#uteonsdag – Sisjön och Oxsjön runt

Om rundan

Sisjön och Oxsjön runt är en del av Sandsjöbackaleden. Man kan välja att bara gå runt Sisjön, den rundan är ca 2.5 km. Vill man runda Oxsjön med blir det totalt ca 9 km. Det är en bred grusväg hela vägen och bitvis backigt. Vi stannade för en fika och en lunch på stormköket, totalt tog det oss ca 5 timmar att ta oss runt i behagligt tempo och lite småstopp här och där. Utan stopp skulle det nog ta dryga 2.5 timmar att ta sig runt. Det är väl skyltat, till en början följer man Sisjön runt för att sedan ansluta till Oxsjön runt. En karta över hela Sandsjöbackaområdt hittar du här.

Att ta sig hit

Det är enkelt att ta sig hit med kollektivtrafik, närmsta busshållplats är Askims Svartemosse och därifrån går man ca 100 meter för att ansluta till rundan. Det finns också en parkeringsplats där, precis vid Sisjö Scoutkår.

 

Det är bra skyltat runt hela området men vill du ha extra koll kan det vara bra att fota av kartan i början av rundan.

Då går vi!

Det är lite varierad natur längst rundan. Delvis går den inne i skogen och delvis ute vid sjöarna. Här var en fin fikaspot men lite för tidig för oss. Anslut till Sandsjöbackaleden här för att komma runt Sisjön.

Det är breda fina grusvägar hela vägen. Det är dock lite backigt bitvis så om man har vagn med sig kan det vara bra med lite putt-hjälp ibland.

Det är verkligen en magisk tid att vara ute just nu. Grönt, grönt och ännu mera grönt!

Det finns små stigar överallt man skulle kunna smita in på om man vill ut i terrängen lite mer. Säkert jättefint om man skulle ge sig ut på en löprunda här!

Okej, första stoppet fick bli här. Uppe på en höjd med utsikt över någon slags myr. Det kändes nästan lite som att man tittade ut över en grön sjö. Vi kokade upp lite vatten på stormköket och gjorde kaffe i presskanna, till det hade vi med oss dessa smoothies och en variant på dessa kikärtscookies, istället för lingon och tahini fick det bli blåbär, solroskärnor och kardemumma i.

Fina blommor längst vägen – vi fick lära oss att det är skogsvioler!

Som sagt, lite backigt ibland men värt det när man väl kommer upp och får härlig utsikt!

Mellan Sisjön och Oxsjön är det enkelt att följa dessa orangea markeringar. Man ska svänga av Sandsjöbackaleden in mot Oxsjön sen när de markeringarna kommer.

Lunch vid Oxsjön! Vi hade preppat riset innan för att själva matlagningen skulle gå lite snabbare, denna dag blev det en one pot med kokosmjölk. One pots är verkligen perfekta att laga på stormkök!

Hacka lite lök, vitlök, ingefära och chili. Fräs ihop med buljong och röd currypasta. Ner med zucchini, ris och kikärter. På med lite vatten och kokosmjölk och koka upp. Hela receptet hittar du här. Det kan vara smidigt att preppa lite saker hemma och göra vissa moment på plats, speciellt om det skulle bli lite dåligt väder och du vill bli klar med maten snabbt!

Mums – maten smakar alltid bättre utomhus! Glöm inte att lämna platsen som du fann den, dvs. utan skräp och rester! Det är perfekt att ta med en matavfallspåse som skräppåse och en bit papper att torka ur stormköket med.

Sista delen av rundan kommer man ut här, vid Sisjöns badplats. Just den här dagen var det inte badväder men med lite sol hade det varit ett perfekt avslut på en jättefin eftermiddag!

Vill du ha mer inspiration till #uteonsdagar hittar du tillexempel vår guide till Surtesjön runt i Vättlefjäll här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *