40 billiga aktiviteter att göra i sommar

I höstas delade jag en lista på 40 billiga aktiviteter att göra i höst. Det är ett av de mest populära inläggen jag har gjort, och det verkar som att många har uppskattat tipsen. På sätt och vis kanske det inte behövs en sommarlista för sommaren är ju många gånger enklare att spontant komma på saker att göra. Samtidigt som sommaren ofta blir rätt dyr. Så jo, jag kände ändå att det behövdes! En lista att falla tillbaka när inspirationen tryter. Några av tipsen har jag tagit från höstlistan då jag tycker det finns en del tips som kan upprepas igen. Tack också till er följare som delade med er av tips!

 

1. Lyssna på sommarpraten

Ett givet tips är att lyssna på sommarpraten i sommartider! Så lyxigt att helt gratis, varje dag, få tillgång till ett drygt timmes prat av någon (förhoppningsvis intressant). Och dessutom utan reklam! Jag lyssnar inte på alla, men en liten högtidsstund är att sitta och titta på listan och skriva upp vilka jag är mest pepp på. I år är mina topp 5 -mest-pepp-på  Cecilia Uddén, Alva Sparrevik, Markus Torgeby, Cleo och Omar Alshogre. Om det blir mina 5 favoriter när sommaren går mot sitt slut återstår att se!

2. 3 glasstips

Sommar = glasstider! Något som diskuterats flitigt senaste veckorna är glasspriserna, eftersom de har gått upp rejält. Men det går ju att komma undan billig(are) även på glassfronten. Här är 3 tips:

 • Glass i termos!
  Ett standardtips på sommaren vid det här laget är ju såklart att ta med glass i mattermos, bästa (och billigaste) sättet att äta glass på en riktigt nice spot. Brukar hålla i ett par timmar.
 • Köp glass i storpack!
  Glass i storpack är så mycket billigare än att köpa glass var för sig. Personligen gillar jag också att det finns mindre glassar att köpa så av ex Magnum-karaktär. Går att kombinera med tipset ovan, alltså att ta med i termos. Jag har också förvarat glass utan termos, men med frysta kylklampar i en liten kylväska. Funkar det också, inte riktigt lika länge som i termos dock.
 • Gör egen glass! Att göra egen glass är också bra mycket billigare, och blir ett bra mellis om det är gjort på ex frukt, yoghurt, bär (kanske som du har plockat själv). Mycket smidigt att kunna ta fram när barnen tjatar om glass dessutom 🙂 Här är ett glassrecept jag gillar!
Glass i termos är bäst, ingen protest.

3. Gör en heldags cykelutflykt i din stad

En heldag på cykel! Något jag gillar är att planera in en heldag med olika stopp, som alla kan nås på cykel. Packa vatten, kaffe, mellis och ev matsäck och bege er iväg! Förslag på stopp kan vara att bada, någon lekplats,  ett museum, glass osv. Det går att göra olika beroende på väder och vind, men mitt förslag är att rutten är förutbestämd så att själva beslutsfattandet är gjort. Vill man bjuda in spontanitet och ändra i rutten så går det såklart bra, men det är skönt att ha en bra grundplan att luta sig mot!

4. Lekplatssafari

Som tipset ovan men bara med olika lekplatser. Kolla in Google Maps för att hitta olika lekplatser och låt det bli som en liten lekplatssafari. Om det är varmt (eller regnar!): spana in en vattenlekplats!

5. Bibblan- givetvis!

Biblioteket är alltid bäst. Låna böcker för sommarens lässtunder, för alla i familjen. Små som stora! Biblioteket är ju också fenomenala på att erbjuda annat än ”bara” böcker. Tidningar, ljudböcker (ex via Libby), film (som ex Cineasterna) men också massor av föreläsningar och olika aktiviteter. Under sommaren pågår Sommarboken- aktiviteter på många bibliotek.  Spana in ditt lokala bibliotek redan nu!

6. Kolla in alla gratis evenemang i din stad

Ofta finns det ju riktigt mycket aktiviteter i städer under sommaren. Alltifrån olika stadsfestivaler till andra evenemang. Kolla in vad som finns nära dig!

7. Hemmabio

Att se på film är inte bara för höst- och vinterdagar! Att titta på film en sommarkväll, eller sommarmorgon, är lika härligt det. Vill du spexa till det lite extra kan du flytta ut tv/dator/vad du nu tittar på utomhus och se när det har börjat skymma. Eller varför inte flytta ut sängen till vardagsrummet och titta på film riktigt bekvämt? Poppa popcorn och njut!

8. Gå på museum

Museum är perfekt en regnig dag, eller en solig dag (framförallt om det är riktigt varmt, då är det guld att smita in på ett svalt museum). Kolla vad som finns i din stad, eller gör en utflykt till en närliggande stad. Något jag själv har på min önskelista i sommar är att besöka Ilon Wikland – utställningen på Göteborgs Konstmuseum.

9. Besök ett friluftsmuseum

Ett friluftsmuseum är ett museum där stor del av utställningen är utomhus, perfekt att besöka under sommaren! Eller kolla om museum har olika guidade olika vandringar som görs utomhus.

10. Lägg bort mobilerna

Skippa mobilerna helt en kväll eller flera dagar. Vad händer då?

11. Gör en lista på massor av utflyktsmål

Gör din egen utflyktslista beroende på vad du har nära dig. Kategorisera in i enkla, mellan och stora och välj vad som passar för dig/er den dagen. På så sätt gör du beslutet lite mindre jobbigt den dagen, och det är större chans att det blir av. Kolla in din lokala visit-organisation för att få tips, eller spana in Udda Utflykter för ett lite mer udda förslag på utflykter. Turistbyråer brukar också ha riktigt bra information och tips, och ett gäng broschyrer en kan plocka med sig som blir en bra påminnelse hemma sen.

12. Dagsutflykt: upptäck en närliggande stad!

Ta kollektivtrafik (eller bil) till en närliggande stad och upptäck den! Ta med matsäck så blir det extra billigt. Tips! I vissa regioner finns sommarkort för förmånligt kollektivtrafiksåkande under sommaren. Västtrafik har t ex sin Sommarbiljett där du får åka i flera zoner på samma biljett, och ta med upp till 3 barn/ungdomar.

13. Dagsutflykt: ta med cykel på tåg

Ett annat sätt att uppleva en närliggande stad är att ta med sig cykeln på tåget (kolla först att det är ok), åka till en destination och sen cykla runt i den staden för att sen ta cykeln hem igen (på tåget!).

14. Picknick och restfest i ett

Kolla vad som behöver ätas upp och gör en picknick av era rester. Kanske bjud in vänner till att göra samma sak, så har ni knytis- picknick-restfest! Om det regnar? Vem har sagt att picknick måste ske utomhus? Duka upp i vardagsrummet!

15. Ordna 5- kamp med familjen

Gör en 5-kamp ute (eller inne): Ordna olika grenar såsom kubb, quiz, kasta ring på pinne, springa en sträcka, orientera mm. Okej de sakerna jag skrev nu kanske lämpar sig sådär inne, eller så blir det verkligen ett minne för livet. ”Kommer ni ihåg när vi kastade kubb inomhus?”.

16. Familjeträna

Ta med familjen ut och träna! Spring en runda, och gör lite olika styrkeövningar efteråt. Om du är i skogen, se skogen som den hinderbana den är. Hoppa över en stock, klättra upp för en större sten osv.
Ett annat roligt sätt att röra på sig är att ha ett utedisco! Sätt på lite go musik och dansa.

17. Träna själv

Lämna familjen hemma och träna en stund ute själv. Vill du ha bra tips på enkla övningar som kan göras med kroppsvikt gillar jag själv Försvarsmaktens träningsprogram FMTK (fanns tidigare som app) men kan nu hittas här på webben. En sak som jag har på min önskelista är att hoppa på cykeln tidigt på morgonen, och få en cykeltur på skogstigarna med målet en badsjö. Ta ett morgondopp, ha kaffe med och sedan cykla tillbaka.

18. Tälta ute i naturen

Ta med ett tält och sov ute. Ett äventyr för alla! Har du inget tält? Låna hos Fritidsbanken. (som även lånar ut massor av annan friluftsutrustning)

19. Tälta i trädgården

Ett sätt att göra äventyret betydligt närmare och enklare, men ändå spännande är att tälta i trädgården.

20. Sov i en gratisstuga

Visste du att det finns flera stugor i landet som är tillgängliga för allmänheten och som du kan få övernatta i helt gratis? I boken Stuglandet skriven av Kjell Vowles och Moa Karlberg finns tips på flera stugor som du kan bo i. Wow!

21. Sov i vindskydd

Nu på sommaren är det ett guld att sova i ett vindskydd eftersom det inte blir riktigt lika kyligt som på hösten eller vintern (kom dock ihåg varma kläder, temperaturen sjunker trots allt när solen går ner). Ett spännande äventyr för stora och små!

22. Prova något du aldrig gjort förut

Prova något du aldrig gjort innan, och vad det är är ju helt enkelt något som blir nytt för dig. Kanske paddla, klättra, ät något du aldrig smakat på förut, läs en bok om ett ämne du kan absolut inget om. Själv ska jag åka på ett beach volleyboll – läger, och gå en nybörjarkurs. En följare skrev in tipset om att göra en frukt- och grönsaksbingo för att få barnen att våga testa nya smaker i mat.

23. Besök ett naturreservat

Det finns över 5000 naturreservat i Sverige (källa: Naturvårdsverket). Besök en eller ett gäng! På kommunens eller länsstyrelsens hemsida brukar finnas bra information om de kringliggande naturreservaten. Kanske till och med göra ett naturresverat-bingo för de som ligger i närheten och se hur många ni kan kryssa av?

24. Besök en nationalpark

Något det finns lite färre av än naturreservat är nationalparker. Det har vi 30 stycken i Sverige, med väldigt olika natur. Kanske besök en i sommar? På Sveriges Nationalparker kan du läsa mer om dem.

25. Gå en vandringsled

Hitta en vandringsled du vill gå, och gå den eller någon av dess etapper. Det som är så skönt med utmärkta leder är att en inte behöver fundera så mycket på vart en ska gå. Om jag får tipsa om en led så vill jag verkligen rekommendera Kroppefjällsleden, men jag är ju oerhört partisk just vad gäller Kroppefjäll…

26. Plocka ätbart ute eller gå på självplock

Sommaren är ju verkligen bästa tiden för den som vill plocka och njuta av det som finns ut.  Just nu har vi fläder som blommar, olika bär och så lite senare kommer frukterna. Eller gå på självplock! Frys in eller gör något gott att njuta av direkt. Jag gjorde t ex smultronsylt förra sommaren och glömde helt enkelt av den burken som stod långt inne i kylen. Det var en mycket trevlig upptäckt att hitta den för ett tag sen. Något jag kommer baka är sommarkakan, den är perfekt att göra på olika bär en plockat och går utmärkt att frysa in för att fiska upp när en behöver ha med lite fika!

Ett år så fick blåbärskakan aka sommarkakan åka med upp till Sörknatten / Ronjaberg – ett ljuvligt utflyktsmål !

27. Gör något för en äldre

Baka något eller gör några matlådor och hälsa på en äldre släkting eller bekant. Eller varför inte gå ut och plocka blommor, gör en bukett och ge till någon äldre i området?

28. Fågelskåda

Citerat av en följare ”Fixa en ok kikare, åk till naturreservat el dylikt, gärna tidigt på morgonen då proffsen är ute och skådar. Så trevlig, välkomnande stämning! Man lär sig massor av bra genom att prata med dem. Ladda även ner appen Merlin för att identifiera fågelsång”.

29. Fiska

Att stå och meta och vänta och vänta och vänta, är både spännande, kanske bitvis lite långtråkigt men ett härligt sätt att vara ute. Och blir det napp är det ju dessutom gratis mat. Kom ihåg att kolla in vilka regler som gäller för fiskekort osv. Ta med picknick och häng ute, och varva med bad! Har du inte fiskegrejer? Även detta kan du låna på Fritidsbankenhttps://www.fritidsbanken.se/.

30. Byt boende

Byt boende någon vecka, med någon vän, släkting eller bekant. Om en besöker en ny stad så är ofta boendekostnader en sådan sak som gör semestern dyr. Att byta boende är billigt! Detta kräver dock ofta lite planering och är kanske inte något en gör i spontanaste laget.

31. Bada, bada, bada

Ett givet sommartips, eller hur? Men det är ju en väldigt bra sommargrej, tänk att vi har allemansrätten och kan bada på så många platser? Även ett grymt tips för den som inte har ledigt och ändå vill ha riktigt najs sommarkänsla – att smita förbi en badplats innan eller efter jobbet är verkligen ett sätt att ”fånga dagen”. Ta med mat för att förlänga utestunden! Och varför inte leta upp en ny badplats? Själv har jag fått tips om ett stenbrott i Dalsland som jag är mycket nyfiken på att besöka. Och: bada oavsett väder!
Ha en liten väska redo med badgrejer så att det är lätt att bege sig ut! Ett annat badtips är att dra tidigt på morgonen, ta med frukost och njut av att ha en badplats troligen helt för dig/er själva!

Bada är alltid bäst.

32. Utefrukost i alla former

Börja dagen ute med dagens första mål. Jag är ju mycket svag för utefrulle som ni säkert vet, och att antingen traska iväg på morgonen till en fin plats eller att bara sätta sig ute på en veranda eller balkong (om en har) är en riktigt bra start på dagen om du frågar mig!

33. Sommarmackan

En följare skrev in ett så bra tips som jag bara måste dela i sin helhet:

”Denna sommar har jag infört ”sommarmackan” till lunch. Har gjort en massa dubbelmackor med olika goda pålägg och fryst in separat och märkt. Två tonåringar och väldigt olika tider för frukost och lunch. Nu kan alla lägga en smörgås i mackjärnet när de är lunchhungriga eller så packar vi ner ett gäng och tar med ut och grillar över eld eller steker i Trangia. Inga pålägg som glöms framme i värmen, massor av ledig tid mitt på dagen istället för oändlig matlagning, snabbt iväg till utflykt,  inga slattar pesto mm som blir gammalt för allt är använt från nyöppnad burk. Frukt eller grönsak till så är måltiden komplett”.

34. Spela naturbingo

Gör antingen en egen bingobricka som ni ska uppfylla. Eller ta någon färdig på nätet! Här är en från Friluftsfrämjandet med olika uteaktiviteter och här en med olika saker att hitta ute i naturen. Sen är det bara att börja kryssa!

35. Upptäck en tidskrift 

Något jag själv har upptäck i vår då jag har varit gästredaktör för en kulturtidskrift är hur många bra tidskrifter det finns, och att det är ljuvligt att sitta och läsa riktigt välskrivna texter. Och här är ju bibliotek igen grymma, det finns ofta väldigt många bra som en kan låna. Två favoriter som jag har just nu är Glänta och Ottar.

36. Hitta ut med hittaut.se

Leta checkpoints i appen Hitta ut.  Med hjälp av karta ska du leta efter checkpoints, så här får du aktivera både hjärna och kropp! Perfekt sätt att upptäcka sitt område på ett annat sätt.

37.  Geocaching

Ett annat sätt att komma ut är att testa geocaching , vilket beskrivs som ”världens största skattjakt”. Du letar skatter som folk har gömt, och upptäck din stad och natur på köpet!

38. Fråga barnen vad de vill göra

Det här tipset var det flera följare som skrev in. Många gånger kanske vi tänker att det är rätt ”avancerade” saker som är allra bäst. ”Mina ungar önskar sig b la pizzapicknick, bada, tälta i trädgården, mys med film och popcorn och filtar i studsmattan eller på balkongen, äta glass, gå på kafé och få två kakor och fika länge”, skrev en mamma in med efterföljande ord ”Mitt dåliga samvete för halvkass ekonomi pga student lugnade ner sig enormt när vi satt och skrev denna sommarlovslista tillsammans. Tänk att tälta, ha pizzapicknick och bara känna lugnet. Hur fint.” Jag håller med, det låter verkligen hur fint som helst.

39. Ta dig tid att göra något från grunden

Något som brukar vara lyxigt på sommaren är ju att vi har mer tid. Så varför inte låta vissa saker få ta sin tid? Baka en tårta helt från grunden t ex, med egen tårtbotten, kanske göra sig egen sylt osv. Och så bjuda in några på fika. Inte med målet att det ska bli ”mer perfekt” utan bara att det får ta sin.. tid.

40. Laga mat ute

Sista tipset, men det är ett tips som jag alltid kommer återkomma till såklart. Det är alltid ett härligt äventyr. Ta med stormköket någonstans och laga något. En personlig favorit är att ha preppat falafelsmet och steka falafel och ha med tillbehör såsom hackade grönsaker, fetaost, någon sås, feferonis mm. Själv vill jag även prova att göra kebabpizza ute! Då gör jag ett flatbread där jag steker på något kebabkött (jag tycker Schysst Käks vegetariska är najs), och toppar med isbergsallad, sås, gurka, feferoni typ. Eller varför inte göra riktigt goda fattiga riddare när du plockat blåbär?

Och slutligen…

Förläng sommaren

Det är så lätt att tänka att ”allt” ska hända på semestern och att det är den tid vi har att uppleva. Så är det ju inte. Det går utmärkt att förlänga sommaren utanför semestern, genom att helt enkelt göra sommarsaker även när semestern är slut. Bada efter jobbet, ät utefrukost innan jobbet, gör en picknick osv! Själv tycker jag att hela det tankesättet tar bort ganska mycket press på själva semestern. Och jag tror heller inte att den bästa semestern är den som ”maxas”. Eller jag vill i alla fall känna att det inte ska stressas in saker, och att många gånger är det bästa att inte göra jättemycket alls.

Du behöver inte göra något

Vilket får mig in på kanske det viktigaste rådet: Det är helt ok att inte göra så mycket alls. Sommaren blir lätt en sån tid där vi ska få in såååå mycket, och det ska upplevas till höger och vänster. Helt okej det med såklart, men jag vill ändå skicka med en stor dos tillåtelse att vila, ta det lugnt och inte göra så mycket alls.

En vilosam sommar är något jag själv behöver i år.

 

Och med det så vill jag önska dig en jättefin sommar och att du får fylla dina dagar med det du behöver! Jag fick inte riktigt med alla tips som kom in när jag efterfrågade tips på instagram, så kommentera gärna i kommentarerna om ditt tips inte kom med!

Vad längtar du efter i sommar?

15 Kommentarer

 1. Åsa

  Sååå bra lista!

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Tack, vad roligt att du gillar den!

 2. Elin

  Älskar sommarmackan, så bra tips! Vill också tipsa om appen Playway, där kan man också hitta lekplatser.

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Ja, det är verkligen ett riktigt bra tips! Åh tack för ännu ett tips!

 3. Anna

  Jag MÅSTE bara tipsa om appen ”Playway” där du kan kolla upp massor av lekplatser, många som är recenserade av användare, och listat vad som finns för utrustning. Vissa till och med har bilder upplagt av användare 😍

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Så roligt, det tipset dök precis upp. Måste ju lätt spana in den appen! Tack!

 4. Agnes

  Jag hade inte så höga förväntningar när jag började läsa. Men på något sätt blev jag upprymd. Tänk att det finns så mycket att göra som inte kostar skjortan och ändå är kul och minnesvärt.

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Vad fint att du blev positivt överraskad, och att du tog dig tid att läsa den! Ja, det finns ju verkligen det 🙂

 5. Jenny

  Så bra tips! På sätt och vis sunt förnuft och självklart, men ändå helt genialt i lång lista. Tack <3

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Tack, kul att du gillar den! Ja, visst är det så enkelt egentligen! Jag kan själv behöva bli påmind om det ”enkla” och att ta fram en lista när hjärnan inte kan tänka ut det själv hehe.

 6. Peter lindqvist

  Bra lista och roligt att du skriver en med det fokuset. Bra tips allihop, utflykter hemmavid är verkligen underskattat!

  Ha en fin sommar 🙂

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Roligt att du gillar listan! Ja, visst är det fint med utflykter hemmavid!

   Tack, detsamma! 🙂

 7. Ditte Rasmussen

  Denna sommar följer jag de små grodornas spännande liv. Första gången för ungefär några sedan träffades massor av små grodor i en damm. Snart kunde jag se pyttesmå bubblor. Så småningom fanns det massor av små grodyngel som simmade runt. Jag har följt dem varje dag och sett hur det bildas små tunna ben. Nu har många blivit grodor, ännu små som insekter, men har tagit sig upp på land. Så intressant och gratis.

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Vilket fint ”projekt”! Kan verkligen tänka mig att det är spännande!

 8. Sofie

  Vilken bra lista, massor av roliga tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *