Spara pengar genom att minska konsumtion av utrymmesmat

Hur mycket lägger du på godis, chips, alkohol etc? Alltså det vi kallar utrymmesmat.

Att fundera över sin konsumtion av den här typen av ”mat” kan vara väl värt. Dels ur hälsoaspekt men också för ekonomin och miljön.
Det som kallas “utrymmesmat” såsom alkohol, chips, godis, mm är näringsmässigt meningslöst och inget vi behöver. Genomsnittssvensken lägger ca 40 % av sin matkostnad på den här typen av livsmedel. Det kan jämföras med 10 % på frukt och grönt. Det är klart att det kan vara “mysigt att unna sig”, och min poäng här är inte att ta bort detta helt. MEN. 40 % är på tok för mycket!

Min personliga åsikt är att vi har en rätt skev matbild i Sverige. Vi snackar ned vanlig mat, typ potatis, pasta osv som om det skulle vara boven för folkhälsan. Jag tror att vi skulle må mycket bättre om vi istället för att snacka ned den typen av mat, äter så att vi blir mätta (yes det är vanligt med sötsug för att man inte ätit sig mätt på mat) och struntar i att go bananas på fredag/lördagssnackset/varjedagsnackset. Hitta andra sätt att mysa och ät riktig mat!

Ur miljöaspekt då? Ja av den anledningen kan vi också fundera över vår godiskonsumtion. I en artikel från Aktuell Hållbarhet kan du läsa att 1 kg chips släpper ut ca 20 gånger mer koldioxid än 1 kg potatis, och att en påse skumgodis har lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött.

 

Köp mindre skit- kan även appliceras på andra områden

När jag skriver att vi ska fundera över vår skitkonsumtion, ja då menar jag ju såklart också allt annat som vi köper som kanske egentligen inte är ett behov. Det är en stor skillnad på ”behov” och ”vill ha”. Och alla de där sakerna vi ”vill ha” kan ju bli rätt många kronor till slut.

2 Kommentarer

  1. Cecilia

    Hej Hanna,

    Så intressant! Försöker hitta källa till att vi lägger 40% av matbudgeten på utrymmesmat men hittar inte. Minns du var den kommer ifrån?

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Hej! Det var verkligen störigt att jag inte länkade till den i texten när jag skrev den (skrev den här texten typ 2017 om jag inte minns fel) jag hittade den inte nu heller. Men siffran kommer från Konsumentverket, 2012. Hoppas du hittar den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *