Guide till att äta utemiddag

 

Det här inlägget gör mig så himla glad att jag får skriva. För det är ni följare som bett mig om det! Har du följt mig på Instagram så har det säkert inte undgått dig att bland det allra bästa jag vet är att ta mitt pick och pack och äta middag utomhus, eller utemiddag som jag brukar kalla det. Just nu är jag inne i en period där jag är ute och äter flera gånger i veckan. Det är oftast inget jag planerar utan det kommer väldigt naturligt för mig, att packa väskan och dra ut. Jag gillar att det är så enkelt och att jag egentligen bara behöver titta i skafferiet, plocka ihop något och dra. Det är min absolut billigaste vardagslyx!
Och efter att jag har lagt ut flera poster och stories det senaste har ni skrivit till mig “snälla, kan du inte göra en guide. Vad ska jag ha med mig?” “Jag vill ta med min son ut i naturen och har ingen aning om vart jag ska börja”.

Så! Här kommer en guide till att äta ute. Jag vill poängtera att jag är ingen outdoor-expert på något sätt. Det här jag lärt mig själv, eller googlat och det finns säkert massor av sätt att göra detta på. Detta inlägg syftar också till att ge dig inspiration att gå ut på vardagsäventyr, alltså att vara borta några timmar på dagen eller kvällen. Råden för en längre hajk hade varit annorlunda, och då hade en ju behövt fundera mycket på hur mycket allt väger osv. Det behöver en ju inte när en bara ska traska iväg såhär! När det gäller utrustning så har jag lagt in en länk till det kök jag använder. Men här finns det ju väldigt mycket att välja på.

I detta inlägg hittar du: 
– varför jag älskar att äta ute
– tips vad gäller utrustning, mat
– packlista
– 3 rätter jag gillar att laga ute

TRE ANLEDNINGAR TILL ATT JAG ÄLSKAR ATT ÄTA UTE

Maten smakar så otroligt gott
Det är något speciellt med att äta ute, maten blir på nåt sätt så fantastiskt god.

Utemiddag är cheap
Att äta middag ute på restaurang kostar ju en hel del och jag ska inte sticka under stol med att en av anledningarna till att jag började ta med mig vänner ut för att äta middag “ute” var för att visa att det går att göra det så enkelt att äta ute. Och det måste inte vara på restaurang! Och ja, en kan ta med öl, vin ut ?

Connectar med naturen
Det kan låta banalt, men detta är SÅ VIKTIGT. Hur ska vi kunna göra bra val för naturen, om vi inte har en relation till den? Johan Rockström, en av världens främsta klimatforskare betonar till och med vikten av detta i sitt sommarprat. Att vi connectar med naturen. För mig personligen betyder det otroligt mycket att vara i naturen. Jag får nya tankar, nya infallsvinklar, sprider ett lugn i mig. Jag är i naturen minst 1-2 timmar per dag av den anledning. Givetvis går det att ta sig till naturen på så många sätt mer än att äta ute. Men jag tycker det är ett fantastiskt sätt att få spendera extra tid ute.

GUIDE TILL ATT ÄTA UTE

Här följer en enkel guide till hur jag lägger upp mina utemiddagar.

Utrustningen
När det gäller utrustning så finns det väldigt mycket olika typer av stormkök/friluftskök att använda. Jag använder ett Trangiakök av 25-4- modell, vilket jag faktiskt köpte av en ren slump då jag hade presentkort på en sportaffär, och jag ville egentligen bara komma igång.  Jag föredrar gasbrännre framför etanol, då gas går otroligt fort att laga med samt jag slipper ta med sprit. Det här köket har 2 stycken kokkärl, en stekpanna och en kaffekanna och passar att äta laga middag för 3-4 personer om en använder båda kärlen. Det finns ju väldigt mycket att välja på och ska du skaffa ditt första kök så tänker jag att det inte är så noga exakt vad det blir. En kan alltid uppgradera sig sen när en vet vad man tycker funkar osv. Jag älskar mitt kök och kan varmt rekommendera det.

En större guide till mina tankar kring utrustning och vad jag använder mest hittar du här.

Maten
Vad jag lagar på köket speglar i stort sett det jag har hemma. Jag har alltid med mig någon typ av:

Baljväxt
Linser passar bra att koka rätt i, men baljväxter med längre koktid har jag med färdigkokta.

Pasta/gryn/potatis
Här baseras lite på vad jag har hemma och vad jag vill laga.

Såsigt
Jag föredrar att göra lite blötare mat. Bra såser är tomatkross, “min grädde” på nötter/havredryck eller kokosmjölk

Grönsaker
Jag tar ofta med mig något jag har hemma som jag tänker kan passa till maten. Rotfrukter, grönkål och spenat har varit några favoriter det senaste.

PACKLISTA FÖR ATT LAGA MAT UTE

Utrustning
– Köket inklusive de delar du behöver, gas och brännare
– Något att äta i/med: Sked, tallrik, kåsa
– Köksredskap: detta baseras vad du ska laga. Slev att röra med, rivjärn (om något ska rivas), kniv, skärbräda
– Tändare

 Maten
– Olja att steka i
– Kryddor – jag tar med kryddburkarna ut eller blandar ihop dem i en liten burk om de är många.
– Vatten! Här tänker jag ut hur mycket vatten jag kan behöva. Ska jag koka ex pasta behöver jag mer vatten.

Efter att jag ätit
Köksdelarna ska inte ligga smutsiga för länge. På hajk så diskar jag direkt men på vardagsutemiddagar så brukar jag skölja av med vatten och diska när jag kommer hem. Jag lägger all disk i en påse. OBS. Köket ska ej diskas i diskmaskin.

Det är viktigt att plocka undan efter sig! Lämna alltid platsen som du fann den, dvs. utan skräp och materester! 

3 RÄTTER ATT ÄTA UTE

Här är tre rätter som jag ätit det senaste

Grönkålspasta:

Grönkålspastan testade jag att laga ute och det gick himla fint ? Istället för att ta valnötter till “grädden” tog jag solroskärnor och jag förberedde den hemma.

Saffransfalafel

All typ av falafel är så så god att äta ute! Du kan preppa smet och tillbehör inne och steka på själva falafeln och kanske också lite bröd väl ute på plats – så gott och enkelt! Receptet till detta hittar du här

Quinoagryta med grönkål 

Den här quinoagrytan var ett hoplock av vad jag och min vän hade med oss. Perfekt att kylskpåpsrensa med alltså. Vi kokade quinoa separat. Under tiden fräste vitlök i olja, slog på spenat, grönkål och lät det sedan “götta” i en solroskärnegrädde på 2 dl solroskärnor som mixats med havredryck (den hade jag förberett innan). Sedan i med några bitar pumpa, lite soltorkade tomater och till sist blandade vi alltihop.

Jag vill framförallt visa att det är inte svårt. Du behöver inga dyra grejer. Det går att hitta supermycket i andrahand när det gäller sådant här. Jag köpte som sagt mitt kök lite spontant för att jag ville komma igång. Det går såklart också att äta utemiddag utan att laga maten ute, att ta med sig en matlåda ut. Och det gör jag då och då också! Men jag ska inte sticka under stol med att jag älskar hela proceduren, att packa väskan, bege mig iväg, plocka upp grejerna och sen sitta där och laga maten.

Jag hoppas att du känner dig peppad till att ta dig ut. För utemiddag är verkligen så sjukt jäkla bra!

1 Kommentar

  1. Joanna

    Hej! Blir himla peppad av ditt inlägg och vill genast ut och laga mat! Men, ser inga bilder och receptlänkarna verkar kräva lösenord?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *