Enkelt hembakat bröd

Att göra eget bröd är verkligen billigt. Personligen tycker jag inte att det är jättekul att baka, så enkla recept passar mig därför väldigt bra. Som det här! Detta är ett sjukt bra recept för den som gillar det nybakta men som vill lägga minsta möjliga tid. Jobba mindre, njut mer 🙂

Degen kalljäses och kan antingen sättas på kvällen (perfekt om man vill ha nybakt på morgonen) eller sätt degen på morgonen om du vill ha nybakt till kvällsmiddagen till t ex soppa.Längre ned i inlägget finns ett par förslag på goda soppor till.

Kalljäst enkelt billigt bröd
ca 10 frallor 

Kostnad: ca 60 öre /fralla
Tidsåtgång: jästid ca 10-12 timmar. Baktid: ca 30 min

ca 10 g färsk jäst  
5 dl kallt vatten
4-7 dl vetemjöl (3 kr) 
2 dl grahamsmjöl (3 kr)
2 msk olja 
1 tsk salt

Smula ned jästen i det kalla vattnet i en bunke tills jästen har lösts upp. Blanda i salt och olja. Rör först i grahamsmjölet och sedan vetemjölet. Degen ska vara ganska lös. OBS! Har fått lite kommentarer på detta och det verkar som om flera har fått lite för lös deg väl efter jäsning (därav har jag ändrat i receptet till att stå 4-7 dl, istället för bara 4 dl då det kan skilja sig lite på kvalitet på vetemjöl mm). Du får alltså testa dig fram här. Degen ska vara lös men inte rinnig! Mer som en smet, och den ska inte vara så fast att du kan knåda den. När du fått önskad konsistens:
Strö lite mjöl över och täck bunken med plastfolie eller med handduk. Ställ in i kylen. Låt stå där i ca 10-12 timmar.

Vid bakdags:
Ställ in en plåt längst ned i ugnen och värm upp till 275 grader.
Ta ut degen ur kylen och lägg på mjölat bord. Lägg ut degen och rulla till en lång “korv”. Knåda inte. Dela degen i 10 delar. Snurra varje del till frallor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. När ugnen är varm: Ställ in plåten med frallorna i mitten av ugnen. Ta ett glas med vatten och släng in på den nedre plåten (ångan som blir av vattnet gör att frallorna får en knaprig yta). Stäng omedelbart luckan. Låt frallorna grädda i ca 10 min eller till de är gyllenbruna. Ta ut och låt svalna på galler.

img_2066

 

 

 

Förslag på ett par enkla, billiga och goda soppor att laga till brödet:

 

Krämig morotssoppa på kokosmjölk

kokos- morotssoppa receptbild

Tomatsoppa med mexikanska smaker

soppareceptbild2

Majs- och kokossoppa 

soppareceptbild

14 thoughts on “Enkelt hembakat bröd

 1. Hej! Tänkte precis prova dessa, men märkte precis att jag glömt köpa jäst.. Funkar det med torrjäst eller faller hela grejen då? Så typsikt mig haha.

  • Hej Helena! Jag har aldrig testat med torrjäst, men har läst att man kan ta 1/2 pkt torrjäst (motsvarar 1/2 pkt färsk jäst). Så jag hoppas att det stämmer 😀 Lycka till!
   Hanna

 2. Hm… Har provat att göra degen nu, men den är ju mer smet än deg som går att rulla. Ska det verkligen inte vara mer mjöl?

  • Hej Jennie! Är den “smetig” efter att den jäst i kylskåpet? Den ska vara smetig då du sätter in den men när du tar ut den ska den ha blivit lite mer degig och gå att rulla. Ibland lever jäsningar sina egna liv. Testa att tillsätt lite mer mjöl innan du rullar den, så att den går att rulla utan att falla isär.
   Hoppas det blir bra!
   /Hanna

   • Hej!
    Samma här! Står precis och ska baka ut detta men det är verkligen som en rinnande smet. Kan omöjligt stämma med mjölmängden i receptet. Jag som var så sugen på nybakat. Ska såklart testa ändå men känner mig väldigt tveksam till om detta kan bli något ätbart…. Stina

   • Hej Stina!

    Så konstigt! Jag har gjort receptet flera gånger, och vet andra som gjort det med superbra resultat, men det ska ju absolut inte vara rinnigt när man tar ut den. Det kan variera lite beroende med mjölsort men tycker inte att det borde vara så stor skillnad. Släng i lite vetemjöl nu innan du bakar ut för att få till en konsistens som funkar. Ska också justera mjölmängden i receptet, man får vara lite observant när man gör smeten, och det verkar som om det kan vara olika helt enkelt. Hoppas det blir bra i alla fall och tack för din feedback!

    Hanna

   • Yes, smetig efter att den jäst, som i kommentaren nedan. Men jag löste det genom att ställa in den lite längre i kylen, och sen klicka ut smeten i en muffinsplåt och grädda lite längre. Blev superbra och gott. 🙂

 3. Hej Hanna!
  Bakade detta recept häromdagen. Blev kanonbra men det behövs mer mjöl. För mig behövde jag ta 7 dl vetemjöl men det stämmer nog som du skriver Hanna, att det beror på kvaliteten på mjölet också. Ett tips är att väga mjölet (1 dl vetemjöl väger 60 g) och att sikta det. (Jag siktade endast vetemjölet för jag misstänker att grahamsmjölet är för grovt för att sikta). Jag köpte en sådan man siktar med på Clas Ohlson jättebilligt och den är både enkel att använda och lätt att rengöra. Vet också av erfarenhet att det går åt mindre mjöl om man använder en köksmaskin. Men nu gjorde jag degen för hand. Tack än en gång för ett bra recept. Och en sista sak och det är ett tips: dela bröden mitt itu och rosta dem i brödrosten. Supergott. 🙂

  • Hej Annika!

   Tack för dina tips! Jättebra verkligen, både med siktning och att väga det. Det verkar ju onekligen som att detta recept fått väldigt olika resultat, så grymt bra med dina reflektioner här. TACK!
   Vad roligt att det blev bra för dig och vad gott det låter att rosta dem, ska verkligen testa!

   Allt gott!
   Hanna

 4. Hej! Bor i kollektiv och delar kyl. Tror inte jag kan få in en bunke i kylen. Kan degen jäsa i rumstemperatur?

  • Hej Sofia!

   Jag har inte testat att låta den jäsa i rumstemperatur, men om du gör det så tror jag inte att du behöver jäsa den så länge. Utan mer som en vanlig deg, i någon timme bara. Det kalla gör ju att jäsningen dras ut lite på, och ger en lite annan karaktär till brödet. Hoppas du blir nöjd, och lycka till!

   Hanna

Leave a Reply