5 tips för att äta billigt, hälsosamt och klimatsmart

Med nytt år kommer ofta löften om att leva bättre, göra saker annorlunda än vad man tidigare gjort. Jag gillar att starta ett nytt år. Att få reflektera kring det som varit och vad man vill utveckla. Hälsa och ekonomi brukar ju vara högt uppsatta sådana punkter. Personligen kommer jag att under året satsa ännu mer på att gå mot en mer minimalistisk livsstil. Det vill säga: Lägga pengar på det som betyder något och skita i allt det andra. För mig innebär det b la att jag inte köper något om jag absolut inte behöver det.  Jag gör det dels för mig själv (jag mår bra av det!), min plånbok (den mår väldigt bra av det och det ger mer utrymme för att lägga pengar på det som jag bryr mig om på riktigt!) och för miljöns skull (den behöver verkligen inte mer påfrestning pga onödig konsumtion).

Hur jag äter speglar de tre ovan. Jag vill äta bra för mig själv, så att jag orkar leva mitt liv typ. Jag vill äta billigt så att jag kan göra det jag gillar att göra. Och jag vill att vår planet börjar må bättre!

Här sammanfattar jag mina 5 bästa tips för att äta hälsosamt, bra för plånboken och klimatsmart!

5 tips för att äta billigt, hälsosamt och miljövänligt

1.ÄT MER VÄXTBASERAT

Det vill säga: minska på köttkonsumtionen. Baljväxter är ca 20 gånger mer klimatsmart än att äta nötkött och kostar verkligen väldigt lite, för ca 3-4 kronor får du en portion.  Baljväxter är dessutom toppen för kroppen, innehåller bra med vitaminer, mineraler, fibrer, protein och långsamma kolhydrater. Så för den som äter merparten kött till sina måltider: gå över till att äta vegetariskt ett par gånger i veckan.

Läs mer ingående om baljväxter här.

kikartsgryta-ovan
Riktigt god kikärtsgryta– bra för miljön, hälsosam och billig!  Det är billigast att koka baljväxter själv, och koka då alltid hela paketet på samma gång. Frys in det du inte du ska använda i portionspåsar-perfekt att ta fram när du behöver!

 

2. KÖP MINDRE SKIT  

Det som kallas ”utrymmesmat” såsom alkohol, chips, godis, mm är näringsmässigt meningslöst och inget vi behöver. Genomsnittssvensken lägger ca 40 % av sin matkostnad på den här typen av livsmedel. Det kan jämföras med 10 % på frukt och grönt. Det är klart att det kan vara ”mysigt att unna sig”, och min poäng här är inte att ta bort detta helt. MEN. 40 % är på tok för mycket! Min personliga åsikt är att vi har en rätt skev matbild i Sverige. Vi snackar ned vanlig mat, typ potatis, pasta osv som om det skulle vara boven för folkhälsan. Jag tror att vi skulle må mycket bättre om vi istället för att snacka ned den typen av mat, äter så att vi blir mätta (yes det är vanligt med sötsug för att man inte ätit sig mätt på mat) och struntar i att go bananas på fredag/lördagssnackset/varjedagsnackset. Hitta andra sätt att mysa och ät riktig mat!  Köp gärna mer frukt och grönt dock 🙂

img_7910

PLANERA BÄTTRE 

2/3 av de köpbeslut vi gör när vi handlar tas i butik. Det vill säga: har man inte en bra plan för vad man ska handla är det lätt att man köper sådant man 1) redan har 2) sådant man inte behöver. Hur många har inte trillat dit på något ”bra erbjudande” som egentligen sen inte visade sig vara så bra för att man faktiskt inte behövde det? Här är ju inköpslistan ett väldigt bra verktyg. Ta lite tid på att göra en lista över vad du ska äta ett par dagar framöver, eller ännu hellre hela veckan, och håll dig till det du har på listan. Det absolut lättaste sättet att spara pengar på är ju att inte besöka affären alls. Och med en bra planering kommer du att göra färre besök och därmed spara mer!

Vill du ha hjälp med planeringen? En gång i månaden lägger jag upp en veckolista med recept dag för dag, med tillhörande inköpslista. Listan är beräknad för 4 personer och går loss på 300 kronor. Jag kallar dem kort och gott ”300- kronorsveckan”

november-300-kr
Den här veckolistan hittar du här. Fler listor hittar du i menyraden under ”300-kronorsveckor”

4. TA MED MATLÅDA

Det är ju ingen nyhet direkt att det går att spara sjukt pengar på att ta med sig egen mat istället för att köpa lunch ute. Äter du idag varje lunch ute och går över till att ta med hemlagad mat kan du spara ca 12 000 kr per år. Det är ju rätt nice! En av hälsofördelarna med att ta med matlåda är att du själv bestämmer vad du ska äta, för många är utelunchen tyvärr inte super ur näringsaspekt. Personligen tycker jag att matlådan ger mig mycket mer tid, eftersom den går snabbt att värma. För tiden som blir över tar jag gärna en promenad på lunchen eller tränar, vilket ger mig mycket energi till eftermiddagen.

Läs mer ingående om tips och tankar kring matlådan här.

dsc01477
I oktober 2016 åkte jag till Nepal och vandrade. Det var en resa jag kunde jag tack vare att jag la alla pengar jag sparade på att ta med matlåda och genom att äta vegetariskt. Ca 200 matlådor motsvarade det och det var värt varenda en!
5. GÖR-DET -SJÄLV

Granola för över 100 kronor kilot? Bageribröd för 200 kronor i månaden? De där ”lyxvanorna” (som visserligen kan kännas sjukt trevliga emellanåt) kostar ändå en hel del. Här kan du spara in många hundralappar (tusenlappar?) per år om du väljer att göra ditt eget bröd själv och din müsli själv.  Jag älskar bageribröd och kan tycka att det verkligen är värt att betala för den typ av hantverk som det ju faktiskt är, men vill jag spara pengar låter jag de tillfällena bli få. Granola/müsli i snygg förpackning har jag helt slutat med. Det känns bara inte värt det när jag vet att jag kan göra god, helt ekologisk för en femtedel av priset. 

Sugen på att göra din egen granola nu och spara pengar? Gött! Kika in här för ett recept.
Och för den som vill baka eget bröd, som är väldigt enkelt och som kostar mindre än en spänn per fralla, här har du ett bra recept.

 

receptbild3granola
Det bästa med hemmagjorda grejer enligt mig? Att man kan slänga i lite det man har hemma. Förutom att man sparar pengar på att inte köpa dyra färdiga alternativ får man möjlighet att skafferirensa också!

 

Så. Det var ett par tips. Nu önskar jag er en riktigt fin start på det nya året! Har ni några mål som ni vill förverkliga? Eller några vanor som ska införas, eller brytas? Berätta gärna!

34 reaktioner på ”5 tips för att äta billigt, hälsosamt och klimatsmart

 1. Tack för alla tips och bra recept! Du har en jättebra blogg ALLA borde läsa och lära! Det är jättekonstigt att så många inte anser sig ha råd med frukt och grönt men glatt bär hem stora colaflaskor och chips (potatis till skyhögt kilopris) Då har jag inte nämnt hälsan och välmåendet….

 2. Alltså HERREGUD,TACK! Hittade precis till din blogg och den är allt jag någonsin önskat. Kurrar ordentligt i magen här borta och sparade 8 recept direkt. Halleluja!!!

  • Men tack bästa Tina! Och detsamma, du är verkligen inspirerande med allt fint du hittar på med det gröna!

   God fortsättning till dig med, låt 2017 ge oss massa grönt och gott!
   /Hanna

 3. Åh vad glad jag är att jag hittade hit! Vi satsar också på att försöka leva enkelt och hellre ha tid till det vi tycker är viktigt! Blev så glad när jag såg att du har veckomenyer för så billig peng! Roligt att se att det går äta billigt men så bra och nyttigt!! Tack för att du delar med dig av allt detta!
  / Pia

  • Hej Pia!
   Tack för dina ord! Det gör mig jättejätteglad verkligen, inte minst då vi verkar ha samma inställning till tid och pengar 😀

   Sharing is caring, du vet 😀
   Hanna

 4. Hej Hanna, din sida ger en verkligen inspiration att se över matinköpen framöver. Jag förstår att det här med vegetariska och veganrätter är något du gärna framhåller. En fråga efter att ha läst igenom recepten är hur du ser på fisk som en del av din matlagning. Är det för dyrt eller finns det någon annan anledning till att du avstår från det? Kan du även kort berätta hur du i dina recept kompenserar för de viktiga näringsämnen som man vanligtvis säger sig få från främst fet fisk. Tack.

 5. Hej! Undrar om du har några tips gällande frukost och mellanmål? Jag är student och vill spara så mycket pengar som möjligt.

  • Hej du! Jag tänkte återkomma till det i ett inlägg så håll utkik! Men generellt så är jag ett stort fan av gröt i alla former, superbilligt och bra! Bovetegröt och havregrynsgröt med jordnötsmör är två favoriter. Att baka eget bröd är också väldigt billigt eller att göra egen müsli. När det kommer till mellanmål har jag typ alltid med mig en egen nötmix eller frukt. Är jag riktigt hungrig är bananpannkaka ett mättande och bra mellanmål. Som sagt, det kommer ett inlägg lite längre fram i april 🙂
   Hanna

 6. Tusen tack för en bra blogg! Det har hjälpt oss att hålla vår matbudget varje månad nu när vi försöker spara så mycket som möjligt. Jag tycker väldigt mycket om att du tar upp fördelarna med vegetarisk kost utifrån ett ekonomiskt perspektiv! Förhoppningsvis inspirerar det andra, så mår både klimatet och folket bättre på köpet.

  • Hej Carolina!

   Tack för din sjukt fina kommentar, gör mig väldigt glad att höra att den hjälper er!

   Och tack för att du uppskattar det.Jag tror att det ibland kan vara lite enklare att motivera med just den ekonomiska biten, för det syns ju så direkt i den egna plånboken. Att se miljöeffekter, eller hälsoeffekter kan ju ta lite längre tid. Men precis som du skriver, det är win win på så många sätt att äta vegetariskt! Oavsett vilken intention man har 🙂

   Och jag blir väldigt nyfiken, sparar ni till något särskilt? 🙂

   /Hanna

 7. Vilken bra blogg, tack för inspirationen! Jag är så trött på mina gamla ”billiga” recept, känns som jag äter samma sak jämt. Ska redan ikväll prova den fruktiga kokosmjölks grytan, verkar så gott. Dessutom perfekt att ha i lunchlådan.
  Vi lever billigt för att precis som du ha råd att göra roliga grejer samt att vi renoverar vårt hus och det kostar mänger med pengar. Har dessutom dragit ned kött/fisk konsumtionen till max 2 ggr per vecka så verkligen glad att jag hittade din blogg :-).

  • Spännande att höra vad ni sparar till! Ja, man måste ha lite variation för att det ska bli kul 😀
   Lycka till med renoveringen! Jag hoppas att ni får goda rätter att äta i jobbet! 😉

   /Hanna

 8. Hej
  Hittande just denna sidan vad glad jag blir
  Jag vänder på varje krona
  Äter en vegetarisk måltid per dag sen lever på havregrynsgröt
  jag har börjat leva som minimilism

  • Hej Love,
   Jag förstår om det är tufft, och jag hoppas att du kan få bra inspiration här. Det låter som om det finns risk att din kost blir lite näringsfattig med enbart ett mål mat och resten havregrynsgröt? Havregryn är ett jättebra livsmedel men saknar mycket av det som man som vegetarian behöver få i sig lite mer av: ex D-vit, B12, omega-3 fettsyror mm. Lägg gärna till nötter, frön, berikad havre/sojadryck och någon tesked linfröolja i din gröt för att få den matigare och mer näringsrik (det kanske du redan gör) men bara ett tips 🙂

   /Hanna

 9. Hej!
  Tack för jätte nyttiga tips! Jag vill gärna få dom på mail 😀 men hittar ingenstans där en kan skriva upp sig…vore toppen!

  • Hej Caterina!

   Tack för din kommentar! Så väldigt roligt att du gillar tipsen! Och kul att du vill prenumerera 🙂 Nu kan du gå in på förstasidan igen, där finns en ruta. Snart kommer också möjlighet att få nyhetsbrev, så håll utkik efter när jag meddelar det!

   Kram!
   Hanna

  • Hej Linda!

   Japp! Det gör det! Har varit lite sommarvila på dem, men hold in någon vecka till så kommer det en ny!

   Kram!
   Hanna

 10. Hej, Tack för en mycket inspirerande matblogg! Jag undrar hur många kcal det är i måltiderna

  • Hej Annika!

   Tack för fina ord, gör mig glad att höra att du gillar bloggen!

   Ang din fråga: Jag räknar inte ut kcal per varje måltid, vill man göra det (blir ju dessutom mer korrekt eftersom då kan du justera vad du har i ifall du modiferar recepten etc) så finns det jättebra appar, t ex LifeSum är en sådan.

   Har medvetet valt att inte ha kcal-fokus på bloggen 🙂

   Ha en fin dag!
   Hanna

 11. tack för en underbart inspirerande blogg!!! nästa vecka kommer vi börja köra igång på dina veckomatsedlar 😀 ser fram emot att testa nya maträtter och även att det är mindre kött inkluderat! (vi får se om det blir godkänt av man och barn 😉 )

  • Hej Ida!

   Vad glad jag blir av att höra att ni ska köra på med veckomatsedlarna! Och tack för fina ord om bloggen. Heja er! Ja, det där med kött är ju ofta en invänjningsfråga 😉

   Du får gärna berätta hur det går! 😀

   /Hanna

 12. Hejsan! Tack för all sjukt bra inspiration och dina staycheap-tips. Jag har en liten funderingen bara, jag ska snart flytta hemifrån och undrar vad för livsmedel du kan tipsa om som alltid är bra att ha hemma? Tycker det är så svårt att veta och brukar alltid bara handla endast det som behövs till just den maträtten. Så skulle behöva lite tips på en bra bas 🙂

  • Hej Josefin!

   Tack för fina ord, och vad kul att du ska flytta hemifrån!

   Jag kommer återkomma till detta i ett inlägg, men lite kortfattat är en bra bas:

   – spannmål (havregryn, matvete, ris, pasta ) etc
   – baljväxter
   – konserver: krossade tomater och kokosmjölk
   – kryddor du gillar (torkade)
   -frön och nötter och torkad frukt

   I frys ser jag alltid tilll att ha
   – frysta kryddor
   – frysta baljväxter (som jag kokar själv och fryser in)
   – några frysta grönsaker

   I kylen har jag alltid buljongtärning, olja, rotfrukter, lök, havredryck.
   Med denna bas kan du alltid göra något! Återkommer med en mer utförlig lite längre fram.

   Ha en fin dag!
   Hanna

 13. Äntligen har jag hittat den inspirationskälla som jag saknat så länge! Tack!
  Jag har ett önskemål dock…skulle det finnas utrymme för en mer ”barnvänlig” meny? Jag är av åsikten att man ska lära sina barn äta allt…men jag är av någon anledning ensam om den åsikten hemma hos oss *hmpf*. Så egentligen önskar jag mig kategorin ”kräsna-barn-menyn” 😉
  Jag ska testa alla dina recept i år!

  • Hej Helena! Vad kul att du är så peppad på att testa recepten och att få inspiration här! Gör mig väldigt glad!

   Jag förstår din önskan! Och just nu ligger svårigheten för mig att uppfylla den då jag inte har så många barn att testa på själv. Det är ni följare som har bäst koll på vad som funkar 😉 Jag tar till mig din önskan och får fila på det helt enkelt 🙂
   /Hanna

 14. Sluta aldrig med att ge oss av dina fantastiska tips och recept. Nyligen tipsades jag om denna blogg, wow! Du är en inspirerande stjärna och fler borde lära av dig!

  • Hej Cecilia!

   Men wow, alltså tack för dina fina fina ord. Blir så glad verkligen. Lovar att inte sluta 😉

Kommentera