Billig köttfärssås

En köttfärssås med lite mindre kött och mera grönt, bra för dig och plånbok. Jag gjorde denna på rester från en tacomiddag, då det hade blivit över köttfärs. Givetvis kan du ta otillagad köttfärs också.

1 dl torkade röda linser (3 kr)
ca 200 g köttfärs från ex tacomiddag, eller helt olagad (20 kr)

1 burk krossade tomater (5 kr)
3 dl vatten
3 morötter  (3 kr)
1 gul lök ( 1 kr)
2 vitlöksklyftor ( 1 kr)
1 tärning grönsaksbuljong ( 1 kr)
1 msk tomatpurè (1 kr)
pasta för 4 portioner ( 6 kr)
rapsolja
salt, peppar
ev en skvätt vitt vin

Kostnad: 40 kr
Per portion: 10 kr
Vego; nej, men går att göra vego genom att ta mer linser eller byta ut köttfärs mot quorn
Tidsåtgång: ca 30 min

Hacka gul lök fint. Värm olja i en kastrull, stek löken till den är blank. Om du använder tillagad köttfärs så fräser du med den nu.
Skölj linserna i kallt vatten. Lägg över i kastrullen och slå på krossade tomater och vatten. Riv morötterna och lägg i.
Tillsätt buljongtärning, tomatpuré och ev vin om du vill ha det i.
Låt koka under lock ca 10 min på medelsvag värme. Rör runt då och då. Sätt under tiden igång pastavattnet och börja koka pastan.
När såsen kokat klart, späd med mer vatten till önskad konsistens. Pressa i vitlöksklyftorna och lägg i köttfärsen (om du använder tillagad). Smaka av med salt och peppar och eventuella andra kryddor efter din smak.
Servera med pasta, nymalen svartpeppar och ev parmesan

Vi behöver äta mer vegetariskt för vår jords skull. Men ibland kan det vara en utmaning att få alla att köpa det, och man kanske måste ta till knep för att få ned köttmängden. Eller så kanske du själv är ovan, men gärna vill äta mer vegetarisk och därav behöver fasa ut köttet lite. Då är det ypperligt att dryga ut köttet med mer grönsaker och baljväxter.
Här hittar du två av mina favoritrecept för att få ned köttmängden: En smakrik wok och linsköttbullar med morotstzatsiki.

köttfärsreceptbild

 

4 reaktioner på ”Billig köttfärssås

  1. Bra recept, ett tips till är att finhacka ner vitkål och steka med löken, vitkål är både nyttigt, gott och billigt.

  2. Så god, enkel rätt! Jag kör med sojafärs och slänger i en deciliter creme fraiche på slutet. Blir verkligen en god variant på bolognese.

Kommentera