Äta ute guide: stormkök, mattermos och annan utrustning

*Inlägget innehåller reklamlänkar

När uteliv kommer på tal så kommer det också nästan alltid upp frågor kring utrustning. Många undrar “behöver man inte väldigt mycket grejer?” och det beror ju väldigt mycket på vad du ska göra. Min grundregel är dock att man tar vad man har och att äta ute verkligen inte ska behöva bli någon prylsport, med det sagt kommer vi dock dyka ner lite i mina tankar om utrustning och mest använda grejer i det här inlägget. 

Jag får också otroligt mycket frågor om vilka specifika produkter jag använder och visar jag något på bild ex instagram, så kommer det också alltid frågor om var jag har köpt det osv. Jag har därför lagt in länkar till vissa produkter och tanken med det är inte att uppmana till köp per se, utan om du känner att du ex behöver en mattermos och undrar vilken jag har så slipper du fråga. 

Uteätarlådan

Jag har en uteätarlåda hemma, eller för att vara ärlig så har det blivit en hemma och en i stugan eftersom det är antingen hemifrån eller från stugan som jag utgår från när jag gör mina utflykter. Där samlar jag helt enkelt det jag använder när jag ska äta ute, så att det är enkelt att hitta. Jag har inte köpt allt på en gång, utan det har varit ett intresse som vuxit och i takt med att jag ätit ute mer har jag också kompletterat med vissa grejer när det har behövts. Min ingång till att äta ute var att göra utefrulle och för det hade jag en termos. Det gjorde jag i flera år och tyckte det räckte fint! Inför en resa till Lofoten så kompletterade jag med ett stormkök och med stormköket började jag sedan äta ute till vardags också. Och sen kom en mattermos in i mitt liv för att göra det enklare att äta ute när jag inte pallade att laga mat. Med detta sagt: du måste inte ha allt med en gång och det finns ingen “uteätarlåda” som är sämre eller bättre än nån annans. Basera den på ditt behov helt enkelt. 

(Ett mer ingående inlägg om stormkök, gas vs. sprit mm. är ”in the making”)

På bilden ser du några välanvända favoriter. Nedan hittar du länkar till dem.

När det kommer till saker att äta eller dricka ur så varierar det en hel del vad jag använder. Det kan vara bra att ha saker som håller om man tex. skulle tappa dem i marken, dock åker alltid min favoritmugg med – den är jag lite extra försiktig med.

Hyr, låna och köp begagnat

Jag vill också slå ett slag för att kika in på vad som finns på andrahandsmarknaden, eller att börja med att låna eller hyra. Att låna eller hyra är ett grymt sätt att börja med för att se om det är något du vill fortsätta med. Via tjänster som ex Hygglo kan du hyra och även åt andra hållet, hyra ut och tjäna lite pengar på det. Fritidsbanken lånar ut saker gratis. Sedan finns ju tjänser som Blocket, Tradera, Facebook Market för att köpa andrahandsprylar. Och så vill jag tipsa om en favoritbutik i Göteborg – Tracks Recycle där du både kan köpa och lämna in friluftsgrejer för försäljning.

Jag vill också understryka en sak. Jag är ingen prylnörd. Jag sitter inte i timmar och jämför och håller på när det kommer till olika produkter. Jag har heller inte gjort några avancerade tester för att någon produkt ska hamna i min låda, utan det jag har köpt och gillar finns här helt enkelt. Så ifall någon tror nu att jag scannat marknaden och lagt ner vad som är bäst här så är inte fallet så. Däremot så tipsar jag inte om något jag tycker är en direkt dålig pryl och är missnöjd med.

Kompletterar med saker från kökslådan

Om du nu kikar på min uteätarlåda kanske du tänker “men hur vänder du pannkakor om du steker ute?”. Nej du kanske inte har tänkt så långt, men jag har inte allt som krävs för att laga en komplett måltid. Vissa saker tar jag från min vanliga kökslåda. Ex stekspade, rivjärn, liten skärbräda mm. OCH min favoritmugg – den får nästan alltid hänga med i väskan!

Och till sist, något att bära i!

Jag får ibland frågan om vad jag har för ryggsäck och svaret är att det varierar beroende på vad det är jag ska göra. Ska jag ut på en lite mindre utflykt tar jag ofta ryggsäcken jag har till vardags och kompletterar eventuellt med en tygpåse om jag behöver det. Ska jag däremot ta med mig stormkök, all mat, vatten med mera tar jag ofta tar jag min lite större ryggsäck som är skönare att bära lite tyngre i, den är också så pass stor att jag slipper extra tygpåsar osv. Det är en ryggsäck på 30 liter och för mig har denna varit användbar till så mycket, och en väska jag är otroligt nöjd med (sitter skönt, rymlig mm).
Så, börja med det du har och låna gärna en lite större ryggsäck innan du bestämmer dig för att köpa en så kan du testa och se vad det verkligen är du behöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *