Beluga- och grönkålsbiffar

Söndagar brukar vara matlådeprepp dag för mig, vilket det var igår. Jag har nu under januari månad försökt att rensa ut så mycket jag bara kunnat i kyl, skafferi och frys och gjorde igår min matlådeprepp på enbart sådant jag fann hemma. Hur skönt? Och hur cheap? När jag gör så, så brukar det bli en hel del experiment, vilket det alltså blev igår. Jag hade grönkål och belugalinser och eftersom dessa biffar blev en sån hit (också ett experiment!) så testade jag med belugalinser och grönkål. Och det blev SÅ gott!! Förutom riktigt goda så blev de väldigt järnrika. Belugalinser och pumpakärnor innehåller mycket järn. Likaså grönkål för att vara järnrik. Så dietisten i mig räknade på det hela och faktum är att varje biff innehåller ca 4 mg järn! Två biffar ger alltså mer än halva dagsbehovet för tjejer (vilket är 15 mg). Det är mer än vad dubbelt så mycket än vad en portion a 100 g nötfärs ger. Och att de är bra mycket mer klimatsmarta behöver jag inte ens säga va? 😉

Beluga- och grönkålsbiffar
ca 8 st

Kostnad: ca 4 kr/st 
Vego: Ja! Veganska. 
Tidsåtgång: ca 20 min (+ 8 timmar blötläggning av belugalinserna)

2 dl torkade belugalinser (10 kr)
150 gram grönkål (10 kr)
1 vitlöksklyfta (1 kr)
100 gram (ca 1,5 dl) pumpakärnor (7 kr) 
1 msk fryst eller färsk persilja (3 kr)
salt, peppar


Gör biffarna

Lägg belugalinserna i blöt över natten (eller på morgon om du ska laga på kvällen)
När de är färdigblötlagda:
Koka upp en kastrull med vatten. Förväll grönkålen snabbt, någon halvminut så att de blir mjuka. Häll av vattnet och låt grönkålsbladen svalna.
Slå bort vattnet från belugalinserna och lägg de råa linserna i en mixer. Lägg i pumpakärnor, vitlöksklyfta, persilja och salt. Mixa till slät smet.
Strimla grönkålsbladen och blanda med smeten. Forma till biffar.
Stek på medelvärme.
Servera med rotsaker, ris, quinoa, matvete eller potatismos.

12C536BB-B804-4B2F-8F39-A8027B85C55E.jpg

IMG_8258
Min matlådeprepp igår! Beluga- och grönkålsbiffarna. Vegetarisk lasagne och så en rejäl omgång mellanmålsbollar. Redo för veckan!

6 thoughts on “Beluga- och grönkålsbiffar

 1. Hej! Går det bra att använda vanliga röda linser, eller måste det vara belugalinser? Där jag bor är det lite svårt att hitta..

  • Hej Hanna!

   Absolut, det kan du. Du kan också använda gröna linser om du vill 🙂

 2. På min förpackning står det att beluga linser inte behöver blötläggas. Hur ska jag göra?

  • Hej Maria!

   Det stämmer att belugalinser inte behöver blötläggas om du ska koka dem. Men nu ska du ju inte koka de här bönorna. De ska bara mixas. Om du inte blötlägger, kommer de bli fasansfullt svårsmälta för magen. Så jag föreslår att du följer receptet 😉 Alltså blötlägger, inte kokar linserna och sen gör som det står i övrigt. Riktigt bra blir det. Lycka till!
   /Hanna

   • Tack för svaret! Jag kokade dem denna gång, och de blev bra, provar blötläggning till nästa gång. Nu har jag testat din lasagne med röda linser. 😃 Ha en fin helg! Maria

 3. Hej, tror du att det funkar med fryst grönkål? Räcker det isåfall om man tinar eller ska man typ koka upp dom? Stort tack för superbra recept , har gjort massa! Ser fram emot din kokbok😊

Leave a Reply