Tältdrömmar och 20 billiga sommartips

-Inlägg i ambassadörskap med Dreams
– Inlägget innehåller annonslänkar från Outnorth-

Sommartips för en cheap och najs sommar

Sommar är lika med dyrt? Nej det måste det absolut inte vara! För några veckor sedan så hade jag en tävling på Instagram med Dreams (som är en sparapp) där ni fick dela med er av era bästa tips på hur en kan hålla nere kostnaderna under sommaren. Och vilka sommartips det kom in! Så sjukt många bra tips om hur en kan hålla nere kostnaderna. I det här inlägget berättar jag också om en dröm jag uppfyllt: att skaffa mig ett eget tält. Eftersom jag har fått många frågor om tältet har jag också skrivit lite om det och varför det varit viktigt för mig.

En dröm jag hade: att skaffa mig ett eget tält

Ni som följt mig på instagram vet att jag sedan vintern förra året skapade mig en dröm i Dreams om att skaffa mig ett eget tält. Jag fick till och med frågor och privata meddelanden när våren började närma sig ”Hur går det med tältet?”. Ja, helt rimlig fråga! För det tog sin lilla tid innan jag kom till skott att köpa det där tältet, även om jag visste exakt vilket jag ville ha och pengarna fanns inne på mitt konto. Här skriver jag lite om varför jag ville ha ett eget tält, vilket tält det blev och hur jag gick tillväga.

Varför är det viktigt för mig att ha ett eget tält?

Så länge jag kan minnas har jag gillat att vara ute i naturen. Vi har alltid haft en stuga i skogen (landsställe), min pappa tog alltid med oss barn ut på olika utflykter när vi var små och när jag blev tonåring hittade jag kärlek till löpning i skogen. Alla dessa aktiviteter har varit ganska pryloberoende, förutom typ löpardojor. Min allra första vandring gjorde jag i 20-årsåldern på Kungsleden och till den lånade jag ihop precis allt. Rygga, sovsäck, liggunderlag, bestick, etc. Och det är lite det mindsetet jag har haft: det här är nog något tillfälligt jag håller på med, så jag lånar. Sen, några år senare så insåg jag att jag ville ta mig ut så mycket oftare än när jag fick ihoplånat saker och ting. Så jag började köpa på mig sovsäck, liggunderlag, utekök etc. Men det där tältet. Ja, det fick vänta. Dels för att jag tyckte att det kändes så overkligt dyrt med bra tält och dels för att jag inte tänkt att det är något ”jag kommer hålla på med”.
Förra året åkte jag och 2 vänner till Lofoten för att gå på festival, och bila genom Sverige och Norge. Vi insåg att det vore bra att ha med ett tält. Och jag lånade ett: min morfars festivaltält för typ 600 spänn på Coop. Vi kan väl säga såhär: det var tur för oss att det var overkligt bra väder för det tältet klarade inte några större utmaningar vädermässigt. Dessutom var det ganska tungt och klumpigt, men vad gjorde det? Vi hade ju bil.

Naturen har alltid varit min favoritplats. Här: en magisk plats utanför Lofoten

När jag kom hem så insåg jag att det här, att hålla på och sova ute och vilja tälta och så, det är inget tillfälligt. Det är något jag älskar att göra och jag vill kunna göra det exakt när jag vill. Inte bara när jag kan få låna ett eller när jag kan haka på mina kompisar. Jag gillar dessutom verkligen att göra saker helt själv, och tältet har blivit lite av en frihetsmarkör för mig: att kunna ta mig ut exakt när jag vill. Slutsats: jag vill ha ett eget tält.

Så min inställning till prylar är självklart inte att det är något dyrt ont, utan något som underlättar att göra det som man verkligen vill göra. Med åren har jag nu som sagt samlat på mig alla de där sakerna som är bra att ha: sovsäck, liggunderlag, vissa kläder, utekök, ryggsäck etc. Jag har tagit en sak i taget eftersom varje pryl ändå kostar en del. Och någonstans kvar på listan fanns det där tältet.

Såhär gick jag tillväga för att välja mitt tält:

Jag är inte personen som älskar att göra timtals av research när det gäller prylar. Jag är ointresserad av tekniska specifikationer och detaljer utan jag vill ha något som funkar bra för mina behov. Så jag kontaktade helt enkelt tre vänner som jag vet är jätteintresserade av friluftsgrejer, mer tekniska och som känner mig och frågade dem om råd.  Jag berättade vad jag ville ha och dessa var mina krav:
– jag ska kunna bära tältet själv (eftersom jag vill kunna tälta själv)
– jag ska kunna ta med mig någon person för att tälta med någon annan (alltså: det måste rymma fler än bara mig men inte mer än 1-2 personer extra)
– Tältet ska vara sjukt enkelt att få upp (jag hatar verkligen när det blir för avancerat)
– Tältet ska hålla bra (helst hela livet)

Det finns huuuuuur många tält som helst att välja på och mina krav hade säkert kunna passa in på samtliga. Men alla mina vänner rekommenderade Hillerberg och ett tält som heter Nallo 2. 2-mannatält, enkelt, passar alltså för mig ensam och för en större person till eller 2 mindre.

Tältet kostar ca 8000 kr och jag la alltså in det som en dröm i Dreams i december och började spara små summor hit och dit. Förutom att jag faktiskt avsatte pengar för tältet så var det också en fin påminnelse varje gång jag tittade på drömmen. Tältet i sig är ju egentligen inte själva drömmen, utan att kunna få friheten och att vara ute i naturen. Som sagt, prylar är bara en hjälp. Inte ett självändamål.

Min dröm i Dreams. För varje gång jag gjorde saker som kom närmare min dröm: tog med matlåda, tog cykeln istället för buss etc så fördes det över pengar till min dröm. Peppigt att se ”små bäckar” bli något!

Hursomhelst! I april var drömmen uppnådd och jag hade pengar på kontot att använda för drömmen. Det tog ändå en månad att bestämma mig för att besluta mig för att köpa tältet. Varför? Helt enkelt för att jag tyckte det var lite jobbigt att lägga pengarna. 8000 kr ÄR mycket pengar och det skavde lite i mig att trots allt beställa. Men till slut kom jag till skott! Och precis innan jag beställde googlade jag ”Outnorth rabattkod” (jag har hört att man kan testa att googla rabattkod) och fick faktiskt fram en 20%rabattkod om jag signade upp mig på att få nyhetsbrev. För en mindre summa hade jag nog inte gjort det men för detta, dyra köp, så sparade jag ju trots allt drygt 1500 kr! Det är en månads mat för mig, lätt att jag signade upp mig på nyhetsbrevet. Och så var beställningen gjord.

Min första tältning! Jag var dels väldigt glad över att äntligen ha mitt tält, men också för att vi lyckades sätta upp det (det var inte svårt).

 

Och såhär ser det ut inuti. Något jag verkligen är glad över att jag lagt lite mer pengar på är ett riktigt skönt liggunderlag. Jag sover hur skönt som helst, oavsett underlag. Jag har detta liggunderlag.

Hur jag tycker tältet fungerar?

Nu har jag haft tältet i två månader och har inte alls tältat så mycket som jag hade velat, men det är mest för att jag jobbat så väldigt mycket eller varit borta på annat håll. Men, mina åsikter so far:

 • Tältet är jätteenkelt att fälla upp (innertät och yttertält sitter ihop) vilket gör det sjukt smidigt.
 • Det är väldigt mysigt att sova i
 • Det är lätt att bära, väger ca 2 kg
 • Det gör mig glad att vara i tältet och att bära tältet för då vet jag att jag är på väg mot nåt najs

Som ni hör är jag inte så mycket mer insatt än så. Mina värden när det gäller prylar är väldigt mjuka. Än har jag inte satt mig in i några tekniska detaljer (det finns massor av snören och grejer att sätta sig in i) och det finns utförliga youtubefilmer att titta på. Återigen, ganska ointresserad av titta på sånt. Jag kommer troligen dra med mig en av mina vänner nån natt och be en hen lära mig allt jag behöver lära mig. Min plan är ju inte att vara ute på värsta expeditionerna, men det är klart att det är bra att veta vad man har köpt 🙂 Men hittills är jag verkligen, verkligen nöjd!
Den här veckan drar vi iväg och då åker tältet med! Och i höst har jag som mål att en helg varje månad, minst.

Att bo i tält är ju ett sätt att komma ner i kostnad rent boendemässigt under semestertider och är ett personligt favoritsommartips! Men jag vill verkligen slå ett slag för att låna innan du köper ett eget, för att undersöka om det är något du vill göra mer av. När man lånar saker så är det också mycket enklare att sedan veta vad man vill ha. I alla fall funkar jag så.
Att tälta är såklart inte det enda sommartipset! Jag fick ju in så många fina tips när jag höll i tävling för några veckor sedan på instagram. Frågan var ju ”Vad är ditt bästa nu i sommar för att va cheap och ha det najs?” Här har jag listat 20 av dem!

20 tips i sommar för att vara cheap och ha det najs

 • Erbjud dig att vara husvakt! På så sätt kan du få bo gratis på ställen men hjälpa till att passa hus, vattna blommor etc. Ett väldigt cheap sätt att få bo gratis, hjälpa till och få chans att se en ny stad. Fråga i din närhet, vänner, släktingar etc.
 • Semestra på närmare håll. Kolla in närmaste naturreservat eller andra fina områden i din närhet. Längre bort och dyrare behöver verkligen inte betyda bättre och härligare, ofta finns jättemycket fint i ens närhet att upptäcka. Gör en lista över vad ditt närområde bjuder på och bocka av när inspirationen tryter.
 • Åk hem till föräldrarna och bjud dem på mat, som de har handlat 🙂
 • Biblioteket. Sommar betyder för många läsning, men det behöver ju inte betyda att du måste köpa massor av böcker. Låna en trave, sätt dig i gräset och njut av alldeles gratis lektyr. Bra för miljön också!
 • Istället för att köpa glass: gör egen! Mixa frysta bär (kanske till och med på egenplockade) med havredryck. Jag har också gjort ett recept på hemmagjord glass. 
 • Om du vill köpa glass: köp storpack istället för styckglassar.
 • Ta med glass ut i termos! På så sätt kan du äta glass var du vill men ta med hemifrån.
Glass i termos är ett av mina nya favorithacks! Förutom att det är cheap så kan du äta glass vid så magiska platser. Underbart!
 • Ta en alkoholfri sommar! Alkoholfria alternativ är ofta mycket billigare än de valen med alkohol.
 • Ska du resa? Det finns biltjänster, t ex Hertz Freerider som låter dig köra bil gratis om du kör deras bil från punkt A till B
 • AirBnb- kan spara pengar för dig som ska bo (framförallt om ni är flera som delar) men du kan också tjäna pengar på att hyra ut.
 • Cykla! Använd cykeln som transportmedel. För korta resor och för semester. På många tåg är det dessutom ok att ta med sig cykel.
 • Res runt till kompisar som bor på olika ställen. På så sätt gratis boende, och kul att upptäcka varandras städer!
 • Gör matsäck och picknick. Under sommaren så lockas vi så ofta till uteserveringar, restauranger och att vara mer sociala utomhus. Då kan pengarna lätt skena iväg! Utnyttja grönområden, parker och andra härliga ställen och bjud in till knytis eller picknick när ni ska ses istället. Vill du läsa mer om utemat kan du läsa min guide här.
 • Gå ut i skog och mark och skörda vad naturen har att erbjuda.
 • Är det mycket tillställningar nu i sommar? Fester, bröllop etc? Låna kläder av varann istället för att köpa nytt!
 • Har du gymkort under sommaren? Frys eller säg upp det och träna utomhus istället. Många städer har satsat på att bygga utegym, eller träna bara med egen kroppsvikt under sommaren.
 • Upplev din egen stad och undersök vad just din stad har att erbjuda gratis. Museum, konserter, billigare kollektivtrafik etc.
 • Lyssna på podcasts, gratis inspiration och tillgång till överallt.
 • Planera! Ska ni iväg med bilen? Planera vad ni ska äta, ha med snacks etc för att undvika alla ”nödkostnader”
 • Vattenflaskan! Ha alltid med en vattenflaska för slippa köpa vatten.
Ett ställe jag älskar att vara på är i Dalsland, där mina föräldrar har stuga.Här är en bit av en fantastisk vandringsled, Pilgrimsleden.


Jag vill önska dig en riktigt fin sommar!

1 Kommentar

 1. Helena

  Roligt att läsa om din resa till Tältet 🙂 Tänker på barndomsminnen av att tälta i trädgården, det var nog mest det vårt tält användes till, lagom spännande 😀
  Och wow vilka bra tips! Glass i termos?! Mind blown! Det är ju en sån sak som är svårt att ta med annars. Här kommer ett gammalt tips: frys banan i delar, när en blir sugen så ta fram och tina lite och mixa med kokosmjölk 🙂 Går bra med andra frukter och jag har även mixat bara mango som exempel, blir lite som sorbet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *