#uteonsdag – Surtesjön runt i Vättlefjäll

För att peppa lite extra till att komma ut på de där lite mindre, och kanske närmre, vardagsäventyren har vi tänkt ta med er till några av våra utflyktsfavoriter runt omkring Göteborg de kommande veckorna. Först ut är Surtesjön runt i Vättlefjäll!

Om rundan

Surtesjön runt är en markerad led om ca 7 km (det finns flera andra markerade leder, en karta över området hittar du här). Leden är mestadels en bred grusväg och det går bra att ta sig fram exempelvis med barnvagn. När vi gick rundan stannade vi för två fika-pauser och ett lunchstopp där vi lagade mat på stormkök. Totalt tog det oss fem timmar. Vill man endast gå leden (i behagligt tempo) skulle vi uppskatta att det tar knappa två timmar.

Att ta sig hit

Du kan enkelt ta dig till området med kollektivtrafik. Närmsta busshållplats är Kryddnejlikegatan, därifrån går du ca 10 min längst en väg för att ansluta till leden. Riktmärket är Kanotpoolen Vättlefjäll, Vättlestugan som du hittar om du söker på en karta.

Det finns en parkering precis vid Vättlestugan om du kommer med bil. Adressen är då Kryddnejlikgatan 9, Angered.

Det finns ofta spårkartor i naturområden. Ett tips är att fota av dem! Om du skulle känna dig osäker eller lite vilse senare behöver du då inte ha internetuppkoppling för att se var du är. På den här kartan kan man se ungefär hur rundan skulle se ut, lite blandat, en del av rundan går i skogen och en del längst med sjön.

Eftersom vi varit i området innan visste vi att det var mestadels barnvagnsvänligt, så barnvagnen fick hänga med. I ryggsäckarna hade vi packat ner vatten, stormkök, ingredienser för att laga den här one pot pastan, kaffekanna och dessa gottemackor som vi preppat dagen innan. På sådana här småäventyr tänker vi sällan lättvikt eller optimerat utan mest på att det ska vara gott och njutigt!

Det är generellt väldigt bra skyltat i Vättlefjäll. Vi följde Surtesjön runt och det gick supersmidigt nästan hela vägen, det visade sig att man skulle följa Vättlefjällsleden en kort bit när skyltarna för Surtesjön runt plötsligt var borta. Vi insåg ganska snabbt att vi var påväg åt fel håll och frågade ett par som satt och fikade om vägen, de såg ruttade ut och det visade sig att de hade koll. Vid sådana tillfällen är det grymt att ha en karta med sig, fysisk eller i telefen, då kan man oftast gissa sig fram till vart man ska om skyltarna plötsligt skulle vara borta.

Okej, då går vi!

Första stoppet! En andra frukost – gottemackor! Dessa hade vi preppat dagen innan och tog med i en matlåda.

Det finns otroligt många härliga bänkar utplacerade ut på den här rundan, så som den här – magisk!

Dags för ett andra stopp. Mat för en och kaffe för de andra. Vi hade med och kokade kaffe på plats. Det fungerar såklart lika bra med en termos men den här dagen hade vi mycket tid och då kändes lite extra lyxigt!

Det var många olika typer av skog längst den här rundan. Här en massa barrskog.

Det verkar bli ett bra blåbärs-år i år. Hoppas de flesta klarade köldknäppen som var för någon vecka sedan!

Här var det kluriga stället. Skyltarna för Surtesjön runt försvann och det visade sig att man skulle följa Vättlefjällsleden en bit. Sen dök skyltarna upp igen.

Sista delen av rundan och dags att leta spot för att laga en sen lunch!

Här fick det bli!

Vi gjorde iordning det mesta på plats. Ska man inte gå så långt går det bra att ta med sig en liten skärbräda och kniv så kan man laga maten ute. Det går ju såklart också bra att förbereda så mycket som möjligt hemma, kanske lägga i en burk eller matlåda för att sedan tillaga det sista på plats. Glöm inte att ta med något att torka ur dina kärl med, samt något att slänga eventuellt skräp i. Grundregeln är att lämna en plats så som man fann den, dvs. inga matrester/skal/mm. Man kan exempelvis ta med en matavfallspåse i ryggsäcken.

Den här pastan är superenkel att tillaga och perfekt för stormkök! Lite extra smarrigt blir det också när man har promenerat en bit innan.

Ja, ungefär såhär härligt är det faktiskt att ta sig ut några timmar i naturen. Hoppas ni fått lite inspiration och kanske tar er ut till Vättlefjäll om ni bor i närheten eller får lust att utforska ett annat område i närheten av där ni bor. Spana in kommunens hemsida eller en visitorganisation för området ni bor i, de har ofta jättebra tips på rundor man kan ta sig ut på!

2 Kommentarer

 1. Tord Hansson

  Supertrevligt repotage!
  Undrar vad du tror om att komma runt Surtesjön med rullstol?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej, vad kul att du gillar det! Nu var det ett bra tag sedan detta skrevs, nästan 3 år sedan. Så jag minns inte helt men om jag ändå ska försöka mig på att minnas så har jag för mig att det var några backar som var rätt branta men korta. Så det beror på hur det är med rullstol i sådan terräng? Men i övrigt minns jag att det funkade fint med barnvagnen i alla fall! Men tyvärr kan jag inte ge ett helt säkert svar. Det är i alla fall en mycket ”snällare” led än många andra leder i Vättlefjäll som har lite svårare terräng.

   Lycka till!
   Hanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *