Spara genom att ta med matlåda

Genom att ta med egen mat till jobbet eller skolan kan man spara en hel del pengar, och detta är ju säkerligen ingen nyhet för dig. Personligen älskar jag matlådan. Förutom att den gör att jag sparar flera tusenlappar per år så sparar den även tid för mig, eftersom jag lägger väldigt lite tid i veckan på att fixa maten. Här delar jag med mig av mina bästa tips för matlådan.

Du kan spara 12 000 kr per år

Vill du få ned dina matkostnader, och du idag äter de flesta av dina luncher ute, så kommer det snabbt ge effekt att ta med matlåda istället. De där utgifterna som kanske upplevs som små, blir i längden en hel del. Nedan ser du hur mycket du kan spara per år på att ta med matlåda, från en dag i veckan till arbetsveckans alla fem dagar.

Exemplet utgår ifrån att en utelunch kostar 80 kr, och att din matlådelunch kostar 20 kr. Dessutom är 10 veckor per år borträknade för semester/sommarlov helgdagar och så vidare. Lagar du mat som kostar mindre än 20 kr/ portion och har färre lediga veckor än exemplet så sparar du alltså ännu mer på att ta med matlådan.

Hur mycket skulle du spara?


Räkna ut hur mycket du skulle spara på byta ut utelunchen mot matlådan.
Vad kostar lunchen du brukar köpa?
Hur ofta äter du ute? Vad blir det per vecka? Per månad? Per år?

Att planera ger mer tid över till annat

Att ta med matlåda innebär att man får planera lite mer än om man inte tagit med matlåda. Det absolut mest effektiva är att laga flera portioner samtidigt, och sedan frysa in dem eller ställa matlådor i kylen. Då har du på ett enkelt sätt fixat lunchen för flera dagar. Lagar du middag till familjen? Gör dubbel sats av portionerna så har du ett par matlådor fixat direkt, utan egentlig större ansträngning.

Jag brukar laga alla veckans matlådor på söndagen. Det innebär att jag planerar vad jag ska äta, handlar maten och lagar den. Det tar mig några timmar, men jag lägger då å andra sidan nästan ingen tid i veckan på att laga mat. Det funkar för mig och ger mig tid över till annat, vilket jag värdesätter väldigt mycket på vardagarna då det brukar vara ganska många aktiviteter.

Vad funkar för dig?

Att leva upp eller uppleva sina inkomster


Vad ens inkomst betyder för en är ju högst individuellt. Är det så att du uppskattar uteluncherna mest av allt är det kanske inte så att du ska ta bort dem ur din vardag. Men om du inte gör det? Om det är en slentriankostnad som du inte reflekterar så mycket över, så är det en ganska dyr kostnad som inte ger dig valuta för pengarna.
Lever du upp dina inkomster, eller upplever du dem? Det är stor skillnad.

Gör en kalkyl över situationen, hur ser det ut idag?  Hur vill du att det ska se?
Har du en dröm du vill förverkliga? Hur kommer du dit?u?

Matlådan = låter dig styra


En bonus med att ta med matlåda är att man kan styra mer vad man själv vill äta. Personligen vill jag äta mycket vegetariskt, för jag mår bra av det och jag vill inte äta kött slentrianmässigt pga att vår miljö inte mår så bra av det. Även om det vegetariska utbudet har blivit SÅ mycket bättre de senare åren så händer det ändå att jag väljer kött ute för att det vegetariska alternativet ibland inte känns så lockande. Men i matlådan, där har jag vill, helt enkelt! 

Vad lämpar sig i matlådan?

Här finns egentligen inga hinder. Alla recept på Portionen under Tian är “matlådevänliga”. och de allra flesta rätterna passar bra att frysa in. Med undantag för potatis, såväl kokt, som ugnsbakad eller mos och sallader. Det blir inte så gott helt enkelt när man tinar upp, däremot kan de förvaras flera dagar i kylen efter tillagning.

10 Kommentarer

 1. Maria CM

  Hej! Första gången jag hittade hit ikväll! Väldigt trevlig läsning såhär på fredagskvällen 🙂 jag är själv en snåljåp och matlådefreak, men det är alltid härligt med lite ny inspiration, tack!!

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Så kul att höra – välkommen! Hoppas du hittar massor av inspiration 😀

 2. Nina

  Idag är det den stora matlådedagen för mig. Har redan gjort vegetarisk Lasange och fryst in, nu puttrar paprika och champinjonsåsen m belugariset, och sedan blir det en Kikärtsgryta samt Broccolipasta. Här ska sparas pengar och ätas gott! ??? gillar verkligen dina recept ?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Så kul att höra Nina, lycka till med matlagningen! 😀

 3. Agusta

  Hej Hanna och tack för bloggen. DU har gjort mitt liv både enklare och billigare. Dina matlådor och billiga veckor är standard hos oss nu sedan några månader tillbaka.

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Tack för din fina kommentar Augusta!

 4. Christine

  Tips på var man kan köpa prisvärda matlådor i glas i rätt storlek?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Håll utkik på Clas Ohlson, ibland har de erbjudande när man köper fler. Annars har jag lådor både från Ica, Ikea och Clas Ohlson 🙂 Någon annan som har bra tips kanske?

  • Nathalie

   Jula såg jag jade för riktigt bra pris. Det bästa är att kolla nätet och se vart det finns till villigaste pris

 5. Nathalie

  Super bra tips och recept för en som precis flyttat hem ifrån till egen lägenhet och gärna fyller frysen med matlådor och som behöver billiga och nyttiga recept ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *