Nu är vi några dagar in i januari, och detta brukar verkligen vara peaktiden för att journalister vill göra intervjuer med mig om hur vi ska äta billigt. Jag vet inte hur många gånger jag svarat på frågan ”Har du 5 tips för den som vill äta billigt nu i januari?”. Jag fattar att januari är högtid för detta, i och med att månaden innan med jul, nyår etc ofta har lämnat större hål i plånboken än vanligt. Men jag tycker ändå det är rätt trist att januari alltid får ett sånt himla fokus på detta, för detta är ju en viktig fråga året om! Inte minst om du vill göra en förändring på längre sikt än att släcka en brand i januari. För vi behöver ju lite inse fakta här, ska vi få till en förändring som verkligen gör skillnad behöver vi oftast vara liiiite mer långsiktiga än några veckor. Så, förhoppningsvis vill du stanna kvar här även efter den 25 januari. Och ja, jag tror ju att inflationen nu gör att detta kommer vara högaktuellt i ett tag till.
1. Planera och hjälp dig själv fatta bättre matbeslut
Detta har du säkert hört förut, men att planera lite i förväg brukar vara väldigt hjälpsamt för att få ned matkostnaderna. När du är stressad, trött, hungrig etc är det enklare att vi tar till något ”för att snabbt lösa situationen” (vem känner inte igen sig i detta?) . Då är det lätt att vi köper hämtmat, tar ”det gamla vanliga” i butiken eller dylikt. Att vara lite preventiv för att helt enkelt hjälpa sig själv att fatta matbesluten när en inte är hungrig, stressad etc är ett sätt att dels få ned matkostnaderna, men det sparar också ofta tid i längden. Personligen tycker jag också att jag äter mycket roligare och mer varierat när vi planerar.
Läs mer om att planera här. Och vill du ha hjälp med en färdig veckoplanering hittar du ca 60 stycken här. (Just nu kommer inga nya pga att jag är föräldraledig, men jag tror att 60 stycken äldre veckor borde räcka ett tag iaf)
2. Ät mer baljväxter
I en maträtt är det ofta proteinkällan som blir den dyraste. Baljväxter är bland det billigaste vi kan äta i proteinväg, och här kan du spara mycket på att få in mer av baljisarna i din kost. Det är också bland det mest effektiva i klimatväg att äta mer av, då de har en väldigt låg klimatpåverkan samtidigt som de är näringsrika. Och vi rekommenderas också att äta mer av det av hälsoskäl. Så det är win-win-win! Det är såklart lätt att säga det ”ät mer baljväxter”, det svåra brukar vara att få till det i praktiken. Men grattis! Då har du verkligen hamnat på rätt hemsida. Här har du flera hundra recept med just baljväxter. Ett av mina missions är att få fler att upptäcka hur otroligt användbart det är. Använd i soppor, pajskal, bröd, såser, grytor, biffar, bollar med mera. Möjligheterna är oändliga. Jag hoppas verkligen, verkligen att det ekonomiska läget just nu gör att fler får in mer baljväxter i kosten, istället för att typ köpa mer importerat kött.
Tips! Köp hem en ny baljväxt nästa gång du är i affären och börja utforska. Använd gärna sökfunktionen på hemsidan för att hitta recept eller bara googla helt enkelt. Vi lever ju verkligen i en tid där vi inte kan skylla på att det inte finns inspiration i alla fall.
Här kan du läsa mer hur mycket du kan spara på att äta baljväxter och här kan du läsa om hur du kokar egna (vilket är enkelt när du väl kommit in i det).
3. Ät mer grönsaker i säsong och från frysen
Att äta i säsong är ett sparhack. Det brukar många känna till. Ett annat är att äta mer grönsaker från frysen, där är det alltid säsong kan man säga. När jag är ute och föreläser möter jag ofta personer som tror att de grönsakerna skulle vara dåliga? Det är de inte, frysning är en väldigt effektiv förvaringsmetod. Näringsinnehållet påverkas inte i stort sett, men såklart ska vi vara lite försiktiga när vi ex kokar grönsaker (det är då det största vitaminbortfallet sker). Så koka dina grönsaker skonsamt dvs inte för länge eller för varmt.
En annan fördel med frysta grönsaker är att vi inte är lika benägna att slänga grönsakerna. I matsvinnsväg är färsk frukt och grönt bland det vi slänger allra mest (och bröd). Det är ju väldigt praktiskt med de frysta, vi tar ju ofta fram så mycket vi behöver. Och resten är i frysen, där det som sagt håller god kvalitet. Omvänt kan vi ju också minska svinnet. Använda frysen mer. Dvs märker du att du t ex har ett äpple som håller på att bli dåligt, och du inte vill äta det nu? Hacka upp det i bitar så kan du slänga ner det i gröten eller kanske göra en äppelkakesmoothie längre fram?
4. Matlådan och storkoken
Kanske det mest klassiska sparhacket av de alla? Jo, men den där lilla lådan du har med dig sparar ju ofta mycket! Det är bara att räkna, vad kostar en utelunch för dig? Och hur ofta äter du en utelunch på en vecka? En månad? Ett år? Självklart behöver det inte vara ett allt-eller-inget-förhållande till matlådan. Lägg det på en nivå som du trivs bra med? Kanske utelunch en, eller två gånger i veckan och matlådan resten? Varför inte göra ett matlådestorkok, så att du har ett gäng i frysen färdiga? Att göra storkok är ju också smart rent ansträngningsmässigt, att göra en gryta för 8 portioner är ofta inte dubbelt så ansträngande som att göra för 4. Nu i dessa tider med elpriserna är det ju också ett sätt att få ned priset per portion.
Vill du ha inspiration till matlådor och storkok? Kika här! Och här hittar du ett äldre inlägg om matlåderiet.
5. Minska konsumtionen av skräp
Kanske det tråkigaste tipset? Men att ta en kik på hur mycket pengar som läggs på utrymmesmat dvs godis, chips, läsk, alkohol etc kan vara värt. När vi pratar om hållbar mat så hade jag önskat att vi pratade mer om detta, och hur vi minskar på det. Inte för att vi inte ska kunna unna oss, lyxa etc emellanåt det ska vi absolut kunna göra. I veckan publicerades en debattartikel på DN som 15 dietister, b la jag stod bakom, som handlar om att samhället har gjort det lätt att leva ohälsosamt. Det är så tillgängligt överallt. Och det påverkar vår ekonomi också, 2010 la vi ca 40% av vår matbudget på ovan nämnda livsmedelskategorier. Det är ju de facto inget vi behöver, okej kanske själen emellanåt men här är det såklart viktigt att vi har en rimlig konsumtion.
Så, detta var 5 tips på hur du kan äta billigare, och tipsen är ju också ofta bra för klimatet och hälsan.
Uppskattar kollosalt dina nyhetsbrev med alla kloka råd o nyttig information!
Innerligt tack ❣️🙏
Vad glad jag blir över att du gillar dem! Tack!
Tack för inspiration!! Ska köpa hus alldeles snart och är extremt dålig på att få i mig tillräckligt med näring. Mycket skräpmat i denna kroppen.. så behöver, både ekonomiskt och hälsomässigt, tänka om helt. Tacksam att du lägger tid på dessa inlägg och recept ❤️ gott nytt år!
Tack för din kommentar, jag hoppas du kommer att hitta recept och tips som kommer vara till god hjälp för både kroppen och det framtida huset!
Instämmer med Evabritt, TACK för dina uppmuntrande tips, som ju faktiskt inte är svåra – de är på sin höjd nya. Jag vill verkligen ta till mig av detta och skapa nya vanor, både vad gäller kök och köp.
God fortsättning på det nya året!
Kul att du uppskattar det Gunnar, jag hoppas du blir hjälpt av sidan till att skaffa nya vanor. Tack och god fortsättning till dig!
Bra tips! Jag har lärt mig massor av att följa portionen under tian! Några guldkorn för mig: är Att frysta grönsaker och örter är goda (förutom att de är billigare), inlagd paprika är så användbar, handla efter säsong, att göra pajskal med rapsolja (skulle aldrig provat utan dina recept), sedan allt man kan göra med baljväxter! Man får tacka att man fått ett rikare liv, inte bara i plånboken, det känns också rikt i hjärtat 😊❤️.
Tack för att du delar med dig av dina guldkorn, tack för att du nämnde frysta örter- det glömde jag i avsnittet om frysta grönsaker. Men bäst av att allt är ändå att läsa ditt slut, ditt gjorde mig varm i hjärtat. Tack!!
Hanna! Vi lagar dina recept minst en gång i veckan, ofta fler. Tycker så mycket om dina recept – maten blir god, näringsrik, prisvärd och ofta blir det mycket och hjälper vardagen en god bit på väg. Tack ska du ha! Men också, att du sätter ihop mejl och levererar något av denna kaliber med en liten bebis?!
Tack Mikaela, vad glad jag blir över att höra detta. Ja idag fick jag en mysig stund på kafé när sambon var ute och gick med bebis och fick feeling till att skriva båda nyhetsbrev och blogginlägg. Man blir oväntat effektiv av att ha barn ändå. Extra roligt att höra att det uppskattas!
Som du har räddat mig med dina enkla pedagogiska recept som mitt hjärntrötta jag klarar. Hoppas du förstår att du gör skillnad.
Tack för att du delar med dig av att de hjälper dig!
Så bra! Du är verkligen en förebild, din filosofi och dina recept är enkla att ta till sig.
Tack Ingrid!
Fantastiska Hanna! Du är sån härlig inspirationskälla och kommer aldrig med pekpinnar utan bara delar med dig. Jag hoppas att de som hör dina tips i radion eller läser dem i tidningen hittar hit till denna guldgruva och till dina böcker! Du gör det så enkelt och roligt att laga mat, men de dagar när energin tryter och man inte orkar så är det bara att hämta upp nåt gott från storkoken som ligger i frysen och värma på. Det måste vara det som är hämtmat?
Tack för dina fina ord!! Blir verkligen glad för dem. Och ja, absolut att det är det som är hämtmat! 😀
Jag tycker att det har blivit svårare att hitta baljväxter som jag måste koka själv i affären. Var hittar du det?
Hmm, vad konstigt! Jag tycker inte att det har varit några problem. Har du frågat i butiken om det är en ökad efterfrågan dvs att de tar slut eller om det är så att de har leveransproblem?
Jag tror att det är leveransproblem, det fanns en skylt om det l en affär. Men jag handlar ofta i mindre affärer, man måste kanske gå till större?
Hej 🙂 tack för ditt engagemang för att hjälpa dina medmänniskor 😃
Vart brukar du köpa dina torkade baljväxter?
Jag handlar oftast i en ”vanlig” butik typ Willys, men även på typ Fram Ekolivs om jag vill köpa i lösvikt (jag bor i Gbg).
Du är en sådan inspirationskälla! I år har jag som mål att verkligen utforska alternativa proteinkällor och fylla frysen med matlådor. Tack för att du delar med dig!
Så glad jag hittade din sida med recept . föll faktiskt i gråt när jag läste kommentarerna .
Vad fint att höra att du hittat hit, Lars-Olov!