Spara pengar (och tid!) genom att planera dina inköp

Planera dina matinköp, och skriv inköpslista. Du har säkert hört förr, men kanske ändå känner att det är svårt att få till i praktiken?
Du är inte ensam. Jag upplever att väldigt många tycker detta är bland det svåraste att få till. Och saken är den: en planering sker sällan av sig själv, det är ett aktivt val. Men varför är det ens bra att planera?

– 2/3 av de köpbeslut vi gör när vi handlar tas i butik. Det vill säga: har man inte en bra plan för vad man ska handla är det lätt att man köper sådant man 1) redan har 2) sådant man inte behöver. Hur många har inte trillat dit på något “bra erbjudande” som egentligen sen inte visade sig vara så bra för att man faktiskt inte behövde det?

– En bra planering resulterar i att du behöver ta färre beslut under veckan. Om du tycker att det är jobbigt att varje dag fundera över ”vad ska jag äta idag?”. Ja då kan det vara väldigt skönt att redan ha gjort en planering, veckomeny och dessutom ha maten hemma.

– Spara tid. Genom att ha planerat för veckan så slipper du åka eller gå förbi butiken i tid och otid. Det kanske är mer värt att lägga den tiden på något annat.

Här är lite tips för att göra en planering

 

1. Hur ser din vecka/kommande dagar ut?

Sätt dig ned under en dag du har förutbestämt och checka av hur det ser ut för dig, ev andra familjemedlemmar, de kommande dagarna. Vad behöver du ha hemma? Vad har du redan hemma (och kan alltså skippa att handla det) och vad behöver du köpa?

 

2. Skriv en inköpslista.

Inköpslistan är ett väldigt bra verktyg. Ta lite tid på att göra en lista över vad du ska äta ett par dagar framöver, eller ännu hellre hela veckan, och håll dig till det du har på listan. Det absolut lättaste sättet att spara pengar på är ju att inte besöka affären alls. Och med en bra planering kommer du att göra färre besök och därmed spara mer! Du kan skriva listan på papper eller använda något appverktyg. Jag är inte så bevandrad i vilka appar som är bra för just detta då lista på papper funkar väldigt bra för mig.

 

3. Handla efter listan

Sen gäller det ju att handla! Och då är listan din bästa vän, nu har du redan gjort grovjobbet. Med en lista blir handlingen mycket mer effektiv. Hittar du något bra erbjudande i butik? Stanna upp och fundera om det verkligen är ett bra erbjudande.

 

Vill du ha hjälp med inköpslista?

Du har väl inte missat att jag skapar s k ”300-kronorsveckor” här? Det är en veckolista med recept dag för dag, med tillhörande inköpslista. Listan är beräknad för 4 personer och går loss på 300 kronor. Kolla uppe i menyn så hittar du dem!

3 Kommentarer

 1. Karin

  Toppen, verkar jättebra o gott!

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Så kul att du uppskattar det! Lycka till med planerandet!

 2. Anna

  Tack Hanna! Jag har nyss upptäckt din sida och prövat att laga och handla enligt dina recept i två veckor. Maten är underbart god och plånboken mår också bra av all kunskap du delar med dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *