Groddguide

Att grodda är enkelt, billigt och kul! Det är ganska häftigt ändå hur något som kan ligga torrt i skafferiet så länge bara behöver lite vatten för att komma till liv och börja växa.

Groddar går att använda i det mesta, det är gott att ha som topping på mackan, som bas i sallader eller som något crunchy i grytor. På vintern när färskt bladgrönt inte är i säsong tycker jag att det är ett smidigt och cheap sätt att få något knaprigt och färskt till maten. Är du generellt känslig för bönor, linser och/eller ärtor gör groddning dessutom att det blir enklare för magen att ta hand om dem (vill du lära dig mer om detta kan jag rekommendera boken Becoming Vegan: The Complete Reference to Plant-Based Nutrition av Brenda David)

I den här guiden har jag groddat mungbönor, de är väldigt enkla att grodda och dessutom kan bli ganska så stora och grova om man låter dem groddas en extra dag eller två. Du kan grodda alla möjliga typer av bönor och linser, en mix av gröna linser och mungbönor är också en favorit.

Så, det du behöver är egentligen bara mungbönor, vatten, en skål, ett durkslag och en kökshandduk. Har man en groddburk eller något liknande fungerar det såklart också bra. Nedan har jag testat att grodda både i en groddburk (det är alltså en vanlig burk fast med ett nät i botten så att vattnet kan rinna ut) och i en kaffepresskanna, mest för att jag hade en och ville testa om det gick, vilket det gjorde.

1. Först ska bönorna ska blötläggas, dvs. ligga i rikligt med vatten, i minst 12 timmar (här använde jag ca 1 dl torkade mungbönor)

2. Sedan häller du över bönorna i ett durkslag och täcker över med en kökshandduk.

3. Skölj i rikligt med vatten 2-3 gånger dagligen i 3-4 dagar. Du kan hålla durkslaget under kranen en stund eller lägga dem i ett vattenbad ett par minuter, det är vilket som.

4. Efter 3-4 dagar i rumstemperatur kan groddarna se ut såhär. Du kan fortsätta grodda dem 1-2 dagar till för att få en längre svans eller lägga dem i en burk och förvara i kylen för att stoppa processen. I kylen håller de ytterligare ca 4-5 dagar.

Såhär kan det se ut om du använder en groddburk.

Här la jag bönorna i en kaffepresskanna istället, ovanför själva nätet/filtret, så vattnet kan rinna genom. Om du har en kanna som man kan ha stående upp och ner skulle man kunna ha dem under (så som man har kaffe annars) istället och låta vattnet rinna ut genom pipen. Observera att de fortfarande ska sköljas 2-3 gånger per dag också när de ligger i en groddburk eller en presskanna!

Så, nu kan du förhoppningsvis testa att grodda lite bönor om du ej testat det innan.

Kommentera nedan om du har egna tips eller ytterligare frågor!

14 Kommentarer

 1. Grodd-olga

  Smart med presskannan. Mungbönor blir härligt tjockare och ”biffigare” om de får växa under tryck, så kanske man kan testa att använda kaffepressen till det också då?!

  • Emmis

   Kaffepress funkar. Tänk på att mungbönor är precis som alla andra växter- de kräver rätt mängd av vatten och värmen för att kunna växa.

   Gör så här: Täck (kaffepressen) botten med en bit blöt hushållspapper/tyg, lägg i mungbönorna i kaffepressen, täck sedan toppen med en bit hushållspapper, blöta hushållspappret. Mungbönorna måste vara fruktig hela tiden, därför. Då behöver du bara vattna mungbönorna 2-3 gg om dagen. Annars måste du vattna var 3:e timme. Det är inte konstigt att många gör fel.

   Första 1-4 dagar ska du ha väldigt högt tryck på kaffepressen, tills de har fått en vit lång svan.
   Sen släppa du trycket annars kan mungbönorna inte växa uppåt. Mungbönor behöver inte högt tryck längre när de har stabiliseras sig. Då kan de inte flytta på sig heller.
   Kaffepressen ska täckas med en mörk tyg, låt den står i ett mörkt och varmt rum. Du kan placera den bredvid elementen när det är kallt. Mungbönor trivs bäst i 20 grader.
   Groddningen tar 3-8 dagar, det beror helt enkelt på kvalitet på bönorna, värmen, och bevattning.

   Lycka till //

   • Johanna @ Portionen Under Tian

    Tack för ytterligare tips på hur man kan grodda! 😀

 2. Eva

  Mungbönor mår bra av att första blötläggningen är i hett vatten. Jag kokar upp vatten och blandar med kallt vatten och har i en stektermometer. 70 C grader är perfekt. Häll det heta vattnet över mungbönorna och låt dem stå i 12 timmar. Skölj och låt rinna av. Nu börjar de gro med raketfart. Blir klara på ca halva tiden, och inga hårda ogroddade bönor blir kvar.

  • Noomi

   Tack för tipset!

  • Sara

   Första blötläggningen? De ska väl inte stå i vatten mer än de där tolv timmarna? En blötläggning räcker väl?

   • Eva

    Ja, såklart! Felskrivning av mig. De ska helt enkelt blötläggas i hett vatten 🙂

 3. Nybörjare

  Jättefint, men vad gör man med de groddade bönorna sen?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Du kan ha dem som topping på en macka, i en sallad eller som här i en nudelrätt. De fungerar i det mesta när man väl börjar experimentera! 🙂

   • Nybörjare

    Tack! De blev jättebra!
    Pad Thaien ser god ut också, ska prova den!

 4. Fredrik

  Tack för en bra guide. Har haft en groddburk i köksskåpet sedan 2013 eller så, när grodd-boomen kom. Aldrig använt den, men nu ska det ske. Har handlat lite alfalfa- och mungobönor. Ska bli spännande.

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Härligt att groddburken ska få komma fram, lycka till!

 5. Elin Andersson

  Hej,
  Måste de stå mörkt? Har läst det tycker jag mig minnas..
  Mvh Elin

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Nej, det kommer funka ändå 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *