Höstweekend i Västergötland

I betalt samarbete med Västsverige

Förra veckan var jag ute på ett jätteroligt samarbete för Västsverige, för att uppmuntra till mer turism på nära håll. Hemester och svemester är ju välkända begrepp under sommartid, men kanske är det på höstkanten och vintertid vi behöver peppas till det ännu mer? Jag är i alla fall väldigt glad över att jag fick göra den här tvådagars-resan, för vilka fina dagar det blev! Med mig var Johanna, som inte bara var resesällskap. Det är också Johanna som tagit de fina bilderna!

Här kommer en reseberättelse och alla stoppen vi gjorde (så att du också kan göra dem!)

Frukost på Nolbygård Ekobageri

Efter att vi hämtat ut hyrbilen i Göteborg blev vårt första stopp Nolbygård Ekobageri, lite utanför Alingsås. Jag hade skrivit till en vän dagen innan som bor i Alingsås dagen innan och sagt att jag skulle dit. Det ligger lite lustigt, svarade hon ”en oas i ett industriområde”. Och så var det! Men vilken oas. Att kliva in i det charmiga trähuset, hälla upp kaffe ur en kittel på en gammal spis kändes som att få en varm, välkomnande kram. Och så bakverken! Och bröden! Vilka hantverk. Deras vision är förutom att göra riktigt goda saker, att använda mycket lokala och regionala producenter i det dem gör. Det märks verkligen att allt är gjort med omsorg.

Här vill man kliva in!
Vi satte oss i ett av växthusen i trädgården. Drömstart på dagen. I bakgrunden ses tågvagnen som står i trädgården.

Vi valde mackor med ost, must och så kaffe då. Otroligt gott. Vi satte oss ute i ett av växthusen, och både jag och Johanna konstaterade att detta var en drömstart på dagen. Hit kommer jag absolut att åka igen, och nästa gång vill jag ta med barnen då jag tror att de hade älskat det. Det fanns lite roliga saker som rutschkana, bobby cars och ett stort tåg (ett riktigt!) i trädgården.

Sa jag att det var ett riktigt bra utbud?

Innan vi åkte vidare köpte vi med oss den prisbelönta kardemummasnurran för en kommande utefika, och så hoppade vi in i byggvårdnadsbutiken Hus till Hus. Roligt för den som är intresserad av det!

Handling på Everhags Gårdsbutik

Vårt nästa stopp blev Everhags Gårdsbutik, en alltid öppen, gårdsbutik strax utanför Vedum. Här var vårt mål att köpa ingredienser till morgondagens utelunch. Claudia som driver gårdsbutiken mötte upp oss. Hennes vision med butiken är att vara som en REKO-ring där du kan köpa lokalt producerade grönsaker, ägg, kvalitetskött med mera men som alltid är öppen och tillgänglig. In kommer man genom att scanna en QR-kod och legitimera sig, och så öppnas dörren. Smidigt! I butiken finns förutom mat en del hantverk, fröer, keramik, svensktillverkad hudvård och en del förädlade produkter som marmelad, smaksatta oljor mm. Jag passade,  förutom att köpa råvorna, på att köpa en julklapp. Hepp, så kan det gå i en gårdsbutik!

Steg 1: scanna QR-kod, legitimera sig

 

Steg 2: kliv in och botanisera bland allt gott

 

Steg 3: kom ut med massa goda råvaror (och betala såklart!). Vi handlade ägg, zucchini, svartkål, lök, vitlök och brytbönor. Vad vi gjorde med detta får du reda på längre ned…

Med korgen full av godsaker åkte vi vidare mot…

Besök Skara Domkyrka

Skara! Vi stannade till vid domkyrkan i Skara, med de karaktäristiska tornen även kallat ”Skaras byxor”. Det är nåt väldigt mäktigt med den här typen av kyrkor, hur har de byggts är alltid en fråga som uppstår. Kyrkan invigdes på 1150-talet, vilket är en tid sedan! Tänk ändå, om saker idag byggdes för att hålla så länge…

Ett måste i Skara: dokumentera de extremt gamla och tåliga byxorna.

Kort vandring på pilgrimsleden Skara – Husaby

Sådana tankar kan man ta med sig till pilgrimsleden och fundera på medan en går. För pilgrimsleden Skara-Husaby startar faktiskt nästan precis vid domkyrkan. Den här etappen är ca 12 km och tar ca 3 h att gå. Vi började bara att gå denna led, då vi inte hade riktigt tiden idag att gå hela. Den här etappen är varierad med stadsmijö, vid åkermarker och tallskog.  Men där denna etapp slutar, vid Dala Kvarn, fick vi traska under morgondagen. 
En stor fördel med den här leden är att det går att åka kollektivt till starten då Skara domkyrka ligger mitt i Skara centrum. Då åker du till  Skara busstation och vandrar mot kyrkans två torn (de syns) där etappen startar. Startadress: Järnvägsgatan 1, Skara. Etappen slutar vid Dala kvarn vid naturreservatet Mariedalsån i Lundsbrunn. Närmsta busshållplats: Dala.

Skyltarna att följa när du vandrar en pilgrimsled. Start mitt i centrum, smidigt!

Här hittar du en karta över leden.

Lunch på Alekärr Ekologiska Gård

Efter vårt smakprov på pilgrimsleden började vi bli riktigt sugna på lunch, och tur var det väl då att vi hade ett lunchstopp inplanerat. Vi styrde kosan mot Alekärr Ekologiska Gård. En gårdsbutik, fik, självplock och musteri. Både jag och Johanna blev verkligen imponerade av hur otroligt fint och snyggt det här stället är, huset är ett nybyggt trähus och ja det var verkligen så stilrent och snyggt.

Stephan driver gården tillsammans med sin fru Linn. Här står vi och pratar om den godaste musten, som jag sen fick köpa med mig hem!

Om vi först blev hänförda av det yttre så blev vi inte direkt besvikna när vi fick sätta tänderna i lunchen. En otroooooligt krämig morotssoppa med ett slags örtolja på. Jag frågade om den fanns att köpa med sig, i så fall hade jag köpt tio flaskor på studs, men det gjorde den inte. Så det vara bara att njuta där och då. Otroligt gott i alla fall, ni vet när en blir liksom så där hänförd av att det enkla är så himla, himla gott.

Den goda soppan med den magiska örtoljan på. Den svänger Linn ihop baserat på vad som finns för dagen. Vi var här på en mycket bra dag! Äpple-mynta-must till och ett riktigt gott bra. Sämre lunch kan man ha!

När vi satt och åt kikade lite ankor fram, och det kändes på något sätt väldigt idylliskt och som en gömd pärla. Efter maten smakade vi på deras hemmagjorda lupinkaffe. Som ett svenskt alternativ till kaffe, vilket ju är rimligt att fundera ut eftersom kaffe är en av de grödorna som påverkas av klimatförändringar. Det smakade som ett ganska tunt kaffe, inte dåligt, men som ett kaffe-te typ. Vi köpte med oss lite olika äppelmustar från deras musteri, och säger igen: tips att åka hit. Förresten, allt i kafét var ägg- och mjölkfritt. Så väldigt lätt för någon som är vegan eller allergisk mot ägg eller mjölk att hitta goda saker att sätta tänderna i!

Att köpa med sig must från deras egna musteri – it´s a must!
En stunds förundran över mängden äpplen ett träd kan ge, innan vi åkte vidare.

Efter vår fina stund här, mätta och glada, satte vi oss igen i bilen mot förr oss en ännu okänd pärla.

Övernattning och middag på Fredrikssons Vilt, Vin och Pensionat

Fredrikssons Vilt, Vin och Pensionat drivs av Margaretha och Klas som också bor här. Att komma hit är som att kliva rakt in i lugnet, och det gjorde vi. Blev lugna alltså. Och så omhändertagna av Margaretha. Vi började vår vistelse med att checka in på rummet, vi fick ”Solrummet” med utsikt mot trädgården och sjön. Jag kände direkt när jag klev in i rummet att ”här kommer jag trivas”. Vi landade lite på rummet innan vi tog oss ut för att kolla på omgivningarna.

En perfekt plats att inta vertikalläge för att uppdatera på instagram

Margaretha berättade om sin favoritplats, Reningstorp arboretum. Det lät väldigt lockande, men vi var också sugna på att spana in rundan Flämsjön runt – en runda på ca 9 km som går i bokskog. Vi hann inte gå hela den rundan, men vi fick en fin kvällspromenad i krispig luft. Och det var väldigt skönt! Jag vill gärna besöka arboretumet och gå hela rundan, det får bli en annan dag!

En väldigt fin kväll att utforska omgivningarna på

När vi kom tillbaka från vår tur så var det dags för middag. Margaretha serverade oss alkoholfritt bubbel samtidigt som hon berättade för oss och ett par som också bodde en natt på pensionatet om sin matfilosofi. Hon försöker välja råvaror i så stor utsträckning som möjligt för att stötta de lokala aktörerna, helst vill hon att det ska vara max 2-3 mils avstånd. Hennes man Klas är mycket ute i skogen och hittar råvaror, och så odlar de råvaror i sin trädgård. Ordet ”vilt” i namnet står inte bara för vilt kött och fisk (som hon använder sig av) utan också för det vilda i svamp, örter och bär.

Vi åt en 5- rättersmeny, en vegatarisk (går också att få veganskt). När Margaretha presenterade menyn blev jag otroligt pepp på den ena rätten som innehöll fårticka (en svamp jag aldrig ätit) och en rätt på rosenböna från trädgården. Som sagt, intresset för mat (och dryck) går ej att ta miste på!

Middagen intogs i den inglasade verandan med utsikt över sjön Emten.

Första rätten: Rödbetscarpaccio med hallon och senapskräm – rödbeta och hallon var en riktigt fin kombination, och ihop med senapskräm blev det väldigt gott.

Andra rätten: Kantarellsoppa med flarn på Wrångebäcksost, kryddpicklad kantarell och krondill

- dagens andra riktigt goda soppa! Det var verkligen gott med den kryddpicklade kantarellen till.

Tredje rätten: Limpa på nötter och fårticka, beurre-blanc sås och pumpa på olika sätt
- den här rätten var så himla god. Som en köttfärslimpa fast på nötter och svampen fårticka, ja det var så himla gott.

Fjärde rätten: Rosenbönsbiffar med rödvin-och björnbärssås, friterad potatis och morotskräm

- Innan den här rätten serverades kom Margaretha ut och visade hur vacker rosenbönan var. Och inte bara vacker, det här var också väldigt, väldigt gott.

Rosenbönsbiff, morotskräm, underbart god sås på björnbär och rödvin. Potatis till. Så, så gott.

Femte rätten: Blåbärspannacotta med amaretto, honungskakor och sesamkaka – vilket fint avslut på på en riktigt fin middag!

 

Efter middagen så var vi redigt trötta, vi fick te (och kaffe för den som kan dricka det sent, sån är ej jag) och pralin som en liten godnattkram. Mycket nöjda och mätta gick vi och la oss i solrummet och jag vet inte vem som somnade först, men fort gick det i alla fall.

Jag brukar alltid sova dåligt första natten på ett ställe men inte här. Sov som en stock. Jag och Johanna började morgonen med att prata om livet (så lyxigt att få tid till det på morgonen!). Det var snart dags för frukost, men innan dess ville jag passa på att ta ett dopp. Så vi gick genom trädgården ner till sjön. Vilken underbar start på dagen!

En uppfriskande start på dagen.

Efter doppet satte vi oss i solen på verandan och njöt av en härlig frukost. Jag gillar verkligen frukost som har lite utvalda saker, behöver absolut inte vara mycket. Så var denna. Jag gillade särskilt de nybakat sconesen med den hemgjorda körsbärsmarmeladen. Ljuvlig start! En väldigt söt detalj är att paret som var med hade ett litet barn med sig som Klas hade plockat ett strå med smultron till och lagt på frukosttallriken.

Ett minne att fram när gråa november kommer.

 

Vi blev serverade påtår, bara en sån sak!

Här satt vi ett bra tag och riktigt morgonlyxade innan det var dags att säga tack för det här och åka vidare.

Kan verkligen inte nog rekommendera det här stället, hemtrevligt, mysigt och gjort med sådan värme. Jag kommer absolut återkomma hit.

Utelunch på Pilgrimsleden Dala Kvarn – Sörboleden

Lummigt, lite trolsk och kuperat beskriver den här leden bra.

Minns du Pilgrimsleden vi gick på igår? Den etappen slutar vid Dala Kvarn och där har etapp 2 sin start, som går mot Husaby. Här gick vi en del av den, den s k Sörboleden. När vi kom hit insåg jag att jag faktiskt varit här vid Dala Kvarn. När vi var på genomresa förra sommaren så stannade vi här för att inta en utelunch, och då tänkte jag att jag gärna hade gått den lilla vandringen här. Så det var ju verkligen roligt att få ha göra det nu! Vi tog vår korg med ingredienser och stormkök för att gå Sörboleden, en 3 kilometer lång runda som går i en lummig del, här går det upp och ner. Fin led!

Dags att laga mat!
Att laga mat ute är alltid en bra idé!
Grönsakerna stektes i miso och soja, sen i med nudlar, vatten och så kokt ägg och rostade sesamfrön på toppen. En nudelsoppa!

Ungefär halvvägs satte vi oss och gjorde vår utelunch på merparten råvaror vi köpte under gårdagen på.  En nudelsoppa, perfekt höstgrej nu när en faktiskt börjar vilja ha lite varmare rätter. Ja, det blev en tredje soppa på dessa två dagar. Men soppa är ju gott!

Utefika vid Husaby Kyrka

Pilgrimsleden vi nosat går till Husaby Kyrka. Vi tog snabbvägen dit dvs bilen. Det här är faktiskt Sveriges äldsta biskopskyrka, om Skara domkyrka var oldie goldie så är denna ännu äldre. Från 1000-talet. Återigen, så mäktigt med riktigt, riktigt gamla byggnader. Det sägs också att Olof Skötkonung döptes i källan i närheten, som också går att besöka.

Ett tusenårigt rum.

 

Det tar på krafterna att uppleva. En vilopaus medan kaffet kokade.

Här avslutades vår tur, och vi avslutade på ett riktigt bra sätt: Med att göra en utekaffe och ta fram kardemummasnurran från Nolbygård. Så otroligt god!

En riktig gofika!
Ett mycket bra avslut, på en mycket bra tur!

Väldigt, väldigt nöjda och glada åkte vi tillbaka till Göteborg och konstaterar att det här var en ljuvlig tur. Jag kommer absolut besöka flera ställen igen. För det är verkligen en fördel med att besöka platser på närmare håll, det är så mycket enklare att besöka åter.

Jag är nyfiken. Blev du sugen på att besöka något av ställena? Har du redan besökt någon och har en favorit? Berätta gärna!

 

4 Kommentarer

  1. Sanna

    Roligt att få en liten guide till sina gamla hemtrakter, både bli påmind om gamla favoriter och även få tips om nya!
    Jätte mysigt blogginlägg !

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Vad kul att du uppskattade det, tack! Jag känner precis som du – ofta behöver en ju liksom bli lite påmind igen om favoriterna. Och kul att lägga nya till listan att upptäcka!

  2. Maria

    Hur klarar man matställena om man inte tål gluten. Finns glutenfria alternativ? Så himla intressant led annars!
    Fint reportage.

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Jag kollade inte specifikt efter det, men vill minnas att det iaf stod på Alekärrs gård att det går att få glutenfritt. Och det fanns något glutenfritt bakverk på Nolbygårds Ekobageri. Men det allra enklaste är nog att höra av sig till det stället du vill åka till och höra med dem, min spontana gissning är att det inte är något problem! Tack, kul att höra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *