Billiga tips innan löning

Det är några dagar kvar till löning. Just juni månad kan ju vara en trixig nöt att knäcka rent ekonomiskt. Är man student är ju inte studiebidraget så himla fett i just juni, och kanske har man ett stort glapp till nästa lön. Och även om man jobbar och har en regelbunden inkomst så står sommaren inför dörren, och man har kanske en hel del resor eller andra aktiviteter planerade de kommande veckorna som kostar sitt.

Därför har jag här gjort en “mini”-inköpslista för dagarna nu innan lön och även samlat lite andra tips på hur man kan spara pengar genom att vara lite smart i sina matinköp.

Tips 1: Köp hem 1 påse röda linser
Detta tips är framförallt relevant när man vill lägga lite pengar på mat för stunden. Har du t ex ett par dagar kvar nu till lön men inte vet vad du ska äta? För 20 spänn får du sjukt billigt och bra protein. På dessa röda linser gör du vegopasta och en av mina absoluta favoritsoppor: morot- och sötpotatissoppa. Lite längre ned finner du inköpslistan till dessa och du klarar dig på under 100-lappen för 8 portioner. (Här på Portionen Under Tian finns det veckolistor också för den som vill köra en vecka för 300 kronor, med recept och inköpslista för lite längre planerande. Du hittar dem under 300-kronorsveckor i menyraden)
Minlistan är en “räddaren i nöden”- variant.

Vegopasta på linser
Denna äts med pasta, men har du t ex ris, quinoa, matvete, bulgur, potatis hemma så passar det också fint.

vegpastareceptbild2

Linssoppa på sötpotatis och morot

Sommartips! Ta med soppan i en glasburk, och ät den kall på ett fint ställe utomhus. För 7 kr per portion har du en riktig topplunch.

soppainlägg

Inköpslista för att göra soppan och linspastan
(se över vad du har hemma så att du inte köper sådant du redan har)

Grönsaker
1 burk krossade tomater
7 morötter
1 sötpotats
300 g färska champinjoner
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
½ citron
2 cm färsk ingefära
Kryddor
2 tärningar grönsaksbuljong
1 msk tomatpurè
2 tsk sambal oelek
salt, peppar, oregano

Övrigt:
1 paket röda linser a 500 g
Pasta för 4 port (eller ris, matvete, quinoa etc passar också fint om du har det hemma)
Ev vitt vin
smör el rapsolja till stekning

 

Tips 2: Kylskåpsrensa
Detta är ett klassiskt råd, men handen på hjärtat, hur ofta gör man det? Förutom att det är skönt att få mer plats i skafferiet/kyl/frys så sätter det lite fantasin på prov. Släng ihop saker bara. Ofta har man mycket mer hemma än vad man tror. Själv gjorde jag en rejäl omgång utrensning den här månaden och behövde inte köpa mat på nästan 2 veckor (förutom vissa basvaror som t ex mjölk). Jag räknade ut att det sparade mig ca 700 kronor att ta vara det på jag hade. Rätt värt ändå. Dessutom minskar man ju risken att slänga mat, vilket vi generellt behöver bli väldigt mycket bättre på…. Så yes, tummen upp för kylskåpsrensa, både för din plånbok och miljön!

Bra rätter som passar extra bra när man rensar kyl/frys/skafferi är:

Paj-  Använd en bas, degen och äggstanningen och sen kan du fylla på med det du vill. Om du vill ha ett grundrecept har du här en variant på en väldigt god lökpaj

Matiga sallader- Ja, här finns inga gränser. Släng i det du har i grönsaksväg, lägg till lite bönor/ägg/kyckling/fisk eller något annat, koka lite pasta/quinoa/bulgur/ris/något annat och gör en dressing på lite olja, vinäger och kryddor och vips, så har du en bra måltid.

Pizza- Pizza är lite som paj, man kan använda en bas (degen och tomatsåsen) och sen ha lite på vad man har hemma. Jag gjorde en gång en pizza med champinjoner och rödlök på en lite matigare botten. Den blev väldigt god!

Tips 3: Ät ute, fast laga själv. Alltså skippa hämtmaten, restaurangerna och lyxfrukost på kafé. Detta tips är ju egentligen rätt självklart för att spara pengar. Men kan ändå vara bra att fundera på, hur ofta man låter de där tillfällena ta över. Att köpa take-away är ju ganska skönt för stunden men kan man hålla sig borta från det så sparar man ju en hel del alltså. Vill man ändå få den där känslan av att vara hemifrån så är jag ett stort fan av att göra maten hemma, bege mig till ett gött ställe utomhus och käka.

FullSizeRender
Kafé i all ära, men det är rätt najs att sitta ute också. Här körde jag och en vän “knytisfrukost” och hade en kanonstart på dagen. Billig vardagslyx!

Detta var lite snabbtips såhär inför sommaren. Vill man läsa lite mer om hur man kan spara pengar på andra sätt så hittar du här ett inlägg om hur du kan spara 12000 kronor per år med matlåda och hur du kan spara flera tusenlappar per år genom att bli en friend av baljväxter.

Så låt oss välkomna sommaren, bli medveten om hur man spenderar sina pengar och ja, let´s stay cheap helt enkelt! 😀

Leave a Reply