5 tips för att komma igång att stay cheap efter semestern

Ekar kassan tom efter semestern? Många gånger är vi lite extra motiverade att göra vissa förändringar när vi har det lite mer skralt i kassan, så se det i så fall som ett ypperligt tillfälle att föra in lite mer stay cheap-beteenden i ditt liv. Här kommer mina 5 bästa tips för att göra just det!

1. Heja matlådan!

Åh den lilla matlådan, du har hört det här tipset om och om igen. Men saken är den att vissa råd kommer åter just bara för att de är så effektiva. Att ta med sig mat, jämfört med att köpa utelunch, kan spara dig många tusenlappar om året. Kanske har du ätit lite extra mycket ute under sommaren, och yes det kan vara lätt att fortsätta på den modellen när väl vardagslivet drar igång. Men! Gör det riktigt enkelt när det är dags att börja laga mat för matlådan. Du behöver inte stå flera timmar och göra storkok (även om storkok visserligen är väldigt bra) men du kan likaväl slänga ihop snabba och enkla rätter.

Vill du få matlådetips? Kolla in detta inlägget med 10 matlådefavoriter. 

2. Börja planera och låt inköpslistan bli din bästa vän

Planera mera, usch så tråkigt det låter, kanske du tänker nu. Du behöver inte ägna hela ditt liv åt att planera din mat, men att lägga ner liiite tid varje vecka kan göra att du sparar såväl tid som pengar, och äter bättre mat. Jag brukar se planering som ett sätt att vara schysst mot mig själv, en hjälp helt enkelt. Eftersom du vet att du troligen kommer stå inför frågan ”vad ska jag äta idag?” så kan du faktiskt hjälpa dig själv genom att ta det beslutet, och på så sätt kanske minska dyr spontanhandling, take-away-köp med mera.

Blir du pepp på att planera nu? Härligt! Här finns ett blogginlägg med lite mer tips på hur du kan planera.

Tips! 300-kronorsveckorna här på hemsidan finns som en hjälp just för det. En gång i månaden kommer en ny vecka ut, med inköpslista och recept för att vara en hjälp i vardagen. Du hittar alla veckor i fliken ”300-kronorsveckan

3. Minska matsvinnet (och spara pengar) med restfest 1 gång i veckan

Att slänga mat är både dyrt, onödigt och not so klimatsmart. Nej, maten som produceras ska vi ju käka upp! Det finns massor av sätt att minska sitt svinn, och ett av dem är att ha s k restfest, eller skafferitömning. Kalla det vad du vill! Tanken är helt enkelt att du lagar mat på det du har hemma, och då kanske lite extra fokus på färskvarorna du har hemma som kanske behöver käkas upp.  En bonus, förutom att du inte slänger mat såklart, är att måltiden känns gratis.

Tips på bra restfesträtter? Här är några favoriter där du kan slänga i lite vad som helst: one pot gryta, dhal med mungbönor, svamp- och zucchinipastan, paj, och modifiera med det du har hemma!

Varför inte inleda matlådorna nu efter semestern med att göra ett kylsåpsrens?

4. Se till att ha några nödrätter i frysen eller nödingredienser hemma

Ibland är det faktiskt så att en inte hinner, orkar eller har möjlighet att laga mat. Självklart kan det vara okej att köpa hem mat då och då, men jag vill verkligen slå ett slag för något som jag började med för ett tag sedan och det är att alltid se till att ha några färdiga nödrätter i frysen, som jag lagat för just ändamålet ”när det skiter sig”.  Jag har också ofta ett litet ”nödkit” av ingredienser hemma bestående av pasta, tomatkross, torkade linser, kryddor och nån rotfrukt. Då vet jag att jag alltid kan slänga ihop en superenkel vegopasta, ja faktum är att det går snabbare att slänga ihop än att köpa take away. Och ganska mycket mer cheap såklart!

5. Glöm inte mellanmålen och ”alla bäckar små”

Ja, matlådor och middagar i all ära. Men vi får inte glömma allt det där som kommer emellan. Kanske är du en van kaffeköpare? Börja ta med kaffe i termos. Brukar du panikspringa iväg till närmsta Pressbyrå eller 7eleven och köpa ett dyrt mellis när klockan närmar sig 15? Preppa väskan med hemmagjorda dadelbollar, fröknäcke, bananbollar  eller varför inte ta med en smörgås efter att ha bakat hemmagjort, superenkelt bröd och ät med ett cheap och riktigt gott pålägg.

Preppa mellis och spara pengar med hemmagjorda chokladbollar

Jag känner mig pepp på en höst full av stay cheap i alla fall, och tycker det är riktigt roligt att ha dig här!

4 Kommentarer

 1. Linnéa

  Så bra tips!! har levt ett ganska flängigt liv under sommaren med cirka noll rutin, så det ska bli såå skönt att få ordning på saker och ting igen. saknar till och med att göra matlådor, haha. Tack för toppentips, särskilt mellanmålen är ju en superbra grej, ska verkligen testa dina recept på det ?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Linnea!

   Ja, exakt så känner jag också. Välbehövligt med lite icke-rutiner ibland men när hösten kommer så måste jag erkänna att jag tycker att det är himla gött. Hoppas att du får en fin start och kul att du gillar tipsen! 🙂

 2. Ulrika

  vi älskar din bok i vår familj! jag lagar mycket mat ihop med mina tre barn som gillar att ha något väldigt handfast att bläddra i, som kokboken, titta på bilderna tillsammans, diskutera vad vi ska laga etc. Så att just kunna ha bloggen i så fysisk form har varit väldigt bra för oss. Linsstroganoff är en klassiker här, men tomatsoppan (den med hela tomater på burk) är nog till min förvåning deras allra största favorit. den pratar de om ibland med varandra på kvällarna (… så gulligt… <3 <3 <3 ), typ "åh tänk en dag kanske vi får äta tomatsoppan igen". Min budget tackar dig!

 3. Anna Johansson

  Har du en deal med Adlibris? Annars säljer Bokus din fantastiska bok nu för 185kr just nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *