Bovetegröt med äpple och nötter

Jag gillar gröt jättemycket, men blir inte så mätt på havregrynsgröt. Därför gör jag hellre gröt på något matigare, som t ex bovete. Bovete just är dessutom rikt på massa vitaminer och mineraler såsom zink, järn, kalium, magnesium ( för att nämna några).
Den här gröten gör jag en ganska stor omgång av, så har jag den i flera dagar.

Bovetegröt 4-5 portioner
4 dl ekologiskt krossat bovete ( jag tycker inte att det blir lika bra med flingor, så kör på krossat eller helt bovete) ( 13 kr) 
8 dl vatten
1 dl  ekologiska russin ( 4 kr) 
2 äpplen, rivna (6 kr) 
1/2 dl valfria hackade nötter, t ex mandel, hasselnötter (5 kr) 
kanel och salt 
valfri mjölkdryck 

Kostnad: 28 kr
Per portion: 7 kr ( ej inräknat vilken mjölkdryck man väljer till)

Börja med att skölja bovetet i varmt vatten ( riktigt varmt). Det är viktigt för att få bort ett naturligt färgämne bovetet har, som kan irritera ögats slemhinna om vi får i oss för mycket av det. Skölj först i riktigt varmt, och sedan i riktigt kallt.
Lägg bovetet i en kastrull, slå på vatten. Salta. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medelvärme.
Lägg i äpplena och låt sjuda i ca 15 minuter. Lägg i russin och nötter.
Krydda med kanel och servera med mjölkdryck.
bovetegrot
Jag tycker om att äta denna gröten kall, fast med varm mjölk till. Här toppat med lite hampafrön.

Psst! Bovete är egentligen inget ”vete”, och innehåller alltså inte gluten. Det är en ört och kan därför ätas av de som är gluteinintoleranta eller utesluter gluten av andra skäl.

6 reaktioner på ”Bovetegröt med äpple och nötter

 1. Om man gör 4-5 portioner tål den att stå i kylen i kommande dagar eller bör varje portion frysas in och sedan värmas i mikro kommande mornar?

 2. hej Hanna, tack så hemskt mkt för super recept! Har blivit min favorit gröt och perfekt att ha i kylen för att få snabb intag av föda vid post-jour-syndrom! mvh Anna

  • Hej Anna!

   Så underbart att höra att du gillar det! 🙂 Gillar bovetegröt otroligt mycket själv! 😀

 3. Tack för receptet! 🙂 Funderar på hur magen reagerar på bovete. Är det mycket fibrer i det? Jag verkar klara av havregrynsgröt sedan jag började äta mer veganskt (förut tålde jag nästan inget havre). Kanske man får mindre fibrer av att äta boveteflingor istället för helt bovete? Kan jag isf byta rakt av till det?

  • Hej!

   Bovete är mycket fiber och det beror på hur känslig du är. Du kan absolut välja gryn istället och se om det funkar bättre för dig. Ett annat förslag är också att du blötlägger bovetet över natten och sedan kokar det. Det blir mer lättsmält då 🙂

   Lycka til! 🙂
   Hanna

Kommentera