Kall tomatsoppa (gazpacho)

För varma dagar är gazpacho, kall tomatsoppa, perfekt. Nu är dessutom tomater i säsong vilket gör att de dels är väldigt goda, och dels väldigt prisvärda.  Man ska passa på nu helt enkelt! Man kan slänga i lite vad man vill i grönsaksväg men här är ett bra grundrecept. Och snabbt går det, eftersom man i princip bara behöver mixa soppan utan att värma den. Ska man vara petnoga så ska man egentligen skala tomaterna, men jag sket i det. Det sitter massa nyttigheter i skalet, så varför slänga det? Snabb, billig och hälsosam mat när den är som bäst.

Gazpacho
4 portioner 

Kostnad:  9 kr/portion
Vego: Ja, vegansk
Tidsåtgång: ca 10 min

1 kg tomater (20 kr)
1 röd eller gul paprika (7 kr)
1/2 gurka (4 kr)
3 vitlöksklyftor (1 kr)
1 rödlök (1 kr)
5 dl vatten
1 chili (1kr)
2-3 msk färska eller frysta kryddor t ex persilja, timjan, basilika (2-3 kr)
2 msk rödvinsvinäger
4 msk olivolja
salt, peppar

Hacka tomater (ta bort det hårda kärnhuset) grovt. Hacka vitlök, rödlök och skär paprika och gurka i mindre bitar. Kärna ur chilin och hacka. (Tips är att smaka lite på chilin så du får en uppfattning om hur stark den är och justera hur mycket du vill ha beroende på styrka).
Lägg allt i en mixer. Slå på vatten, kryddor, olja och vinäger. Mixa grovt, eller hur du föredrar. Smaka av med peppar och en rejäl nypa salt.
Ställ i kylen i en timma. Vill du äta direkt? Mixa ned ett par isbitar.

gazpacho
Gazpacho är perfekt utflyktsmat sommartid.  Ta med i glasburkar som sluter tätt, lägg i en kylväska så att den hålls kall och servera med ett gott bröd.

Leave a Reply