Guide till att blötlägga, koka och frysa baljväxter

I nästan alla Portionen Under Tians recept ingår det någon typ av baljväxt dvs. ärta, böna eller lins och har du varit uppmärksam står det i flera av recepten en volym för kokt mängd och en för torkad, som du själv blötlägger och kokar. Anledningen till detta är att vi vill uppmärksamma just de torkade baljväxterna lite extra – de tar inte bara mindre plats och vikt att bära hem från butiken utan är också något billigare vilket gör att recepten landar på under tio kronor per portion (baljväxter du kokar själv landar på ca 1kr/kokt dl). Ett paket torkade baljväxter a 500 g (ca 20 kr/st) motsvarar i kokt vikt 5 st tetra (ca 10 kr st), så för samma mängd kan du alltså spara runt 30 kr på att koka själv. Det kanske inte låter som en enorm summa direkt, och det är det ju inte om du inte använder baljväxter ofta. Men är du som oss och äter det dagligen så blir det en hel del.

Är man helt ny på baljväxter är de färdigkokta man kan köpa på konserv eller tetra ett jättebra alternativ, dels för att det är snabbt och enkelt och dels också för att de kan vara lite snällare för magen. Äter man dock lite mer baljväxter är det grymt att själv blötlägga och koka egna baljväxter och förvara i frysen, då har du billiga, färdigkokta baljisar precis när du behöver dem!

Här kommer en guide på hur du kan gå tillväga för att blötlägga, koka och frysa in olika typer av baljväxter med några av våra tips och trix för hur du lyckas:

Steg 1: Blötläggning

Du behöver: en bunke, skål eller kastrull som tål vatten. Baljväxterna du ska blötlägga (i detta fall kommer vi demonstrera med kikärtor) samt rikligt med vatten.

Baljväxterna sväller under blötläggningen och behöver därför rikligt med vatten. Kolla på paketet för baljväxten du använder och ta hellre för mycket än för lite vatten – tredubbel mängd vatten brukar räcka gott!

Nu är det dags för kikärtorna att stå. Du kan förvara dem framme i rumstemperatur eller i kylen. Blötläggningstiden varierar mellan olika baljväxter så kolla även här vad som gäller för sorten du använder. Vanligtvis rör det sig om 8-24 timmar.

8-24 timmar senare: dags att sila av blötläggningsvattnet och skölja av kikärtorna med kallt vatten.

Steg 2: Koka

Nu är det dags att koka kikärtorna. Koktiden kommer att variera beroende på baljväxt samt hur länge den blötlagts. Ju längre blötläggningstid desto kortare koktid.

Du behöver: en stor kastrull eller gryta, rikligt med vatten och salt.

Häll över kikärtorna i grytan och tillsätt vatten och salt, tänk pastavatten – det ska vara mycket vatten och salt.

Låt koka upp på medeltemperatur. Kikärtorna ska koka men inte stormkoka. Om det stormkokas är det risk för att de spricker.

Du kan också ta bort det skum som lägger sig på ytan under kokningen.

Smaka av kikärtorna för att se när de är klara. När de är al dente dvs har en liten, liten fast kärna stänger du av plattan och låter kikärtorna ligga kvar i det varma vattnet tills det svalnat något. På så sätt minskar risken att skalen spricker i slutet av tillagningen.

Häll av vattnet och låt svalna. Undvik att hälla kallt vatten över kikärtorna, då riskerar skalen att spricka.

Använd kikärtorna direkt eller lägg undan i kyl eller frys. Baljväxter håller sig flera dagar i kylen så vet du med dig att du kommer använda dem de kommande dagarna kan du förvara den i matlådor, burkar eller påsar där. I annat fall kan du frysa in dem som vi går igenom nedan.

Steg: 3 Frys in

Det går att frysa in baljväxter på flera olika sätt. Här visar vi hur man kan styckfrysa dem. Detta är för att det ska gå enklare att ta så mycket man behöver från ett paket i frysen. Vet du med dig hur mycket du brukar använda per gång kan du såklart frysa in dem i burkar, påsar eller matlådor med rätt mängd direkt.

Du behöver en plåt, en form, eller ett galler som får plats i din frys (vissa använder också bärsilar och liknande) Här visar jag med ett galler som får plats i vår frys. Det viktiga är att du kan sprida ut kikärtorna så att det blir ett litet mellanrum mellan dem. På så vis fryser varje ärta för sig och inte ihop i en stor klump.

Ställ in dem i frysen några timmar eller över natten.

När ärtorna fryst var för sig kan du enkelt lägga över dem i något annat för att de inte ska åka på villovägar i frysen. Matlådor passar fint för detta!

Sådär – nu kan du ta så mycket du behöver från frysen nästa gång du ska laga något med kikärtor!

Känslig mage?

Baljväxter innehåller vattenlösliga fibrer som magen eventuellt kan reagera på. När du köper färdigkokta baljväxter på tetra eller konserv har dessa delvis lösts upp i lagen som du sedan sköljer av, det är därför de kan upplevas lite snällare mot magen. Vill du ändå blötlägga och koka dina egna baljväxter kan du göra dem lite ”snällare” genom att byta blötläggningsvatten en eller flera gånger samt byta ut vattnet du kokar dem i. På så sätt sköljer du också där bort lite av de fibrer din mage eventuellt har svårt för.

Har du fler frågor eller tips på hur man blötlägger, kokar och fryser in baljväxter? Skriv i kommentarerna nedan.

Och förresten – blev du sugen på att laga något på kikärtor? Sök på kikärtor längst upp på sidan så hittar du massvis av goda recept.

38 Kommentarer

  1. Lina

    Tack för väldigt bra och enkla recept. Det har verkligen varit en stor del i att min sambo och jag börjat äta veg. Nu vär jag sugen på att börja koka mina egna baljväxter. Dock älskar jag att baka och använder ofta kikärtsspad. Kan man använda något spad från blötläggning eller kokning på motsvarande sätt som det från tetran?

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Hej, så roligt att höra – tack för att du delar! 🙂 Helt ärligt så är vi inga proffs på att göra eget aquafaba, jag skulle söka vidare på nätet kring hur mycket du behöver koka ner det för att få samma egenskaper som du får av dem i tetra, det är nämligen mer koncentrerat än det du får när du kokar själv. Lycka till!

  2. Jennifer

    Supertips! Tack så mycket!
    Jag undrar hur man bäst tinar kikärtorna? Ska dom tinas helt innan användning eller går det bra att ha i frysta kikärtor i till exempel en gryta?
    Tack på förhand!

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Hej!

      Kikärtorna tinar ganska snabbt i rumstemperatur men de behöver inte tinas helt innan användning. Så ska de ner i en gryta är det bara att slänga i och låta dem bli varma i grytan. För vissa rätter ex om du ska göra en hummus, och de alltså ska mixas är det lättare om det är tinat så då skulle jag rekommendera att du tinar dem innan. Du kan också tina på låg effekt i mikron. Lycka till!

  3. Towe

    Hej,
    En annan metod för att undvika att bönorna fryser ihop i frysen är att torka de efter koket. Jag slår av det heta vattnet och låter bönorna rinna av i durkslag. Därefter brer jag ut de i ett lager på en eller två ugnsplåtar och låter de ånga av. När de är torra på ytan lägger jag de i en plastpåse i frysen. De kommer frysa ihop lite, men inte mer än att bara är att dunka/slå påsen i bänken så där lagom så delar de på sig.

  4. Josephine

    Toppenguide! Jag kokar alltid sönder mina baljväxter, de får koka i evigheter + att de är för hårda inuti… vet inte vad jag gör för fel. Men ska testa guiden till pricka!

    FRÅGA: Sköljer du dom i ljummet vatten efter koket eller bara silar bort vattnet? Vad tror do om att spara de i sin lag? Känns som att de torkar ut fort annars? 🤔

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Hej, hoppas guiden hjälper! Det låter märkligt att de inte blir klara efter lång kokning. Har du blötlagt tillräckligt länge? Silar bort vattnet och förvarar i en försluten burk/låda/påse i kyl eller frys beroende på hur lång tid det är tills jag ska använda dem. Jag upplever inte att de blir torra då 🙂 Lycka till!

  5. Erica

    Tack för tips! Aldrig kokat mina innan men ska testa 🙂
    Undrar dock hur länge dom håller sig i frysen?

    • Cesar

      Hur länge som helst lärde jag mig nyligen av en expert som gästade ”Talkshow” i P1. Det gäller alla råvaror, och det enda som händer ju längre de ligger är att de kan bli torrare och därmed oaptitligare, tydligen genom att de börjar frystorkas om jag förstod det rätt (därav av frostbildningen utanpå, tror jag).

      • Sara Östberg

        Förutom fettrika livsmedel, ex fläskkött – de kan härskna

  6. Jeane

    Tips till den som vill ha aquafaba: låt kikärtorna svalna i vattnet och låt sedan stå under några timmar, så bildas tjockare kikärtsspad.

  7. Mats

    Jag har läst din bok ”Portionen under tian” och tänkte laga receptet ”Jordnötsgryta med tofu för 4 portioner” på sidan 89 men byta ut tofu mot kikärtor. Jag har därför några frågor nämligen:
    – Hur mycket kikärtor ska jag ta för att ersätta 200 gram tofu?
    – Ska jag ta 200 gram torkade eller 200 gram kokade kikärtor?
    – Vilken volym har 200 gram torkade respektive kokade kikärtor?

    I receptet ingår också ”½ frp kokosmjölk (200 g)”. Affärerna säljer kokosmjölk i förpackningar på 250 ml och 400 ml. Av receptet framgår inte vilken av förpackningarna som du menar. Innebär:
    – texten ”½ frp kokosmjölk (200 g)” att jag ska ta 200 g (= ½ förpackning på 400 ml) eller
    – att jag ska ta ungefär 100 g kokosmjölk (= ½ förpackning på 250 ml)?

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Hej Mats!

      Kul att du lagar grytan! För grytan är ca 4 dl kokta kikärtor lagom. Om du kokar själv motsvarar det ca 1,5 dl okokta kikärtor.
      I receptet har det blivit en liten miss och det är ändrat nu, det avser 1/2 av 400 ml dvs 2 dl ska det vara i receptet.
      Hoppas du blir nöjd!
      Hanna

  8. Linnea

    Hej!

    Jag blötlade mina kikärtor i lite drygt ett dygn då det kom lite annat i vägen. Sedan kokade jag kikärtorna i ca en halvtimme.

    Är det för kort koktid och för lång blötläggningstid? Kan det vara farligt för magen isåfall?
    Läste i efterhand att de skulle kokats mellan 45 min och 60 min, men enbart blötlaggts mellan 8 och 12 timmar.

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Det är bättre att blötlägga för länge än för kort, drygt ett dygn är inga problem. Om du blötlägger längre än vad som står rekommenderat för baljväxten så kan koktiden komma att förkortas något, detta märker du dock om du smakar av dem. Vill du ha lite tuggmotstånd kvar kan du alltså smaka av ca 5 min innan de ”egentligen” ska vara färdiga. Baljväxter ska generellt kokas tills att de är mjuka rakt igenom, är dem inte det kan de börja att bråka med magen. Hoppas detta förtydligar! 🙂

  9. Sofia

    Tack! Nu vet jag att det går att frysa kokta bönor. Odlar själv för torkning men tycker det tar så lång tid med blötläggning och kokning. Nu ska här kokas och frysas in 🙂

  10. Johan

    Hej, hur håller sig baljväxterna om man efter att ha fryst in dom, använder i storkok och sparar/fryser in matlådor. Alltså de värms upp och fryses in flera gånger.

    Tack för en bra guide

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Hej, kul att du uppskattade guiden! Baljväxterna håller gott för att frysas in, användas i matlagning och sedan frysas in som matlådor igen 🙂

      • Klara

        Jag brukar blötlägga dem med salt och bikarbonat, har hört att de blir ännu mer lättillgängliga då. Även att koka dem med bikarbonat göra att de blir mjukare. Hur många dl torra kikärter motsvarar en tetra? Tack för guiden 🙂

        • Hanna @ Portionen Under Tian

          En tetra motsvarar ungefär 3 dl kokta.

  11. so

    Om en vill ha ännu snällare baljväxter mot magen kan en testa att dels grodda dem några dagar och sedan koka. Och även syra dem efter kokning. Jag har haft lite svårt att få till syrning men det finns många guider om en googlar

  12. Erik

    Hej! Kan man göra på samma sätt med vita bönor, eller skiljer sig de åt från kikärtor i hur de bör blötläggas och tillagas?

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Dubbelkolla på för packningen hur lång blötläggningstid och koktid som är rekommenderat. Normalt är det minst 8 timmar blötläggning som gäller – blötlägger du dem längre förkortas koktiden något. Och sedan kokar du dem tills de är mjuka rakt igenom 🙂 Lycka till!

  13. Gustav

    ett fantastiskt tips jag har fått den här kanalen:

    https://www.youtube.com/watch?v=6feitxp3gMQ

    är att koka ärtorna med lite bakpulver, vilket löser upp skinnet, vilket man kan vilja göra ibland.

    • Jessica Karlsson

      Ett lite snällare sätt är att använda bikarbonat som ju inte är lika starkt som bakpulver, lägg i bikarbonat i blötläggningsvattnet istället och skölj väl före kokning! Om man lägger bakpulver/ bikarbonat i kokvattnet kan man ibland få en bitter smak på bönor / linser, men det stämmer att det frigör det ämne som vi har problem att bryta ned utan att det märks 😉.

  14. Martin

    Ett enkelt sätt att laga till baljväxter är att använda tryckkokare. Köpte en modern tryckkokare 2011 och har använt den flitigt sedan dess. Energisnålt och mycket snabbare. Med tryckkokare går det även utmärkt att skippa blötläggningen. Istället räcker ett uppkok under högt tryck och därefter byte av vatten. Det är samma metod som används för att koka de ”färdigkokade” bönorna och linserna.

    • Jessica Karlsson

      Jag håller med dig – tryckkokare underlättar avsevärt om man kokar baljväxter ofta men jag rekommenderar inte att hoppa över blötläggningen. Det finns ett skadligt ämne, fytinsyra, som lakas ur under blötläggningen och som tryckkokaren inte klarar av att ta bort. Fytinsyra hindrar kroppen från att ta upp viktiga mineraler ur maten, det spelar inte nån större roll om man bara äter det nån enstaka gång men om det är en ofta återkommande produkt så kan man få problem. Jag gjorde som du innan jag visste om detta, jag ville spara tid, dessutom seriekokade jag olika bönor och frös in. Många tror att tryckkokaren kokar sönder maten och tar bort näringen men det var förr när man inte kunde reglera trycket lika lätt!

  15. Hanna

    Några tips från en familj som äter kilovis med hemkokade bönor varje vecka:
    Har jag missat att blötlägga bönor så kokar jag dem i alla fall, och låter dem bara koka längre istället. Viktigt är dock att byta/hälla av allt kokvatten typ halvvägs för att bli av med den futinsyra man vill bli av med genom blötläggning. Koktiden för bönor som inte blötlagts är självklart längre (2-4 gånger längre) än för blötlagda, men är man ändå hemma under den tiden så är det ju strunt samma. Smaka av för att kolla när du tycker bönorna har rätt konsistens – jag föredrar själv för det mesta snarare som sönderkokt än som al dente.
    Något annat jag tycker är guld värt är att koka bönorna utan salt, för att ha i saltet först när de är färdigkokta. Det förkortar koktiden väldigt mycket, men jag tycker också att det gör att bönorna blir jämnare genomkokta, och inte så hårda inuti/ utanpå som jag tycker att vissa kan bli ibland. Självklart måste bönorna saltas när de är färdigkokta, både för smaken och för hållbarhet.
    Här hemma kokar vi storkok på bönor 2-3 gånger i veckan. När de är färdigkokta och fortfarande varma så lägger jag dem i glasburkar, sätter på locket och låter dem svalna i ett kallt vattenbad i vasken. Blir som en liten enkel konservering! Kolla så att locken ”ploppar in”/buktar in som det gör när det bildas vacuum, är det något lock det inte händer på så se till att använda den först. När burkarna svalnat helt, ställ dem i kylen. På det här sättet brukar bönorna helt klart hålla sig i åtminstone två veckor i kylskåp. Öppna en burk i taget och ta så mycket du behöver åt gången. Blir som jättebilliga bönor på tetrapack – självklart med skillnaden att de måste förvaras i kylen och inte har samma långa hållbarhetstid som dom som är konserverade på riktigt.

  16. Tilda

    Hej!

    Tack för en toppenguide. Håller på att fylla frysen för fullt nu. Fråga – vart kan jag få tag på ett liknande galler att styckfrysa kikärtor på? Hittar inga med kvadratiskt mönster, den som ni använder verkar perfekt!

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Hej, kul att du uppskattar det. Gallret fanns på vårt förra kontor/kök där vi hyrde in oss, tyvärr vet jag inte vart det kom ifrån. Men om du vill ha ett annat tips så brukar jag annars använda en bärrensare när jag styckfryser, det fungerar också riktigt bra!

  17. Pernilla

    Hej! Jag råkade blötlägga mina kikärter i 18 timmar istället för 24. När jag tog av locket från bunken var det en massa vitt skum på vattenytan och de luktade ganska konstigt. Har de blivit förstörda nu? Hoppas inte 🙂

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Svårt för mig att svara utan att kunna känna på lukten, men du menar alltså att du blötlade dem mindre tid? Om det varit väldigt varmt i rummet kan de ha blivit dåliga, men annars borde de inte ha blivit det. Lite vitt skum blir det ofta. Om jag var du skulle jag testa att koka dem ändå.

  18. Andreas

    Att styckfrysa kan vara lite svårt, speciellt om man som jag kokar i större mängder (skall koka 15liter blandade bönor idag. och lägga i frysen)
    MEN så länge man ser till att dom är relativt torra så kan man lägga dom i påsar och lägga dom i frysen, när man sedan tar upp dom är det så klart en klump, men släpper man bara klumpen i golvet så delar den upp sig i mindre delar. En del större klumpar blir det såklart, men brukar vara hanterbart.
    Hemligheten helt enkelt att det som håller ihop dom frysta bönorna är vätska som ligger mellan bönorna i påsen, så mindre vätska = mindre som håller ihop dom.
    Jag har själv betonggolv i köket så det tål vad som helst, har man trägolv skall man nog hitta något annat att banka dom emot, skärbräda eller något kanske?

    • Elin

      Är det inte möjligt att vänta tills de tinar då? Eller är de fortfarande i en enda klump då?

      Har inget galler men ska försöka frysa in kikärtor ändå tänkte jag, följer de råd som många skrivit här att låta dem torka ordentligt efter kokning. Hoppas det ska funka 🙂

  19. Lars

    Hej!
    Jag brukar koka bönor (ffa svarta och black-eye) utan blötläggning men med ett kokvattenbyte efter 20-30 min. Duger det för att göra dem snälla mot magen? Andra nackdelar? Blötläggning skapar sådana väldiga ledtider…

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Hej!
      Jag vet faktiskt inte om det påverkar negativt att inte blötlägga just de bönorna du använder. Men man brukar ju rekommendera för att minska innehåll av lektiner, som kan ge magbesvär. Jag vet inte hur lektininnehållet ser ut för just de sorterna. Kidneybbönor skulle jag t ex inte chansa med de då har ett högt innehåll av lektiner.
      Men, hade du fått ont i magen hade du ju märkt det. Jag själv tycker inte att det är så jobbigt att blötlägga, men man får ju ha lite framförhållning.

  20. Katrin Olsson

    Hej, jag funderar om man kan använda kikärtsvattnet till bakning pannkakor osv? Jag vet att man kan göra det med de köpta tetrapacken..Tack för en fin sida.

    MVH

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Jag har inte gjort det själv, men det ska gå. Jag har förstått det som att man inte ska koka i så rikligt med vatten utan att det ska täcka och några centimeter extra. Samt att kikärtorna ska ligga kvar i vattnet i kastrullen ca ett dygn efter kokning. Sen silar du av vattnet. Lycka till om du provar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *