Tips på billiga och hållbara julklappar

Det här inlägget skrev jag för flera år sedan, men jag tycker att det fortfarande är aktuellt. Så jag passar på att återpublicera det, med aktuella länkar. 

Snart är det julafton. Detta är en dag som kan skapa en del ekonomisk stress och kanske också annan typ av stress, såsom att hinna med osv. Nu är det några dagar kvar så jag tänkte ge lite tips här som är lite sista-minuten-tips. Men först, en grundregel:

Köp inte julklappar för pengar du inte har dvs låna inte pengar. Detta är SÅ viktigt. Låna inte till julklappar, vad du än gör. Inget sms-lån, inte avbetalning eller liknande. Det är ju SÅ lätt egentligen att köpa saker för pengar som inte finns just nu. Det kan bli så ofantligt dyrt i längden, och om det inte kan betalas i framtiden också riktigt riktigt svårt att ta sig ur en skuldknipa. Så bara för att ha det sagt: julklappar är inte värt det.

Att vara givmild är inte samma sak som att det måste vara dyrt

Varför blir julen dyr, om den blir det? Kan det vara så att det finns en förutbestämd uppfattning om att vi visar uppskattning eller är givmild om det vi ger bort är dyrt? Jag tror vi måste omvärdera det i så fall. Att vara givmild kan också handla om att ge av sin tid, att göra något tillsammans och inte vara mätbärt i bara monetära termer. Personligen känner jag såhär: i en tid när vi lever långt över våra resurser. Där vi i Sverige har passerat den planetära budgeten redan i början på april (alltså lever vi på något slags sparkapital som inte finns i  april, maj, juni, juli, augusti, september, oktober, november och december) så är något sparsamt bland det finaste vi kan ge bort. En julklapp med mer mening liksom. Så nej, vi måste inte köpa nytt och dyrt för att ha en fin jul, det är jag övertygad om. Här kommer förslag på julklappar som är just det. Cheap på olika sätt!

Förslag på cheap och hållbara julklappar

 • En bok du har läst ut: gå igenom bokhyllan, finns det någon bok som du tror någon annan skulle uppskatta. Skulle du sakna den framöver kan du alltid kika på närmsta bibliotek eller låna tillbaka den. Extra trevligt är det om du skriver i en lapp i boken varför du valt just den boken till den personen. Det behöver ju såklart inte vara en skönlitterär bok, en kokbok som du inte använder kanske kan komma till användning hos någon annan?
 • Något från en second hand med tillhörande aktivitet: Exempelvis en termos med tillhörande utefrulle eller skogspromenad, ett brädspel med tillhörande spelkväll etc. Hittar du ett mackjärn? Slå till direkt! Här kan du läsa min guide och få inspiration.
 • Ge bort en termos med tillhörande utefrulle då du preppar en korg med massor av godsaker?

 

 • Upplevelser: Exempelvis bio/konsert/teaterbiljetter, entrébiljett till en utställning, underhållning, en utemiddag där du tänkt ut middag och var ni ska äta den etc.
 • Ge bort din tid med tillhörande aktivitet. T ex en utemiddag! Så mysigt att göra tillsammans.
 • Tjänster: barn eller hundpassning för en dag, en färdiglagad middag, en massage etc.

 

 • Dela med dig av din kunskap/hobby: Ge bort en workshop med dig själv i något du tycker om/vill dela med dig av. Exempelvis att måla, sticka, yoga, klättra, vandra, spela gitarr etc.

 

 • Lär någon laga din imparätt: Köp ingredienser och lär ut hur man lagar din bästa maträtt. Ät sedan ihop!
Köp ingredienser till din imparätt, kanske den hör potatispizzan?

 

 • Skänka pengar till välgörenhet.
 • Ett presentkort på en cykelreparation, att gå till skräddaren, skomakaren eller dylikt. Reparationen blev ju faktiskt årets medvetna julklapp 2020 men det är alltid lika aktuellt tycker jag!

 

Har du några bra, billiga och hållbara julklappstips som är lite ”sista-minuten-style” att dela med dig av? Kommentera gärna!

8 Kommentarer

 1. Susann

  Trevligt inlägg och bra tips på julklappar. Vi kör också julklappsleken. Får kosta max 20 kr.
  God Jul ❤?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Tack Susann! Vad kul att du gillade inlägget! Ja, julklappsleken är så bra alltså 🙂
   God Jul till dig!
   /Hanna

 2. Johanna

  Vi sparade 8000 i november tack vare dig! Det är så sjukt grymt. Tack för att du gör vardagen smidigare å billigare!

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!
   Wow vad häftgt att höra, tack för att du delar med dig!
   /Hanna

   • Monir Jawad

    Du släpper bara kommentarer som berömma dig?

    • Hanna @ Portionen Under Tian

     Nej, jag släpper igenom kommentarer som inte är positiva, så länge de inte är rena påhopp. Jag har däremot julledighet nu så det kan dröja innan jag svarar. God fortsättning.

 3. Monir Jawad

  Hej! Finns det någon vettig människa eller ett aktivt arbete, inte minst på förskolor, som gör att barnen inte längre tänker på jul som en verklig levande tomte och massor av julklappar? God fortsättning. Monir

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Inte riktigt säker på om jag förstår din kommentar? Om du menar att det är ett problem att julen bara ses som ett kommersiellt jippo, så är jag beredd att hålla med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *