#uteonsdag – Finnsjön runt

Om rundan

Finnsjön runt är en bred, något kuperad, grusväg på 6-7km. Du går bitvis längst med sjön, där det finns många små klippor att pausa på, bitvis inne i jättefin skog och en liten bit genom ett fritidshusområde. Finnsjön runt är inte belyst, det finns däremot andra rundor med samma utgångspunkt som är upplysta. Här kan du hitta mer information om området. Vi gick i lugnt tempo och pausade för både lunch, fika och ett längre bad, det tog oss ca 5 timmar att ta oss runt. Skulle man endast gå rundan skulle vi uppskatta att det tar ca 2 timmar.

Att ta sig hit

Med kollektivtrafik finns det två hållplatser som ligger på ca 1 km avstånd till Finnsjön, Stenhuggarevägen och Råstensvägen i Mölnlycke, dit kommer du enkelt med buss från centrala Göteborg. Åker du bil eller cyklar är adressen Finnsjövägen 10, där finns också parkering. Vissa kartor kommer leda dig in i fritidshusområdet om du söker på Finnsjön, ett bättre sökord är därför Finnsjögården.

Följer du skyltarna mot Finnsjön kommer du till en grusparkering med en första karta. Härifrån promenerar man ner mot Finnsjögården och Finnsjön. Trots att en av oss varit här tidigare fotade vi av kartan ifall vi skulle virra bort oss.

Finnsjögården ligger verkligen jättefint! På söndagar verkar det också vara servering här. Mer info och uppdateringar kan du hitta här.

På ständig jakt efter härliga bänkar att ta pauser på. Här fanns en med fin utsikt över skogen!

Vi gick rundan moturs, då går man först genom skog, sedan ut genom ett fritidshusområde för att sedan svänga ner vänster här.

Där möttes man av denna fina utsikt över sjön!

Det finns en del småstigar längst rundan man skulle kunna vika av på om man vill. Det kryllar också av harsyra ute nu – supergott att knapra på längst vägen eller ha som topping på lunchen.

Här fick vårt första stopp bli! Med oss hade vi dessa piroger med zucchini, oliver och fetaost samt tsatsiki. Den här dagen var det ganska varmt ute och då kan det vara gott med en kall lunch! För att hålla tsatsikin kall hade vi fryst in en pet-flaska med vatten dagen innan för att sedan lägga i ryggan, perfekt kylklamp som sen fick drickas upp.

En del av rundan går precis ut vid sjön. Här går man i skogen och har små klippor och sjön precis bredvid. Massor av härliga små platser som lämpar sig utmärkt för lunch eller fika pauser.

Vidare till fika och badpaus!

Vi fick sällskap av dessa urgulliga andungar. De simmade omkring och blev väldigt nyfikna på vår fika.

Vi hade tagit med oss päron, ingefära, lite smör, socker och kanel som tillagades på stomköket tills päronen var helt karamelliserade. Lite glass hade vi tagit med i en mattermos och kaffe kokade vi på plats!

Vi fick ordentligt med sommarfeeling! God fika och en massa bad!

Ännu en fin bänk att sätta sig på och bara njuta litegrann.

När vi kom tillbaka till Finnsjögården upptäckte vi detta ute-skogs-gym. Alla stationer låg utspridda i en dunge i skogen så först såg man dem knappt. Här fick det lekas runt en stund innan vi begav oss mot Göteborg igen!

3 Kommentarer

 1. Ulrika Chronholm

  Tack så jättemycket för all info!

 2. Ulrika Chronholm

  Hej! Vi undrar hur långt från parkering ner till badet? Och finns det flera bra badplatser runt sjön?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej, nu var det ett tag sedan jag var där så jag minns tyvärr varken hur långt det var till badet eller hur det såg ut runt sjön. Men oftast brukar man ju kunna bada på flera ställen vid sjöar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *