Tips på cheap och hållbara julklappar

Om mindre än två veckor är det julafton. Detta är en dag som kan skapa en del ekonomisk stress och kanske också annan typ av stress, såsom att hinna med osv. I måndags höll jag ett livesnack om julklappar som handlade om just julklappar och här kommer en liten sammanfattning!


Grundregel: köp inte julklappar för pengar du inte har dvs LÅNA INGET

Detta är SÅ viktigt. Låna inte till julklappar, vad du än gör. Inget sms-lån, inte avbetalning eller liknande. Det är ju SÅ lätt egentligen att köpa sakar för pengar som inte finns just nu. Det kan bli så ofantligt dyrt i längden, och om det inte kan betalas i framtiden också riktigt riktigt svårt att ta sig ur en skuldknipa. Så bara för att ha det sagt: julklappar är inte värt det.

Att vara givmild är inte samma sak som att det måste vara dyrt

Varför blir julen dyr, om den blir det? Kan det vara så att det finns en förutbestämd uppfattning om att vi visar uppskattning eller är givmild om det vi ger bort är dyrt? Jag tror vi måste omvärdera det i så fall. Att vara givmild kan också handla om att ge av sin tid, att göra något tillsammans och inte vara mätbärt i bara monetära termer. Personligen känner jag såhär: i en tid när vi lever långt över våra resurser. Där vi i Sverige har passerat den planetära budgeten redan i mars (alltså lever vi på något slags sparkapital som inte finns i  april, maj, juni, juli, augusti, september, oktober, november och december) så är något sparsamt bland det finaste vi kan ge bort. En julklapp med mer mening liksom. Så nej, vi måste inte köpa nytt och dyrt för att ha en fin jul, det är jag övertygad om. Här kommer förslag på julklappar som är just det. Cheap på olika sätt!

Förslag på cheap och hållbara julklappar

 • En bok du har läst ut: gå igenom bokhyllan, finns det någon bok som du tror någon annan skulle uppskatta. Skulle du sakna den framöver kan du alltid kika på närmsta bibliotek eller låna tillbaka den. Extra trevligt är det om du skriver i en lapp i boken varför du valt just den boken till den personen.

 

 • Något från en second hand med tillhörande aktivitet: Exempelvis en termos med tillhörande utefrulle eller skogspromenad, ett brädspel med tillhörande spelkväll etc

 

 • Upplevelser: Exempelvis bio/koncert/teaterbiljetter, entrébiljett till en utställning, underhållning, en utemiddag där du tänkt ut middag och var ni ska äta den etc.

  Presentkort på utemiddag där du styr upp middagen och vart ni ska gå skulle i alla fall jag bli oerhört glad för!
 • Tjänster: barn eller hundpassning för en dag, en färdiglagad middag, en massage etc.

 

 • Dela med dig av din kunskap/hobby: Ge bort en workshop med dig själv i något du tycker om/vill dela med dig av. Exempelvis att måla, sticka, yoga, klättra, vandra, spela gitarr etc.

 

 • Lär någon laga din imparätt: Köp ingredienser och lär ut hur man lagar din bästa maträtt. Ät sedan ihop!
Köp ingredienser till din imparätt, kanske den hör potatispizzan?

 • Skänka pengar till välgörenhet

 

 • Och sen måste jag såklart få tipsa om min egen bok, för den som vill ge någon en puff till mer klimatsmart och cheap matlagning. Förutom drygt 50 recept så är det guide till matlåda, minska svinnet, planering, koka baljväxter, utemiddag och annat stay cheapigt! Fram till julafton så har Adlibris lite rabatt på boken 189 kr mot ordinarie 207 kr. Rabatt hittar du här.

 

Så, hur kommer jag själv att fira jul?

Jag har sedan 20 år tillbaka skilda föräldrar och firar själva julafton med två familjer: vi börjar hos pappa med familj och på kvällen firar jag med mamma med familj, Så har det varit nästan så länge sedan jag kan minnas. Julklappsleken introduceras hos pappas familj för ett par år sedan och det kör vi på. På mammas sida har det varit lite mer julklappsfokus men för två år sedan bestämde jag mig för att inte delta i julklappsgrejen. Jag valde istället att då sätta ihop en 5-kamp till familjen (som vi kör på julafton) och skänka en summa pengar till en organisation.  Det kommer jag att köra på i år igen. Men vet ni vad? I år sa morfar ”vi kör julklappsfritt och ställer fram ett bord med grejer ni får välja mellan” De ska flytta från ett stort hus och vi kommer alltså att få välja bland deras flyttstäd kan man ju kalla det. Eller återbruk. Jag kan inte tänka mig en bättre julklapp, och jag vet inte om min egen julklappsvägran har ett finger med i spelet. Oavsett så är jag mycket nöjd med årets beslut.

Mina julklappar i år blir alltså följande:
– 2 julklappar köpta på second hand (eller något hemifrån) till den gemensamma julklappsleken
– anordnar familjens 5-kamp
– skänker pengar till välgörenhet

Förra året skrev jag ett tacktal till årets vinnare som fick läsa upp det efter sin seger. Då lät det såhär:

Tacktal 

Vi är nu väldigt lyckliga över att vi äntligen får stå här som vinnare i årets julkamp. Vi vill börja med att tacka alla er motståndare, att ni faktiskt inte riktigt höll måttet just idag. Det får oss att känna oss starka ännu ett år. Tack för det.

Sen vill vi ju såklart också rikta ett stort, nej, enormt tack till Hanna. Först och främst för att hon är så underbar som hon är, och alltid förgyller våra jular som bara hon kan. Men också för att hon ordnar denna julkamp så att vi får känna oss som de verkliga vinnare vi är. Tack för det Hanna. Vi lovar att behandla dig med extra mycket respekt ännu ett år.

Men till sist vill såklart prata lite om vad det här med jul egentligen handlar om. Och det är ju att få vara tillsammans. Det kanske känns lite jobbigt och påklistrat ibland, att umgås med en familj som man faktiskt inte har valt. Och vi kanske inte älskar alla sidor hos varann hela tiden. Men vi har ju faktiskt bara enfamilj och varann, så det är ju nånstans bara att gilla läget.

Och för att vara ärliga:vi gillar verkligen er. Till och med älskar er lite. Så vi är väldigtglada att få vara tillsammans just idag och få fira denna dag med er.

För det finns det ju dem som inte har det så lätt. Människor som inte har någon familj att fira med,eller något hem att vara i. Det har ju faktiskt vi. Och vi tänker lite extra på dem just idag. Barn och familjer som hamnar i situationer som de inte har valt.

Så därför har vi skänkt 3 matpaket till familjer på flykt med ris, bönor, olja, salt och andra nödvändiga basvaror som räcker en vecka till en barnfamilj på flykt från våld och krig.

Vi har också skänkt ett sovpaket med 8 filtar som skyddar barn mot vinterkylan, så att de kan sova varmt.

Och slutligen ett skolpaket med skolväskor till 5 barn – fyllda med anteckningsblock, pennor och annat som behövs för att barn som förlorat allt ska fortsätta sin utbildning.

Det är bara en liten handling men kanske kan det komma till hjälp på något sätt. Vi får hoppas på det.

Så, nu ser vi fram emot att fortsätta fira den här julafton med er och göra detta till en minnesvärd dag. Det beror visserligen på hur mycket snaps och sånt det blir sen, men där får alla ta ansvar själva. Vi är bara glada över att få vara här.

Tack bästa knäppa familjen Olvenmark/Holmström/Ekelund/Blomdahl/Olsson för den här dagen.

GOD JUL PÅ ER!

 

4 Kommentarer

 1. Susann

  Trevligt inlägg och bra tips på julklappar. Vi kör också julklappsleken. Får kosta max 20 kr.
  God Jul ❤?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Tack Susann! Vad kul att du gillade inlägget! Ja, julklappsleken är så bra alltså 🙂
   God Jul till dig!
   /Hanna

 2. Johanna

  Vi sparade 8000 i november tack vare dig! Det är så sjukt grymt. Tack för att du gör vardagen smidigare å billigare!

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!
   Wow vad häftgt att höra, tack för att du delar med dig!
   /Hanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Annons:
Annons: