#staycheapresa: dagstur till Jonsered

Inlägg i stolt samarbete med Icebug

Om du har följt mig ett tag så har du säkert sett att jag under de senaste månaderna har samarbetat med Icebug. Jag gör det av flera anledningar. Den första är att jag kom i kontakt med Icebug för många, många år sedan då jag behövde ett par bra skor att springa i för att inte halka runt. Eftersom det råkar vara just deras grej, att göra skor med grymt grepp för att underlätta till att vara utomhus året om och inte bara när det är torrt och nice (vilket det ju typ bara är 50% av året i Sverige) så har jag sedan dess varit en trogen kund till dem. Men nu finns också en annan väldigt stor anledning, som jag berättade om på mitt instagramkonto för några veckor sedan: Icebug har blivit världens första klimatpositiva outdoorskoföretag.

Vad Icebug gör för att vara ledande inom klimatet i sin bransch

 • jobbar med att minska sin klimatpåverkan genom att mäta sin klimatpåverkan, ser över sin produktion och se till att den blir mindre, samt klimatkompenserar för det som i dagsläget inte går att minska. Läs mer om Icebugs klimatarbete. 
 • är väldigt tydliga i sin kommunikation om att inte köpa nytt om man inte behöver det.
 •  uppmuntrar till att upptäcka närområden istället för att resa för att till exempel löpträna eller löptävla, bland annat genom deras tävlingar och upplevelser Icebug Xperience och Backyard Trail

Jag tog mig ut till Jonsered för att upptäcka en pärla i närheten

Och på temat att upptäcka områden i sin närhet, en aktivitet jag blivit särskilt förtjust i det senaste, så fick jag möjlighet att ta en kortare vandring med Icebugs VD David Ekelund. Icebug har sitt kontor i Jonsered, vilket ligger 12 minuter med tåget från Göteborg och är hur vackert som helst! Jag åkte dit för att upptäcka lite mer av Jonsered helt enkelt och för att prata mer med David.

Praktisk info för att åka till Jonsered

Tåg Göteborg station – Jonsered station: 12 minuter
Pris: 40 kr (köpt via appen To go, och är giltig i 3 timmar)

Man kan hoppa på i Göteborg och vara mitt i stadens brus för att..

Vi gick den s k Naturstigen som ligger precis vid tågstationen när du hoppar av. Alltså helt perfekt eftersom det inte är några transportsträckor. Du går in på stigen från pendelparkeringen mot sidan där tåget fortsätter mot Alingsås (alltså den sidan du hoppade av på)

… 12 minuter senare vara i det här!

Det är något speciellt med att hoppa på tåget mitt i smeten i Göteborg och dess puls och på mindre än en kvart vara framme i det här.

 


Skogen är väldigt varierande, med alltifrån bokskog till granskog och lite mer ”trolskt”.

Här skulle John Bauer kunna sitta och skriva!

Jag hade packat med kalljästa frallor och snabbt slängt ihop en smoothie på blåbär, ingefära, banan och havredryck. Vårt mål för fika var utsiktsplatsen, någonstans på mitten av vår promenad.


Utsiktsplatsen var nu ganska täckt av massor av träd, så vi fick stå på ett bord för att se, men det var fint ändå!


Flaskorna är ett par återanvända juiceflaskor från Resqued Fruits, älskar dem och tycker de är helt perfekta för sådana här fikaturer. När jag gör smoothie för fikaturer så brukar jag låta smoothien vara så isig som möjligt när jag häller i den, då har den perfekt kall temperatur när det väl är dags att inta!

Efter vår fikatur så fortsatte vi vår promenad tillbaka.

Icebug har sitt kontor i Jonsered. Ja sämre läge kan man ju ha!
Två som gillar skogen och jobbar för att fler ska upptäcka den, men på lite olika sätt.

3 snabba frågor till David

Varför ska man egentligen åka till Jonsered? 

Ja, skogen är verkligen superfin. Det är ett stort naturreservat med varierande skog. Dels för kortare turer men också för lite längre, här finns mycket valfrihet. Vi vill ju upptäcka Jonsered för att den är nära oss, men egentligen handlar det ju om att upptäcka sin närhet och dess natur. Så egentligen vill jag ju uppmuntra alla som läser detta att ta sig en kik runt sin egen knut för att få in naturen i det dagliga livet. 

Men varför ska man egentligen upptäcka det som är nära, när man kan åka längre bort? 

Haha, ja det är ju lite en ledande fråga. Kvaliteten man kan få ut av att upptäcka något på nära håll blir ju så relevant på något sätt. Vi måste inte åka långt bort för att se något nytt och riktigt bra. Det kan ju också handla om att fylla på med det som ger energi, som då till exempel den där löprundan, eller promenaden i den där häftiga skogen. De där sakerna som vi gör mycket som kommer att spela roll.
Sen finns det givetvis en klimataspekt i det hela där vi kan ifrågasätta om det är rimligt att alltid åka långt bort för att få uppleva något häftigt. Jag tror att vi måste ställa om vårt grundtänk här. Och sen får vi ju heller inte glömma bort den ekonomiska biten, som du ju ofta är inne på. På många sätt är det väldigt tillgängligt att leta efter det härliga i sin närhet. 

Det är ju superenkelt att åka hit, men om jag upplever att det är lite svårt eller krångligt att ta mig ut såhär på egen hand. Vad gör ni då?

Vi kör ju Icebug Backyard Trail, som är ett löpevent här i Jonseredskogen som får ny bansträckning varje gång. Nu körde vi precis i maj och nästa gång kör vi i höst och då ser ju skogen helt annorlunda ut mot vad den gör nu, vilket är häftigt att få följa och uppleva de olika skiftningarna. 
Sen vill jag också slå ett varmt slag för vårt 3-dagars event i Bohuslän, Icebug Xperience West Coast Trail  och det är verkligen ett löparevent i världsklass i de miljöerna som finns där, med Soteleden, Bohus Malmön med mera. Hur vackert som helst! Och så nära.

Tack David för turen och snacket! Och keep up the good work med att jobba för att förändra en bransch som behöver förändring!

Jag kommer definitivt att åka fler gånger till Jonsered för att vandra. Nu har jag till och med börjat titta på att flytta dit, oj ja så kan det gå när man hittar fina områden. Får äta lite mer billig mat bara så jag har råd 🙂

 

#staycheapresa är ett nytt initiativ från Portionen under tian. Vi vill uppmuntra till att upptäcka mer på nära håll. Det kan vara alltifrån dagsturer till lite längre. Vår förhoppning är att fler vill haka på tåget, och peppa till att resa mer cheap: alltså lite billigare men också mer klimatsmart.

4 Kommentarer

 1. Jeanette

  Hur lång var Naturstigen?

  • Johanna

   Hej, den är ca 4.5 km 🙂

 2. Iris

  Hade gärna gått den men irrade runt nu i en halvtimme och hittade inte stigen ? då blir det lunch i parken istället och sen går det tillbaka till Göteborg.

 3. Iris

  Neeej, glöm min kommentar! Gravidhjärnan har slagit till. Hoppade av i Partille istället för Jonsered. Men herregud, hur pinsamt! Nu ska jag hem ändå för att jag är trött av solen men nästa gång hinner jag kanske hela vägen fram ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *