Sommarhacks staycheapstyle

Ni var många som efterfrågade tips på hur man kan komma cheap undan på sommaren inför vårens sista poddinspelning. Det resulterade i ett avsnitt fyllt av lite olika aktiviteter och andra trix som du kan lyssna på här. Och våra bästa tips för cheap saker som har med mat att göra får också lov att komma upp här! Det är ju lätt att just matkostnaderna springer iväg när man har semester, kanske är på nya platser eller har andra (eller inga) rutiner. Därför vill vi påminna igen – planera lite inför ditt äventyr! Då kan det bli både göttigare för både dig och din plånbok! För glass kan du tillexempel inte köpa på de flesta utsiktsplatserna ute i skogen men du kan däremot ta med dig det i en termos. Det och lite andra tips kommer alltså här. Fyll gärna på i kommentarerna om du har något du vill dela med dig av.

Och glad sommar hörreni! 😀

Iskaffe på överblivet kaffe

Frys in överblivet kaffe i iskuber och ta fram när du blir kaffesugen i värmen. Häll över lite mjölk av valfri sort och vänta på att det börja smälta lite. Du kan givetvis hälla upp detta i en termos och ta med ut på tur. Termosen håller kaffet kallt i ca 4-5 timmar beroende på temperatur och kvalitet.

Fryst vatten i flaska – en drickbar kylklamp

Frys in en plastflaska med vatten och ta med i ryggsäcken om du behöver hålla något kylt eller bara vill ha riktigt kallt vatten med dig ut. Det fungerar perfekt som en kylklamp som du dessutom kan drick upp när den kylt klart. Ett bra tips om man har med sig kall mat ut, tex. en sån här potatissallad, och det är väldigt varmt ute.

Nödrätter utan kök

När man iväg på nya ställen och inte har tillgång till ett kök att tillaga mat på kan det vara bra att ha några nödrätter i bakhuvudet (om man inte vill äta på restaurang dvs.), rätter som du kan köpa billigt i butik som inte behöver tillagas. Här är två exempel som endast kräver en tallrik och en liten kniv. Färdig bönsalsa med sallad i bröd (kan med fördel toppas med fetaost om man vill lyxa) samt durumvete och hummus på konserv med lite tomat och morot. Här sätter egentligen bara fantasin stopp!

Hemmagjort iste

Gör ditt egna iste och drick som det är eller ta med i en termos ut på äventyr. Receptet teet nedan hittar du här.

Hemmagjord glass

Gör din egen glass utav saft, överbliven smoothie, eller som här med ingefärsöl (alkoholfri), bara att frysa ner som den är i glassformar. Vill du testa något lite mer avancerat kan du testa att göra denna goda kokosglass med jordnötter.

Glass i termos

Numera lite av en klassiker här men väl värd att nämna igen om du missat. Du kan alltså frysa in glass i termos! Har du en vanlig termos funkar det fint att frysa in tex. pinnglass. För vanlig ”lösglass” är det super med en mattermos eftersom att öppningen är lite bredare och det är därför enklare att få ner en sked när du väl ska få upp glassen igen. Många undrar hur länge den håller sig kall och det varierar lite, dela beroende på hur varmt det är ute och också från termos till termos. Vill du att den ska hålla sig kall extra länge kan du lägga in termosen i frysen, utan lock, en stund innan du lägger i glassen, det brukar jag göra och då håller sig glassen kall i ca 4-5 timmar en sommardag.

Hoppas ni får en riktigt fin sommar med många små uteäventyr!

 

 

3 Kommentarer

 1. Emma

  Hej! Jag testade det där med glass i en mattermos.
  Det funkade inte. Jag frös in termosen i frysen utan lock en timme. Sen lade jag i 3 st sandwich glassar. När vi skulle äta dom 2 tim senare så va dom jättesmälta.
  Vad gjorde jag för fel?
  Med vänliga hälsningar!
  Emma Jensen

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Så tråkigt att höra..! Det låter jättekonstigt men det kan ju såklart variera beroende på utomhustemperatur och kvalitén på mattermosen. Någon annan som haft samma problem och vet vad som kan ha hänt?

 2. Sofie

  Läste något om att man ska kolla så termosen tål att frysas in, för det är inte alla som gör det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *