#uteonsdag – Hisingsparken

Om rundan

Det finns väldigt många olika rundor att gå i Hisingsparken. Vi valde att följa den gula markeringen som är ca 7 km, det finns både kortare och längre markeringar. Längst den gula markeringen är det fina breda grusvägar som är enkla att ta sig fram på, också om man har med sig tex. barnvagn. Vi stannade för två fikor, lunch och lite lek i lekparken och det tog oss ca 5 timmar. Det är väl skyltat men man får ha lite koll då det är många korsande vägar längst rundan. Om man går samma runda som vi gjorde kommer man passera en del bänkar, flera stora lekplatser, en 4H-gård med djur, små tjärn och sjöar samt varierande natur.

Att ta sig hit

Närmaste hållplats för att ansluta vid Slätta Damm är Bjurslätts Torg. Därifrån går du ca 5 minuter för att ansluta till Hisingsparken. Det finns många olika ställen att åka kollektivt till för att komma till Hisingsparken, spana in kartan här för att se vad som är närmast för dig. Du når också parken enkelt med cykel eller bil och det finns parkeringar vid Slättadammsgatan 4.

Om du ansluter vid Slätta Damm möts du av en informationsskylt innan du går in i parken. Här kan du se en karta över området, du måste dock förbi den första sjön, upp in i skogen för att se spårkartorna och markeringarna.

Slätta Damm var fullt av fågelliv när vi var på plats. Det ligger också ett litet café vid den södra änden, eftersom att vi lyckats glömma tändare till stormköket vi skulle koka kaffe på fick det bli en köpekaffe här när vi var tillbaka igen.

Runt Slätta Damm är det upplyst så det kan också lämpa sig att ta sig hit på vinterhalvåret.

Väl på andra sidan dammen hittade vi spårkartan. Vi bestämde oss för att följa den gula markeringen.

Dags för ett första stopp!

Två av oss åt dessa grönsaksbars med kikärtor och en fick mixad mat i världens sötaste mattermos.

Vi knatade på ett tag till. Som man kan ana på skylten så finns det en hel del aktiviteter i Hisingsparken, bangolf och bågskytte verkar vara två av många.

En av alla lekplatser. Det kändes som att lekplatserna hade något för alla åldrar. Den här gick vi bara förbi dock.

In i lite barrskog och dags att leta lunchspot! Det fanns flera fina bänkar och stora stenar här som är perfekta att pausa på.

Vi satte oss i lite halvskugga och åt pastasalladerna vi hade med oss. Den till höger hittar du recept på här. Vi brukar variera lite, ibland tar vi med färdiglagad mat i matlåda och ibland lagar vi på stormkök. Tar man med sig färdiglagad mat och det är väldigt varmt och soligt kan det vara en bra idé att lägga lådorna vid en kall (eller fryst) flaska vatten i ryggsäcken, då håller sig lådan sval ett bra tag. Det är också ett bra alternativ om det skulle visa sig vara eldningsförbud ute, då får man inte alltid tända sitt stormkök (håll koll via kommunen eller Länsstyrelsen vad som gäller där just du är).

Naturen varierar en hel del längst rundan. Man passerar blandskog, barrskog, ängar, hagar, tjärn och små sjöar.

Längst bort längst den gula markeringen kommer man till en 4H-gård.

Här kan man läsa mer om vad som gäller i området.

Getterna hade fått killingar som låg och mös i skuggan.

Vi gick förbi både getter, hästar och bin när vi passerade 4H-gården.

Efter att vi gått en bit i skogen igen dök denna roliga lekplats upp. En sida för mindre barn (som ej syns i bild) och en för större. Vi var snabba på att försöka oss på inte-nudda-marken-banan, det gick sådär.

Dags för fikapaus. Tanken var att koka kaffe och äta nicecream. Eftersom vi glömt tändare fick det bara bli nicecream. Det är alltså fryst banan man mixar, här hade vi i frysta blåbär också.

Fler små lekplatser och bänkar längst vägen.

Sista biten knatade vi på lite och passade på att gå över den här vackra platsen.

Tillbaka vid Slätta Damm, nöjda och lite småtrötta!

Hoppas ni blir sugna på att ta er ut i era närområden eller kanske här i Göteborg. Vi kommer definitivt besöka Hisingsparken snart igen!

1 Kommentar

  1. Tina

    Hejsan!

    Vad rejäl och bra info ni har om rundorna! Jag är jättetacksam och hoppas ni fortsätter med detta framöver.

    Jag gillar att vara ute på egen hand, men det är i mitt jobb som personlig assistent som jag verkligen är på jakt efter sån här information.

    Jag åker iväg nästan varje vecka med en bil och en tonåring i rullstol, och vi är alltid sugna på en bra naturrunda. Men OJ vad svårt det är att få tag på information om tillgängheten för rullstol innan man är på plats i området (den är lite större och tyngre än en barnvagn) så info om branta backar, knöliga stigar och sank mark är tex guld värt INNAN man är ett par kilometer ut. Det har hänt att vi snopet fått vända om. En annan viktig sak för oss är om det finns skugga och lä, alltså uppväxta träd utefter leden. Här ger era foton en jättebra känsla för miljön.

    Många naturområden uppger att det finns leder för de med rullstol, men väl på plats vet man inte alls VILKEN av lederna som avses. Fint att ni skriver precis vilken väg ni tog.

    Så tack för infon, och hoppas ni fortsätter. Vi befinner oss i Kungsbacka, så tex Sandsjöbacka kan bli en kommande utflykt. Och vårt bästa promenadområde just nu är Tjolöholms slott. Inte perfekt, men väldigt fint. Tyvärr krävs nästan bil för att ta sig dit, men det är väl värt resan. Fjärås bräcka är också fantastiskt fint, men där får vi snällt hålla oss till vägen, men jag sett att de med barnvagn kommer fram på vissa av lederna i alla fall.
    Hälsningar Tina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *