För en vecka sedan kom jag hem från min allra första långa tågresa Göteborg- Malaga tur och retur. Här är min reseberättelse, som jag försökt fylla med så många tips som möjligt ifall någon är sugen på att resa långt med tåg.
I DECEMBER BESLUTADE JAG MIG FÖR ETT FLYGFRITT 2018
Att resa är något jag uppskattar allra mest. Det är något särskilt med att få se nya vyer, befinna sig på andra platser och ta in nya intryck. I december var jag i Malaga i ca 10 dagar, då jag lånade min morfars lägenhet. Jag tog flyget dit och kände ärligt talat en väldigt dålig känsla i kroppen. Flygets effekter på klimatet har varit mer på tapeten nu än någonsin och när jag i december satt där på flygplatsen kände jag att nä 2018 blir ett flygfritt år. När jag gjorde en undersökning via Klimatkalkylatorn och där blev det väldigt tydligt; min största koldioxidförbrukning gör jag genom mina flygresor. Svensken flyger i genomsnitt knappt 3 gånger per år, vilket är alldeles för mycket. Jag vill därför resa på ett helt annat sätt. Flyget är bekvämt, det är det. Men inte hållbart. Jag har därför bestämt mig för ett flygfritt år 2018, men om jag ska vara ärlig så blir det helt klart mer flygfritt.
Men nu till resan! Att göra något annorlunda kan betyda att det blir lite mer omständigt, eftersom det kräver lite mer ansträngning. Men det blir också så mycket mer spännande!
Jag och mina syskon skulle ner till Malaga för att hälsa på min morfar och mormor som bor där, och då blev ju valet givet. Det blir tåg för min del. I början av året blev jag tillsammans med Fredrik. Och han fick haka på! Det är för övrigt han som har tagit alla bilder.
TÅGRESA = STAYCHEAP?
Jag vill starta med att poängtera med att den här resan är ingen klassisk tågluff. Om man tågluffar kan man kolla lite mer vilka tåg som går, var en vill stanna och ta det lite mer manana. Vi hade en tid vi behövde vara nere i Malaga för att matcha in mina syskon, samtidigt som jag behövde vara hemma ett visst datum. Därav tog vi så gott som ”raka spåret” med totalt 3 nätter i Barcelona. 2 nätter på nervägen och 1 natt på hemvägen. Ursprungsplanen var att åka via Paris, eller någon annan stad i Frankrike och stannat där 1-2 nätter istället för Barcelona på ned- och hemväg men då det under denna tid är en tågstrejk i Frankrike så funkade inte den planen. Så det fick bli såhär istället! Syftet med denna resa var aldrig att vara så “staycheap” som möjligt. Med det menar jag att vi åt ju ute, vi bodde på hotell (även lyxhotell- hur hände det??? läs mer längre ner), och det var liksom fine. Vissa resor jag gör vill jag komma undan så billigt som möjligt på och planerar ut efter det. Huvudsyftet med den här resan var att komma ner till Malaga, med tåg för att hälsa på min familj. Göra stopp i Barcelona på vägen och njuta av den staden.
Bokning, pris
Jag har aldrig rest såhär på tåg innan och är med andra en novis på området. Vi skaffade oss varsitt interrailkort men då jag blev osäker på hur många dagar som skulle behövas (man kan välja mellan 5, 7, 10, 15 och 30 resdagar under loppet av en månad) så stod jag mellan att köpa 7 eller 10 dagar. Jag bokade alltså interrailkort innan jag hade talat med en expert på området. Vill man veta exakt hur många dagar det kommer att ta så kan man ju ta det med experterna innan ?
Totalt blev det 6 resdagar så 7-dagarskortet hade ju räckt.
Bokningen
När jag hade bokat så ringde jag Tågbokningen för att få hjälp med att boka själva platserna. På många av sträckorna behövs platsreservation och det kostar extra. Eftersom jag inte gjort detta pusslet innan och vi dessutom hade lite knappt om tid så kände jag att det var värt att få hjälp med detta. Jag är inte sponsrad av Tågbokningen men är mycket nöjd med den servicen jag fick. En annan resebyrå med koll på tåg är Centralens resebutik Kalmar. Jag ringde även dem men då jag hade bokat mina interrailbiljetter via interrail.se (vilket är Tågbokningens sajt) så kunde inte Centralens resebutk hjälpa mig. De har tydligen ofantligt mycket att göra.
Jag vet att det finns fler resebyråer att vända sig till. Ett tips är att kolla in gruppen Tågsemester på Facebook, där finns massor av bra tips och medlemmarna i gruppen är ofantligt hjälpsamma! Pepp får man också!
Vad kostade det?
Interrail-kortet för 10 dagar kostade 3500 kr per person. Det beställde jag själv via interrail.se. Sedan ringde jag Tågbokningen och med platsreservationer kostade det totalt 5500 kr per person. Tur och retur alltså. Vissa resor gick ej att platsboka, och för att ha koll på dem använde jag appen Railplanner (som för övrigt är väldigt rolig att bara kolla runt i och kolla olika tågresor)
Blir det billigare att ha ett interrail-kort?
Vad jag förstått på de tågbokare jag pratat med så blir det billigare att ha Interrail-kortet när man ska resa såhär långt. Annars hade vi fått betala ännu mer per biljett. Däremot, om man kan vara lite mer flexibel med ankomstdatum osv så kan det vara möjligt att ta vägar som inte kräver platsreservation. Det går ju också att boka alla platsreservationer själv men jag hade inte den tiden eller kunskapen då. Så det kan vara ett tips för att få ned kostnaderna något.
Matsäcken jag förberedde. En lunch var, nötter, frukt, dadelbollar och tahini.
Resväg
Såhär såg vår resväg ut, en resa på totalt 39 timmar till Malaga.
– Göteborg- Köpenhamn 3,5 timmar
Sverige. Den här sträckan har jag åkt så många gånger men det var roligt på vägen ner. Att vara påväg!
– Köpenhamn – Roedby (tågbuss) 2 timmar
Vet inte så mycket om den här vägen för både ner och tillbaka sov jag exakt hela tiden. Så jag har en bra upplevelse.
– Roedby- Puttgarden (färja) 45 min
När vi kom till Roedby var det lite oklart om vi skulle vara kvar på tåget eller ta färjan. Det stod tåg hela vägen till Puttgarden men vi skulle uppenbarligen av. Det var skönt att komma ut och jag uppskattade färjan. Vi hade med en öl i väskan, oklart om det är tillåtet egentligen men den drack vi där i alla fall.
Puttgarden – Hamburg 1,5 timme
Ingen tågresa jag kommer att minnas direkt. Det var ganska grönt utanför kommer jag ihåg.
Hamburg- Basel (nattåg) 10 timmar 20 min
Jag har åkt en del nattåg när jag pluggade i Umeå och tycker om nattåg. Vi sov i 6-plats kupé. Jag upplevde denna hytt som mindre än i Sverige. Det går också att boka 3-bäddskupé, det är såklart en mer lyxig variant av det hela. Då får man tillgång till dusch också.
Man får låna lakan, filt och kudde och på morgonen får man en frukost bestående av två vita frallor, marmelad, smör och kaffe. På kvällen var jag lite småhungrig men det fanns inga vegetariska mackor att köpa, så det blev bara en öl. Jag är glad över att vi hade med oss matlådorna vi åt sen innan, då de gjorde att jag inte var alltför hungrig. Eftersom det var så trångt i kupén, plus att de andra skulle sova hittade vi en tom sittkupé vi satte oss och drack öl och kollade på film i. Det var mysigt.
Hur sover man då? Jag brukar sova rätt bra på nattåg men jag sov sådär. En kvinna snarkade rätt rejält och jag är så känslig för sådana ljud. Öronproppar är ett hett tips! Jag sov bättre på hemvägen, då var det snarkfritt.
Basel- Olten 30 min
Här bänkade vi oss direkt i bistron. Det var en mysig 30-minuters väg.
Köpte croiassant och kaffe för några euro. Vi blev serverade vid bordet, ger lite extra finkänsla.
Olten- Geneve 2 timmar
I Olten stannade vi i någon timma och åkte sedan mot Genève. Fin sträcka!
Geneve- Lyon 2 timmar
Min favoritväg! Önskar jag hade bilder från den här sträckan men det är verkligen vackert att få följa Rhônefloden. Otroligt grönt, böljande och vackert.
Lyon- Barcelona 5,5 timmar
Snabbtåg! Fin sträcka där man får se Pyreneerna, och en mängd söta små franska ställen. Jag ville hoppa i Nimes, Montpellier, Perpignon. Ja Frankrike vill jag helt klart se mer av!
Här stannade vi i 2 dagar på nedvägen och 1 dag på hemvägen.
Barcelona- Malaga 6 timmar
En jättevacker sträcka som är ganska karg på sina håll, det märks att vi var långt söderut. Tåget går i ca 300 km/h och det slog mig hur otroligt ordningssamt de spanska tågen verkar vara. Allt liknar förfarandet innan flygning. Säkerhetskontroll, biljetkontroll innan likt boarding. Ingen kontrollant på själva tåget.
Barcelona
På nedvägen stannade vi i 2 dygn och jag är verkligen glad över att få ha upplevt lite av Barcelona. Vi åt på restauranger, drack massa cava och gick mest runt ? Vår ambition var inte att maxa vår vistelse med sevärdheter utan mer att traska omkring och känna in staden.
Boende
– Ibis Hotel Style, ca 1500 kr/natt
På nedvägen bodde vi två nätter här, och det var verkligen ett prisvärt hotell. Fräscht, bra frukost. Vi var inte på hotellet så mycket så då tycker jag generellt att det inte är så värt med ett lyxigare hotell. Det här passade mig fint!
– Mercer Hotel Barcelona, ca 4000 kr/natt
På vägen hem bodde vi på detta lyxhotell. Haha, detta är SÅ inte mig att boka och det var inte heller jag som bokade det. Jag var ansvarig för tågbokningen och Fredrik för hotellet. Så jag måste säga att jag blev lite paff när jag såg att vi skulle bo på detta hotell. Men så här är det: Ett av Fredriks största intressen är inredning, privat som arbetsmässigt. Likaväl som att han följde med mig på att ta tåget genom halva Europa utan att blinka, så får jag se det som att vi kompromissar på detta. Så ibland måste man vara cheap med vilka strider man väljer. Och även om jag kanske inte själv hade valt detta hotell så var det verkligen en upplevelse. Fredrik fick massa ny inspo för ny inredning, jag sov som en queen i typ den skönaste sängen. Däremot så valde vi inte till frukost för totalt 700 spänn. Nä nån måtta fick det vara haha.
Mattips
The Green Spot
I Barcelona är mitt allra bästa tips att äta på The Green Spot. En helt amazing, bra vegorestaurang! För ca 70 Eur fick vi 2 drinkar, 1 förrätt, 2 varmrätter, 1 efterrätt, 2 öl och vatten. Så bra service, så bra mat. Det blev till och med så att vi åt där när vi var i Barcelona på hemvägen, för att vi gillade det så mycket.
Flax and Kale
Detta tipset fick vi av er följare! Riktigt god vegomat. Fräscht och innovativt. Det var fullt på deras takterass men den såg riktigt najs ut, så tips är ju absolut att sitta där.
Flax and Kale, bra lunchmat men föredrar ändå The Green Spot
Malaga
I Malaga bodde vi väldigt cheap då vi fick låna ett strandhus av min morfars vän. Vi åt mest hos min morfar, varför jag inte har några direkta restaurangtips. Så i Malaga spenderade vi ju väldigt lite pengar på mat och boende där (försöker jag rättfärdiga lyxboendet?).
En dag gjorde vi en hike upp på en topp, Monte San Anton. Det tog ca 4 timmar upp och ner, en härlig dagsutflykt! Vi hade med mat och dukade upp en buffé.
Hyra cyklar
Hyra cyklar är ett roligt sätt att upptäcka en stad, på ett lite fortare sätt!
Efter 5 dagar i Malaga var det dags att åka tillbaka igen. Vi stannade som sagt då 1 natt i Barcelona och sedan raka spåret. I Hamburg missade vi en avgång då tåget bytte plattform (vilket vi inte hörde när de ropade ut). Det var inga problem att få en ny rutt och totalt gjorde detta att vi blev 1 timma sena. På en resväg som tog 34 timmar. Inte så illa ändå!
Det bästa med att åka tåg:
- Utsikten! Och tiden att reflektera. Jag uppskattade verkligen att se hela vägen och satt ofta med Google Maps för att följa hur tåget gick och var vi var. Vill tro att jag har lite bättre koll på vissa delar av Europas geografi nu.
- Vetskapen om att jag tar ett aktivt val till att vara mer miljömedveten
- Jag hade förberett med filmer, jobb osv men jag öppnade datorn några få timmar bara. I mer än 50 timmar satt jag bara och kollade ut, sov, pratade med Fredrik, lyssnade på musik. Tiden gick faktiskt väldigt fort! En 2-timmarsresa bara susade förbi.
- Att få möta så många olika nationaliteter. Jag har hört argument för att flyga som lyder “det är viktigt att vi möter andra människor” Absolut! På en flygresa Gbg-Malaga är vi i Sverige och Spanien (och även om det finns fler nationaliter i ett land än bara en så förenklar vi det till två; svenskar och spanjorer. Den här resan tog oss genom Sverige- Danmark- Tyskland- Schweiz- Frankrike- Spanien, 6 stycken!
Det jag tyckte var sämst:
Jag har egentligen inget jag tyckte var så dåligt men ibland var det tråkig mat, och ganska dyrt. Mycket som kallas vego innehåller mjölk och/eller ägg och för mig är det egentligen inget problem enstaka gånger. Men är du vegan: ha med dig eget!
Nästa gång jag åker gör jag det här annorlunda:
Då vill jag stanna på fler ställen längs vägen. Det var så många ställen jag ville hoppa av vid och utforska. Så nästa gång jag gör denna resa så tar jag hellre några fler dagar på mig ner.
Lite tips:
- Vill du göra det lite billigare: boka platsbiljetter själv
- Öronproppar för nattåget!
- Håll hårt i alla biljetter och interrail-kortet, interrail-kortet finns vad jag vet inte att ha elektroniskt.
- En powerbank kan vara bra för att kunna ladda mobilen. Det fanns oftast laddningsmöjligheter men inte alltid.
- Appen Railplanner är guld, för att kunna kolla tågens avgångar. Gäller ffa på dem man inte har biljett på.
Till sist…
Jag hoppas fler får upp ögonen för att ta tåget. Ska vi flyga så ska det vara motiverat att göra det, och jag tycker inte att argumentet “jag behöver lite sol” är tillräckligt bra. Det går att ta sig ner till solen utan att flyga. Jag tänker också på hur vi ska försvara vårt leverne nu, inför kommande generationer. När vi VET att det vi gör inte är hållbart. Mitt samvete blev lite renare den här resan, likaså jag känner med att äta vego att jag gör något aktivt. Så känner jag när jag tänker tillbaka på den här resan. Till och med så att jag gärna berättar att jag tog tåget. “Förra veckan var vi i Malaga. Vi tog tåget.” Jag är stolt över det.
För mig känns det helt weird att fortsätta ta flyget som innan. Jag, som säger att jag älskar naturen, jag som äter vego för att vara klimatsmart. Vilket hyckleri är det inte att då flyga? Det får vara slut med puttinuttandet angående våra flygresor och jag har framförallt slutat att rättfärdiga mitt eget flygande. Jag börjar så.
Förutom att det känns väldigt bra i min mage och mitt hjärta att ta tåget, så var det ju väldigt kul! Jag kommer verkligen minnas den här resan, på så många sätt. Alltifrån till hur jag låg och tittade på Titanic och grät i min sovkupé medan alla andra sov, till hur jag satt och drömde mig bort och alla tankar jag fick det. Alla asgarv mellan mig och Fredrik, och till all god mat vi åt. Och så klart all natur jag fick se! Europa är vackert!!! Den vill jag utforska mer!!
Jag kommer definitivt att ta tåget igen! Mitt flygfria 2018 kommer att förlängas, och jag ska i alla lägen jag kan se till att välja ett annat transportsätt än flyg. Arbetsmässigt innebär det att jag alltid tar tåg eller buss till mina uppdrag. Privat kommer jag välja resmål utefter vad som är möjligt med tåget. Jag har vissa drömresmål som ligger utanför tågets kapacitet och jag får se hur jag gör med dem i framtiden. Kanske är det ok att ta en resa var femte-tionde år, jag har inte bestämt mig än vad jag tycker där. Klart är det i alla fall att de resor jag gör mest frekvent, de är viktigast att de är hållbara. Och nu tycker jag mig själv ha en bra plan för det.
Ska vi njuta av den här planeten med allt den här att erbjuda, ja då är det dags att vi gör det på ett hållbart sätt!
Underbar blogg
Helt fantastiskt att få läsa om dina resor och du är så rätt på det❤❤❤
Verkligen roligt att läsa om en modern tågluff. Jag själv luffade början på 90 talet, och förvånansvärt mycket känns lika nu som då. Lite mer hightech och snabbare tåg nu, men samma känsla av att resa och att vara på väg. Jag kostade dock inte på mig ett par nätter på ett lyxigare hotell, något jag garanterat skulle göra nu. Jag är författare till roddtripp romanen Hippiespåret. Första tredjedelen är en beskrivning av en tågluff anno 1992. På den tiden var det nattåg som var grejen, då sparde man en natt på hotell. I efterhand är det obegripligt att statsjärnvägarna runt om i Europa tillät ungdomar att ockupera hela kupéer för eget bruk genom att sova på bagagehyllor, sprida ut skitiga strumpor och stinkande brieostar. Men så var det:)
Hej Fredrik!
Tack för att du delade med dig av detta, låter på ett sätt lite charmigt på ett sätt med tonårsockupationer av kupéer! Det är härligt att tågluff är på framfart igen, såklart för klimatet men också eftersom det kan ge så fina möten med andra människor. Din bok får jag spana in! Tack för tipset! 🙂
Allt gott,
Hanna
Vilken fin reseberättelse. Jag ska också ta tåg ner till Spanien och letar inspiration. Jag är lite nyfiken på er hemresa. Tog ni en annan väg hem eller tog ni samma resrutt hem som på utresan? Jag är på jakt efter olika nattåg gnm Europa 🙂
Hej!
vad kul att du ska åka tåg ner till Spanien! Så himla fint. När vi reste var det strejk, så vi kunde inte vara så flexibla med hemresa och jag behövde vara hemma vid en specifik dag. Därför blev det samma resa hem, annars hade jag gärna åkt genom Frankrike istället.
Lycka till!
Åh, tack för fantastisk info! Min pojkväns familj bor nära Málaga, så det här var verkligen jättebra info för oss som vill försöka åka mer tåg. Vi är veganer, och upplever samma som du, att nästan allt ”vego” innehåller både ägg och mjölk, så det är ett bra tips att vara förberedd på det. Återigen – guld värd info och stort tack!
Så inspirerande! Reste till södra Spanien i våras (med flyg) , men kände att nästa gång måste det bli med tåg! Bra med tips om app, för det är en djungel att hitta rimliga resvägar…. Så nästa gång blir det tåget till Spanien! : )
Tusen tack för ett trevligt resebrev med vackra bilder, jag ärsjälv framme vid en längtan att komma ner till Malaga utan att behöva använda flyg, ( bil el husbil, somjag tidigare gjort) jag vill helt enkelt ta mig och min underbara, mycket resvana och tåliga hund ( bijon hawanais) ner tillMalaga per tåg, om det kan gå.?! Finns bland er andra några tips eller erfarenheter ni vill dela med er av , tar mycketgärna emot era svar ?? mvh evachrist.
Härlig berättelse om en tågresa ner till Malaga. Bra att du har tagit ställning mot att inte flyga när du ska ut och resa. Samma har jag gjort och nu i juni ska vi två pensionärer ut på vår tredje interrailresa i Europa. Denna gång till Hamburg, Bern Luzern och Zurich. Tåg är ett fantastiskt sätt att se olika länder på. Jag tar hjälp av Centralens resebyrå i Kalmar. Lycka till på era kommande tågresor.
Tack för att du ville dela med oss allt detta. Underbar resa. Vi funderar på att åka tåg till Málaga i augusti. Vi är inte så unga men tänker på miljöpåverkan med alla dessa flygresor. Det är dags att förebygga och sluta förstöra vår vackra planet.???
Hej och tack för inspiration.
Reflektion:
Jag skulle åkt till Malaga igår med flyg men den tokbilliga flygresan kändes inte bra. Åkte inte … ryggsäcken packad. Var till och med incheckad men kroppen sa ifrån att något är galet med dessa billiga flygresor på flera sätt.
600 kr ToR Landvetter-Malaga är för billigt.
Min tanke är att istället att ta mig med tåg till södra Spanien där många av mina vänner bor.
Lycka till med resor i framtiden. Det är så värdefullt med mänskliga möten över alla gränser. Och i tåg möts man om man väljer att samtala.
Tack för att du delar med dig.
/P
Så himla bra Hanna. Att flyga känns fel i magen och jag blir så himla glad när influensers som du skriver och berättar om sina aktiva klimatval. Heja dig och din blogg. Jag skippar flyget och känner mig stolt. Nu är det dags att aktivt välja tåget!
Tack för inspirerande läsning o fin artikel.
Tack för din reseberättelse. så trevligt inlägg av dig. Jag och min man (pensionärer) ska tågluffa till Malaga i Maj. Vi har ordnat med interrailkort och förbereder platsbiljetter. Har just kört fast med platsreservationer i Spanien. Man måste tydligen ringa och boka dessa. Inte över nätet. Märkligt. Hur löste ni det?
Lotta
Vad fint att du gillade berättelsen! Det var fantastiskt, och jag ska åka med min familj nu i vår igen. Jag bokade inte mina biljetter själv utan köpte biljetter med hjälp av Tågbokningen förra gången. Denna gång kommer vi inte köra med Interrail. Men så kort svar: jag vet inte, men skulle råda dig att kolla i gruppen Tågsemester på Facebook. De är otroligt hjälpsamma, men sök först på din fråga i sökfunktionen i gruppen. Många frågor är redan ställda 🙂
Lycka till och trevlig resa!