andra till att testa något som kanske inte testats innan och på så sätt få fler att öppna upp ögonen för mat som är cheap för en själv och klimatet.

9 Kommentarer

 1. Josefine

  Tack för fina och inspirerande recept! Nudelspppan låter verkligen god, men var kan jag köpa temphe? Inte hittat i mina vanliga affärer, typ Willys, City Gross etc..

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Josefine, du hittar nästan alltid tempeh i asiatiska livsmedelsbutiker 🙂 Om du inte har någon i närheten kan du fråga din vanliga butik om de har möjlighet att köpa in!

 2. Bellis

  Jag skulle vilja lägga till en fjärde sak på din lista hur man får en cheap bjudmiddag att kännas lyxig och det är dukningen. Vita linnedukar köper man cheap på second hand och auktioner och så även gammalt porslin med krusiduller och bling-bling. Det tar inte ens extra tid att att göra en sådan dukning jämfört med vardagsdukningen. Och gillar du inte att stryka eller mangla linnedukar så gör en grej av det: efter tvätt förvarar du duken ihopknycklad så ger den ett lite ruffigare intryck och en snygg kontrast till ditt bling-bling-porslin.

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Härligt tips! Tack för att du delar med dig! 😀

 3. Kul

  Vilket larv att blanda in cheap, billigt heter det.

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Kul att du hittat till sidan – hoppas du hittar något du gillar! 😀

 4. Johannna

  Min mormors tips istället för en lilleduk= vitt lakan.

 5. Louise L Bill

  Jag älskar verkligen din sida! Så bra och trevlig. Och pizzorna blir man ju supersugen på!

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Tack vad glad jag blir för att höra detta! Välkommen hit och hoppas du ska hitta massa gott 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *