Älskade matplanering

Det här inlägget tänkte jag dedikera världens roligaste samtalsämne: matplanering! Nä, jag tycker inte att det är så hett ämne men oj vad det underlättar typ allt i livet? Det här inlägget kan låta lite för hurtfriskt för er som tycker det är svårt att matplanera, men jag hoppas att jag kan bidra med lite inspiration och pepp. För jag vet att ni är många som vill matplanera, men tycker det är svårt att komma igång, eller bibehålla det. Det här blir ett lite personligare inlägg kring matplanering och hur vi gör, häng med! 

Hur matplanerar vi? 

Jag har matplanerat så länge som jag minns i princip, jag började med det när jag flyttade hemifrån och har fortsatt sedan dess. Däremot har det skiljt sig lite hur jag gör. När jag bodde ensam för massa år sedan så gjorde jag det på söndagar och brukade också då laga så gott som nästan all mat för veckan. Det underlättade mitt vardagsliv enormt mycket då eftersom jag nästan alltid var iväg på kvällarna då jag ex  tränade eller umgicks med kompisar. Det var tider det! Nej skämt åsido (men jo jag kan sakna kvällsfriheten rejält emellanåt!).

När jag fick familj blev syftet lite annorlunda, det var inte för att springa iväg på kvällarna som det blev viktigt utan för att undvika ett mental breakdown kl 17 på vardagar. Och på sätt och vis har det därför blivit viktigare nu. Det handlar inte om att ha den roligaste vardagen, det handlar mer om att inte ha dåliga stunder och det ska nog fasen inte underskattas?? Men, vardagen blir roligare! Jag återkommer till varför.

Fram till någon gång förra året så gjorde vi också så att vi planerade en gång i veckan, men så tyckte jag att en vecka går ju så himla fort, ska vi inte köra två veckor i taget istället? Så då gjorde vi det. Och det har funkat så himla bra för oss.  Vi planerar ungefär för 10-12 rätter på en 2-veckorsperiod. Men en 2-veckorsplanering räcker nästan alltid i 3 veckor. Äter rester kanske var 3-4:e dag,  planer ändras nån dag osv. Det här funkar otroligt bra för oss! Och det är också så skönt ifall vi vill bjuda hem någon, för då tar vi liksom bara en rätt från menyn. En annan grej som gjorde att vi började köra med 2-veckor i taget är att vi ungefär varannan helg är i stugan, och då är det skönt att komma hem och redan ha gjort veckoplaneringen för kommande vecka. Och vi slipper alltid att handla på väg till stugan (eftersom vi bara tar med oss råvaror vi redan har hemma) och oj så skönt det är att slippa fredagshandla med trötta barn när en bara vill komma fram. De helger vi är hemma kan jag tycka att det är skönt att ha preppat något storkok på söndagen för att börja veckan enkelt, det är smidigt.

Det händer såklart att vi faller ur planeringen emellanåt, men det är nästan bra för jag inser ju då hur mycket det underlättar! Ja, ibland kan det ju vara så, att en inser att det är en jäkla nice grej när en inte har det. 


Men tar det inte sån tid???

En del brukar ju värja sig mot att matplanera för att det tar sån tid? Ja, i början tar det lite tid men en kan trösta sig med att det mesta tar lite tid i början och går fortare när en har låtit det bli en rutin.  Och så brukar jag tänka på all tid jag sparar genom att 1) slippa TÄNKA på vad vi ska äta varje dag. Alltså jag kan inte nog understryka vikten av detta för mig som har tusen tankar i huvudet hela tiden och som dessutom har min sämsta stund på dagen typ kl 17. Att då slippa handla, tänka på vad vi ska äta osv. Det är VÄRT.
2) tiden att springa och handla osv. Den tiden är i princip intjänad på en inhandling som slipper göras.

Såhär gör vi;

  1. Jag och Dick sätter oss med några kokböcker och en kopp kaffe, allra helst förmiddag (ofta en lördag) för då är jag som mest pepp och kreativ! Försöker göra det till en liten go stund.
  2. Kollar vad vi har hemma som behöver lagas upp
  3. Skriver ner olika rätter.
  4. Gör sedan inköpslistan vilket typ går till såhär: Vi handlar nästan alltid stora inköp online så min sambo sitter redo med appen medan jag kollar vad vi redan har hemma, kan bytas ut osv och så ropar jag varje ingrediens vi ska köpa.
  5. Han lägger beställningen.
  6. Jag skriver ner alla rätter på vår svarta tavla i köket och känner tillfredsställelsen och peppen över all god mat vi ska få äta!
    (Alltihopa tar ca 30-40 minuter att göra för oss). Slår vi ut det per dag så handlar det om knappt 2 minuter per dag. Det är ganska lite 🙂 

Och vad blir då roligare med att göra såhär? Jag brukar bli så himla glad när jag tittar på listan och ba ååå vad god mat vi kommer få äta! Det blir också mer varierat än att komma på saker på uppstuds. Jag upplever verkligen att vi äter roligare när vi har planerat än när vi inte har det.

Att sitta och bläddra i kokböcker är något jag gillar väldigt mycket!

En annan anledning är såklart det ekonomiska. Det sparar ofta pengar att planera. Att planera in storkok så att det blir matlåda, minska spontanköp där det kanske slinker ner annat som en inte behöver egentligen osv och det blir sällan take-away köp. Skulle vi absolut vara sugen på take away, då unnar vi oss det. Men det är goare att göra det för att man är sugen än för att vi inte har nåt att äta hemma. Eller nåt hemma har vi nog kanske alltid men det är just själva tänkandet på mat som jag tror ställer till det, det kan ju kännas som att ”jag har inget hemma” men det är mer att hjärnan inte kan komma på vad en ska laga av det. Att då redan ha bestämt på förhand vilka rätter som kan lagas, gör att en slipper det. 

En sådan här handling brukar gå på 2000-3000 kr (beroende på hur mycket basvaror vi behöver köpa). Vi handlar också för frukost och mellis. Under den här 2-3 veckorsperioden får vi stödhandla några färskvaror enstaka gånger, och då gör vi det i butiker i närheten. Men vi äter mycket mat som baseras på torrvaror och frysta varor, så det blir ändå inte så många sådana handlingar, vilket jag tycker är väldigt skönt. Och det sparar ju också en hel del pengar att inte spontanhandla. Tror vi lägger ca 5000 i månaden på mat. Jag räknar inte varje månad men går emellanåt tillbaka för att ha en liten koll och det ligger runtomkring det. Och det är också tydligt att det sticker iväg mer när vi har fallit ur planeringen.

Blir det inte mycket svinn?

Svinn-argumentet har jag hört ett par gånger, att det skulle vara sämre att handla mycket. Och det kan det nog vara, om en handlar mycket färskvaror och inte har bra koll på när en behöver laga vissa saker för att de inte ska bli dåliga. En bra grej med att laga mycket av ”min” mat dvs den jag lägger upp här är ju just att det är sådant som håller länge: frysvaror, torrvaror, rotfrukter etc. Vi brukar köra ”restfest” var 3-4:e dag ungefär för att äta upp någon matlåda som ligger här, någon grönsak som ligger där osv. När jag gör veckoplaneringen brukar jag också markera med en liten prick vilka rätter som behöver ätas först, om det är råvaror som är lite tidskänsliga. Alternativt frysa in. Att kolla av kylen några gånger i veckan är en bra vana att få till. Och där kommer ju också en ganska viktig ”grundregel” i köket in: när det gäller recept så kan en nästan alltid byta ut en råvara till en annan.

1 ny rätt per vecka!

Sedan några år tillbaka har jag en annan  ”regel” och det är att laga en ny rätt per vecka, dvs något jag aldrig lagat förut. På en 2-veckorsplanering blir det ungefär 2-3 nya rätter. För mig är det ett sätt att utforska nya rätter, och jag tycker det är båda kul och lite viktigt för mig som jobbar med mat. Det ger mig oerhört mycket input att laga andras recept. Och det blir också en kreativ och rolig grej i familjen, att prova något helt nytt tillsammans. Vad gäller övriga rätter vi väljer så är de av varierande karaktär. Några supersnabba, någon lite mer ”bjudig”, några storkok. Nu när Ronja är lite äldre så är hon också med ibland och väljer maträtt. Hon väljer nästan alltid samma, en tortellinirätt med tomatsås från Hej, hej vardagsmat (som för övrigt är en superbra bok om mat och barn) Ibland får jag bita mig i tungan när jag vill säga ”men vill du verkligen ha den igen??” och istället bara le och absolut den tar vi! Det är viktigare att hon tycker det är kul än att det väljs olika.

Vi äter den absoluta merparten vegetariskt men är inte vegetarianer. Vi äter verkligen Portionen- under- tian mat mest. Det känns lite pinsamt att jag alltid drar fram mina böcker när vi ska planera, men jag tycker ju om maten. Och barnen och Dick med för den delen (oftast).  När jag räknar på det är det ungefär 90% vego.  Av 10 måltider är en 1 icke-vegetarisk. Vi köper väldigt sällan rött kött, men äter fisk. Barnen äter mer fisk än vad vi gör i form av back-up mat som fiskpinnar och fiskbullar. Vad gäller mat till barnen så äter de oftast det vi äter, men vi kan behöva justera lite. Eller servera något till som ex fiskpinnar.  Och vi äter blodpudding någon gång i månaden (när jag har mens, brukar vara en bra påminnelse). Ibland får vi vilt av min mamma vars man jagar, och äter det då.  Vi har inga planer på att äta mer kött, men heller inga planer på att bli vegetarianer fullt ut. Jag var det när jag var typ 18 men landade sen i att jag inte vill definiera min kost som något speciellt.  Jag är en köttätare som sällan äter kött, som Maria Soxbo sagt någon gång?  Helt enkelt för att det är det sättet jag upplever att jag inte saknar något, och det gör det inte till en uppoffring över huvudtaget att äta mycket vegetariskt. Och jag ÄLSKAR att äta vegetariskt, det är liksom bland det bästa jag vet? Men det betyder inte att jag inte kan njuta av en kött- eller fiskbit ibland. Också. På befolkningsnivå bör vi absolut äta mindre kött (och det är därför jag ägnar hela mitt yrkesliv åt att få fler att upptäcka hur gott det är med mat från växtriket!) men jag är lugn med att vi i min familj äter långt mindre än gemene man. 

Men nu åter till matplaneringen!

Några tips till dig som vill matplanera

  • Gör det inte till ett för stort projekt. Jag skriver nu om hur jag gör 10-12 rätter per gång. Det behöver man verkligen inte göra. Börja med 2-3?
  • Välj inte en stund då du är supertrött, försök ta det en stund då du har lite mer energi. För mig är kvällarna oftast inte jättebra, jag brukar föredra en förmiddag på helgen. Eller så funkar kvällarna jättebra för dig?
  • Känns det övermäktigt att komma igång? Men du, bara börja! Så kan vi tänka med mycket. Ex när vi ska träna ”jag är inte sugen nu osv”. Men så börjar man och så ba okej det här var ju inte så dumt. Tänk så med matplaneringen också. Börja med att avsätta 20 minuter? Blir du inte klar på det, fortsätt en annan dag. Eller så inser du att det inte var så mycket motstånd och gör klart allt av bara farten?
  • Fundera på varför du vill göra det? Spara tid? Spara pengar? Äta bättre mat? Äta mer vegetariskt? Det kan bli en bra motivation att du stolpar upp ditt varför, och återkommer till det.
  • Vad gäller att hitta recept, spara och skriv upp lite kontinuerligt så kanske du har en bra bank när du ska sätta igång? Jag samlar på matinspiration hela tiden, och har en anteckning i telefonen där jag skriver upp olika recept jag vill prova. Vi har också en anteckning där vi skriver upp sådant som varit extra poppis, vilket kan vara skönt att luta sig mot ibland.

 

Vad gäller motivation för mig så ser jag fram emot lite ljusare dagar snart, och då vet jag att vi kommer vara ute längre med barnen efter föris. Då är det så guld att en förälder kan laga maten under tiden och så kommer den andra som varit ute in och så finns det mat på bordet. Och det är ärligt talat skönt att slippa vad-ska-vi-äta-idag-dialogen på mess (som jag annars är rätt bra på att starta konversation kring).

Borde veckoplaneringarna komma tillbaka?

Jag gjorde ju förut veckoplaneringar här på hemsidan för att just hjälpa med denna fråga. Dels för att göra det enkelt att planera, men också för att göra tröskeln för att laga mat som en kanske inte lagat förut mycket lägre. Jag har inte börjat med dem igen för att jag själv kände mig lite less på själva formatet, och för att samarbetet med Mat.se tog slut när de blev uppköpta (vilket var ett sätt att få betalt för det arbete jag la ner). Jag vet också att den tjänsten var väldigt uppskattad, så det var synd att det blev så. Nu är jag i tankefasen att ta upp veckoplaneringarna igen, men i lite annat format (har lite idéer). Vi får se! Skulle du vilja det?

 

Ja, detta var ett långt inlägg om matplanering. Hur gör du? Kommentera gärna!

 

46 Kommentarer

  1. Ann-Charlotte Lagerström

    Väldigt bra inlägg. Skall ta till mig att göra planering längre period än en vecka. Dina böcker är till stor hjälp. Gjorde i helgen dina recept på lök och tomatpaj samt rödbetspaj. Så goda men rund pajform skuren i trekanter är inte lätt att passa mina plastbyttor. Behöver rätt storlek på fyrkantig eller rektangel form för enklare infrysning. Så tacksam att du finns du hjälper en trött hjärna som min.

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Tack, blir glad över att du gillar det och att du blir hjälpt av böckerna. Förstår precis vad du menar med trött hjärna, skönt att ha något att luta sig på då. Vad gäller paj, har du några glasmatlådor? Det brukar funka fint att tillaga direkt i dem 🙂

  2. Karin Vighagen

    Tack för bra inspiration och för min del skulle jag härmar veckoplanering på hemsidan igen! Karin 😊👍🏻

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Tack Karin! Ja, vi får se om jag får till det där. Är sugen på att väcka liv i dem igen, fint att höra att du skulle bli hjälpt av det!

  3. Sofia

    Dina veckamatsedlar var väldigt värdefulla. Många kan användas igen men en ny lite då och då skulle jag uppskatta!

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Tack kul att höra! Ja, jag funderar på om de kanske kan komma mindre ofta än varje månad. Ah vi får se!

  4. Johanna

    Tack för ett peppande inlägg! Har börjat matplanerat för en vecka i taget men blev inspirerad att sträcka mig lite längre.

    Skulle gärna se att dina veckoplaneringar kom tillbaka, men under tiden kikar jag tillbaka på dom gamla som finns 🙂

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Fint att höra Johanna att du börjat med att planera en vecka i taget, det är ju grymt! Ja, det bästa är ju att en kan prova lite vad som passar bäst för en! Och tack, ska verkligen ta mig en rejäl funderare på det 🙂

  5. Agneta Eriksson

    Veckoplanerar! Utifrån vad jag har hemma samt reklam från Coop, Ica o Willy’s. Ledstjärnan är varannan dag veganskt (inte vegansk), sedan kött, fisk, fågel . T ex veg, kött, veg, fisk, veg, fågel, veg. Ibland orkar jag inte o då kan det bli bär från frysen i gröt eller med yoghurt. Veckoplaneringen spricker alltid! Viktigt att det mesta (95%?) är hemlagat och i säsong. Fast ibland blir det falukorv. Tycker verkligen också om blodpudding (suverän snabbmat). Ofta matiga soppor med (helst hembakt) bröd. Gärna råkost! Oj, vad präktigt det låter!.
    Idag svarta vinbär o yoghurt till lunch och kycklingsoppa (egen kokt kyckling) med MASSOR av olika grönsaker. Imorgon morots-och halloumibiffar. På fredag kalops som jag kokat tidigare o tas från frysen. På lördag pumpasoppa o på söndag gravad lax som jag frös in i julas.
    Och apropå veckomenyerna, de var bra och går ju fortfarande att bläddra i. Sedan har ju en av dina böcker månadsförslag och då ligger det ju i säsong.

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Wow, jag tycker din veckoplanering låter fantastisk- det låter som en bra struktur du fått till! Inte alls präktigt! Och jag håller helt med, det ska absolut finnas utrymme att få ”inte orka” och ta något superlättlagat som du skriver. Jag tycker nästan det kan kännas lyxigt att få göra så ibland. Typ här ligger jag och inte orkar- och det är helt okej! Men sannolikheten är ju större att de tillfällena är färre än om en hade behövt ta matbeslutet varje dag. Och tack, ja det är skönt att de finns kvar ändå! Får se vad det hela landar i 🙂

  6. Viola

    Älskar att läsa hur andra planerar!

    Jag grovplanerar en månad i taget. Jag har en lista i mobilen där jag skriver inspiration rätter till kommande månad, ofta är den full när det är dags för nästa månadshandling om inte sätter jag mig med några kokböcker och fyller på samt kollar förråden om ngt bör ätas upp
    Inspirerad av dig så har jag bestämt att 2024 skall jag laga minst två nya rätter i månaden
    Sen månadshandlar jag alla frys och skafferi varor samt färskvaror för första veckan/veckorna
    Jag bestämmer inte när olika rätter skall lagas men har bakhuvudet så färska varor används och brukar faktiskt aldrig få svinn
    Äter alltid matlåda till lunch och ibland blir det en blandning av saker så allt äts upp
    Lagar alltid minst 4 port så det blir matlådor och man kan bjuda spontana gäster

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Ja, visst är det ändå ett fascinerande ämne! Så fint att läsa att det finns så många olika sätt, tycker jag. Det viktiga är ju att hitta det som funkar för en själv (och ev andra i familjen). Fint att läsa hur du gör! Och kul att du blivit pepp på några nya rätter varje månad, jag tycker det är så roligt och berikande i vardagen.

  7. Eja

    Oh, jag skulle tycka det var toppen om du började med det igen. Älskar att laga mat efter dina recept. Blir så gott och så billigt😊

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Tack, vad fint att höra. Ja vi får se vart det leder, kul att du är pepp 🙂

  8. Lisa

    Jaa älskar dina veckoplaneringar de har förbättrat vårt vardagsliv så mycket skulle tycka det var toppen om du gjorde fler eller utvecklade det vidare. Blir så roligt att laga mat när allt finns redo och det bara kan bli en mysig stund. Tack snälla för inspirerande inlägg!

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Tack Lisa, vad glad jag blir över att du finner det så hjälpsamt!

  9. Suz

    Bra inlägg! En grej jag verkligen uppskattade med veckoplaneringarna var att de var månads-relaterade. Det gör att det är enklare för mig att tänka i säsong. Eller ja, att slippa tänka, men ändå råka äta säsongsbetonat. Nu när jag matplanerar kollar jag exempelvis dina tidigare publicerade från december-januari-februari. Så om du gör något nytt format i framtiden hoppas jag att det också är tydligt vilken månad de är för så blir det ännu mer användbart för mig!

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Åh, du beskriver det så bra: ”råka äta säsonsgbetonat”. EXAKT så vill jag ju att det ska vara. Skulle jag göra igång igen så skulle absolut säsongstänket vara med, det är lite av en ”grundpelare” i det jag gör. Tack för din input och pepp!

  10. Julia

    Kul med blogg, jag brukar inte kommentera men vill skicka lite pepp och säga att jag läser och uppskattar allt du gör! Veckoplanering låter toppen! Du har säkert ett kalasbra nytt koncept på gång 🙂

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Tack Julia, vad glad jag blir – uppskattar din pepp!

  11. Mija

    Jag är själv med två barn. Jag har veckohandlat länge, även när jag inte var förälder, men det tar sådan tid att leta recept som man är sugen på, eller som passar med annonsbladen och som har variation (inte pasta varje dag t.ex). Jag äter vegetarisk och barnen äter allt. Jag hade önskat att jag kunde handla för längre tid, som du skrev 2-3 veckor. Det kan ta 1-2 timmar för mig. Ser fram emot mer tips.

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Tack för att du delar med dig, och blir så imponerad över dig som löser allt själv. Ett förslag, som du får göra vad du vill med hehe är att skapa en ”standardlista” med kanske 5-6 rätter som alltid är med (men som kan varieras något efter typ säsong och erbjudanden) och resterande 5-6 är ”nya” (alltså nya för just den planeringen, behöver ju inte vara sådant du aldrig lagat innan). Då kanske det inte känns som ett lika stort projekt att planera för en längre period? Oavsett: tack för att du delade med dig!

  12. Madeleine

    Jag skulle uppskatta om veckoplaneringarna kom tillbaka. Jag tycker om att ha en plan och som du säger slippa tänka på vad man ska laga när man är påväg hem. Tycker om dina recept. Enkla råvaror men blir väldigt gott.
    Har kommit på att jag ofta glömt bort vilka recept i kokböcker som var sådär extra bra när väl jag ska planera så nu skriver jag in det direkt på recepten. Perfekt med några säkra kort i veckoplaneringen.

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Tack, vad fint att få veta! Och bra att skriva direkt på recepten!

  13. Ingela Granlund

    Vi försöker tänka ut vad vi ska äta under veckan men spikar inte dag för varje rätt. Ibland gör vi det när det är en dag som det är tight med tid.
    Jag gillar att du säger att du äter kött ibland och inte är militant. Jag prenumererade på en tidning för att ner tips på gröna rätter men slutade när jag fick känslan av att det inte dög, en skulle vara vegan. Det är alldeles för extremt för mig. Är man för hård skrämmer man gemene man. Hurra för dig som är mer pragmatisk. O h jag jobbar på att äta mer grönt.

  14. Sanna

    Kul läsning, älskar själv att planera och läsa om andras planering. I vår familj veckoplaner vi oftast typ ”en pastarätt, någon rätt med ris, någon soppa osv.” och vad exakt det blir beror sedan på säsong/extrapris just den veckan. Men för att inte hamna i att äta typ pasta alla dagar i veckan. Jag behöver dock bli bättre på att planera mellanmål, så det här var en bra påminnelse! Är oftast duktig på att ta med lunchlåda till jobbet men som gravid nu behöver jag äta mer än det, varje eftermiddag på kontoret hamnar jag därför nere i caféet… tack för en bra blogg!

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Tack för att du delar med dig av dina tankar!

  15. Louise

    Du är lite ”husgud” hemma hos oss, de flesta recept vi lagar är dina 😄. Planerar mat för en vecka i taget. Har försökt planera för 2 veckor några gånger men det är mycket svårare tycker jag, för då blir det liksom ogreppbart för mig hur mycket av allt som går åt…. Slutar alltid med att jag köpt för lite. Sen har vi bara halv frys också vilket ställer till det lite. Gillar dina veckomenyer, går ofta in i de gamla för inspiration 😊

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Hihi vad fint att få vara ”husgud”, roligt att ni gillar det jag gör! Ah, jag förstår. Det är ju superviktigt att hitta ett sätt som funkar för en!

  16. Julia

    AAH! Nice med det här inlägget! Min sambo och jag hade planerat att sätta oss ned ikväll och veckoplanera för första gången någonsin! Super inspirerande att läsa om eran upplägg. Jag blir nästan euforiskt när jag läser att du slipper tänka på ”vad-ska-vi-äta-ikväll” varje dag, för jag blir också sååå tröt av den mentala loaden liksom! Ska integrera idén med en ny rätt varje… kanske var tionde dag? Bra idé! Älskar också att det inte behöver vara mer än 20 min, och att det ska vara en mysig grej typ! Tack!!!!

  17. Hannes

    Hej!
    Vi har använt dina gamla veckoplaneringar i någon månad nu och har verkligen fått tillbaka matglädjen!! Så lätt och så billigt, även fast det kanske inte alltid blir ”under tian” med tanke på alla prisökningar sedan 2022.
    Om du drar igång igen kanske du även kan lägga ut tips på tvåveckors?
    Allt gott!!

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Hej! Roligt att de är så användbara för er, och att ni fått tillbaka matglädjen!! Och tack för förslag, det ska jag skriva upp!

  18. Mina Kramvik-Andersson

    Hej Hanna!

    Jag tycker det är så skönt att ha dina veckoplaneringar som grund för maten…sen blir det alltid lite annat som kommer till eller att det blir rester…Så ser fram emot vad du vill skapa i ett nyformat! Alltid gott och bra för kroppen, klimatet och plånboken

    Tack! Mina

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Tack för din pepp!

  19. Titta Svensson

    Hej! ”Två dagars bröd” jäser i bunke, ska de även jäsa när de är i formarna?
    När man sänkt värmen i ugnen till 175, ska formarna stå kvar i mitten av ugnen i 75 min eller flyttas till nedre delen av ugnen?
    Bakar detta bröd idag, spännande:)

  20. Titti Svensson

    Två dagars rågbröd heter bröden:)

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Hej! Nej det behöver inte jäsa i formarna. Och precis, de kan stå kvar i mitten 🙂 Hoppas du gillar det!

  21. Sofia

    Hej och tack för din blogg och alla fantastiska recept!

    Vi älskar också matplanering, och nu gör vi (2 vuxna) faktiskt så att vi planerar och beställer mat för en månad, vilket är otroligt skönt. Vi kör samma veckomeny x4 vilket kanske inte är för alla men vi tycker det funkar bra. Blir ju oftast lite avvikelser ibland på helger ändå. Men väntar barn och när det kommit och sen börjar äta mat kan jag tänka mig att 2 veckor är mer lagom.

    Vi älskar dina recept och din matfilosofi, så blir också nyfiken på vad du har för andra kokböcker hemma, utöver dina egna. Så om du vill får du gärna tipsa 🙂

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Hej!

      Tack för fina ord, kul att du gillar recepten! Det låter som om ni har hittat ett upplägg som funkar super för er.

      Åh, bra input för ett eget blogginlägg. Det ska jag skriva om! Jag har ganska många böcker hemma, men kan skriva om de jag använder mest 🙂

  22. Ulrika Birkflo

    super inlägg inspirerande och dina veckoplaneringar! love it, du kanske är trött på formatet men inte vi 🙂

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Tack, vad fint att höra!

  23. Marie

    Hallå, största överraskningen med att sätta igång och matplanera, var att jag insåg att jag inte kommer behöva handla så mycket nästa gång. Haha. Och då är jag ändå så pass organiserad att jag månadshandlar, vilket redan måste vara ett av de bästa tricksen i världshistorien.
    Befriande och härlig känsla. Och roligt! Det är roligt att förbereda! Och det är roligt att laga middag! 👏👏👏

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Vilken härlig känsla det är! 😀

  24. Miah

    Jag har blivit vegetarian (lakto/ovo) och nu försöker jag komma in i att göra matplanering för att inte stå där med näsan i kylen och inte veta vad jag ska laga. Min man har nog aldrig ätit så lite kött och fisk sedan jag började med vegetariskt. Händer att jag gör lite olika till oss men oftast blir det vegetariskt. Det är också därför det känns inspirerande att se lite veckoplaneringar för att få till den där variationen som behövs för att vi båda ska känna hur varierat och gott det kan vara utan kött och fisk.

  25. Rädisan

    Alltså, det här med veckoplanering,… wow alltså! Så mycket mer riktig mat jag lagat och ätit sedan jag börjat med det! Förr försökte min lilla trött-efter-jobbet-hjärna tänka ut något utifrån vad som fanns i kylen när man kom hem. Slutade ofta med gröt, yoghurt eller helfabrikat från frysen efter en halvtimmes grubblande och insikt att det alltid var någon liten ingrediens som saknades för att kunna laga det man annars tänkt ut. Nu, i min nya veckomatsedel-era, används denna halvtimme till att laga något redan smart uttänkt och inhandlat. En otrolig frihet, måste jag säga! Och jag förstår verkligen vad Hanna menar med att man blir glad av listan och allt gott man ska få äta! Om du som läser inte redan provat, prova nu! Du kommer inte att ångra dig!

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Vad fint att höra att det gett så mycket positivt att börja matplanera! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *