Hållbara julklappar

Nu har vi precis passerat andra advent och julen kommer ju närmare och närmare. Många har efterfrågat tips på hållbara julklappar, och det gör mig väldigt glad att fler och fler blir intresserade av att vara mer hållbara under julen. Julen är ju annars lite av ett crescendo av konsumtion, stress och annat som varken får oss eller planeten att må så bra. Det kan ju handla om ren tidsmässig stress, ekonomisk stress och en känsla av att inte räcka till. Julen är ju i grunden en väldigt fin högtid, vi samlas för att vara med varandra men ibland så kan en undra om det bara är en högtid för butikerna. Jag har länge varit lite av en julklappsmotståndare i min familj (har skrivit lite mer om det längre ned) och kan skriva under på att det inte alltid är så enkelt att göra vissa förändringar när det kommer till traditioner.

Men det finns ju så mycket mer att ge bort än fysiska, nya saker! Här har jag sammanfattat lite på ämnet julklappar och vad en kan göra som är cheap och najs:

Mina tre regler när det gäller julklappar/presenteR

1. Vem ska du ge till? Vad behöver hen?
Definera vad som är viktigt för den personen du ska ge julklappar till. Kanske en upplevelse, tid med dig eller något annat är mer viktigt? Det brukar vara det.

2. Hur mycket pengar kan du spendera på julklappar?
Om du har bestämt dig för att köpa julkappar, oavsett om det är fysiska saker eller upplevelser: hur mycket har du att röra dig med? Detta är faktiskt väldigt viktigt. Låt oss säga att du har 1000 kronor att spendera totalt. Ja då har du ju det. Anpassa julklapparna efter din ekonomi. TA INGA LÅN FÖR JULKLAPPAR. Inte avbetalning heller.

3. Hur kan den här presenten/julklappen göra dig och den andra personen till en bättre människa?
Detta är ju en enorm fråga, men jag tycker om att se på gåvor som ett sätt att ge vidare. Om jag har handlat en julklapp i stress, köpt något jag inte tycker är särskilt bra egentligen, ja då tror jag att det förs över. Likaså motsatsen. Att jag har tänkt på personen, gett något som jag genuint tycker är bra och att det får ges vidare.

Här kommer några förslag på hållbara julklappar, såväl ätbara som upplevelser.

Ätbara julklappar

Ätbara julklappar som en har gjort själv behöver varken vara dyrt, eller särskilt svårt. Däremot ofta väldigt uppskattat!

3 tips för ätbara julklappar

 • Gör mycket på en och samma gång, perfekt att kunna ta fram när du ska gå bort. Skriv ett personligt meddelande till varje person som behöver det inte kännas som att ”du ger samma”.
 • Gör sådant som håller länge. Sylt, pesto, marmelad, tapenad etc är bra
 • Återanvänd burkar eller annat du har hemma

Pesto
Den här peston är både billig att göra och blir väldigt god, hela laddningen kostar ca 30 kr. Du kan enkelt dubblera, trippla receptet och göra mycket. Eller ta mindre burkar. Nu när det är grönkålssäsong kan du lägga i lite grönkål dessutom. Öka hållbarheten genom att ta lite mer olja så att olja täcker innehållet. Recept hittar du här. 

FullSizeRender (10)

Fröknäcke

Som tillbehör till peston, eller till sylten nedan är det jättegott och fint att ge bort fröknäcke. De håller dessutom väldigt länge. Receptet hittar du här. 

IMG_2506

Äppelsylt 

Den här sylten fick jag själv av en kompis i present och den är helt, helt magisk. Riktigt bra present, du kan göra många burkar på en och samma gång och håller länge. En burk kostar ca 10 kr (ev lite mer i år då äppelåret var sådär, men ändå- en billig och fin present). Receptet hittar du här.

dsc01976

Korg med recept och ingredienser

Kanske känner du någon som vill ”gärna vill äta mer vegetariskt men har svårt att veta vad”. Eller något annat som sätter käppar i hjulet för att få till en vana som personen vill. Här tror jag att en kan hjälpa på flera sätt. Och ett av dem är att välja ut ett favoritrecept som en själv gillar, inskaffa ingredienserna och ge receptet. Och kanske också se det som ett tillfälle att laga maten tillsammans vid tillfälle. Här nedan ser du en korg med falafelingredienser: spiskummin, tahini, pitabröd, persilja. kikärtor, tahini, vitlök. Och ett recept. Här hittar du ett par bra sådana recept:
falafel
linsbiffar 
rödbetsbiffar 

Eller varför inte några glasmatlådor och ingredienser till ett storkok?

IMG_7135

Upplevelse-julklapp

Upplevelse julklappar är min egen personliga favorit! Inte bara för att det är något jag själv helst vill ha, utan för att det också är roligast att få göra något tillsammans. Upplevelser behöver inte heller bli så dyrt,

2 tips för upplevelser att ge bort 

 • Ge bort något som du skulle vilja göra, så att ni kan göra det tillsammans! Vad gillar den här personen?
  En middag hemma eller tur i skogen? Du känner din vän/partner/familjemedlem bäst. Kanske kan det också vara ett bra tillfälle att låta personen upptäcka något nytt men inte vet hur den ska göra själv.
 • Bestäm datumet på förhand. Om det inte funkar- byt direkt.
  Det här tipset är verkligen skapat ur erfarenhet. Att jag har gett bort en upplevelse (eller fått för den delen också) som sedan inte blir av. För att en glömmer helt enkelt av. Så bestäm datumet!

 

En dagstur i skogen
Ja, det här ju såklart en av mina favoriter! Ta med kokkaffe eller termos, och bege er ut under en dag! Eller varför inte ha utemiddag en dag? Vill du ha tips på utemiddag, så hittar du min guide (samt lite utrustningsförslag) till det här. 

IMG_7136

Ge bort en middag 

Att ge bort en middag, där du fixar allt behöver varken vara dyrt eller krångligt. Ha pizzakväll, gör en bolognese, enkla men väldigt goda och hållbara måltider.

IMG_0870

Till sist… Några andra tips på vad du kan göra för mer hållbara julklappar:

 • Ge bort något du har hemma, som du tyckt om och som är redo att få en ny ägare. Kanske en bok du uppskattar? Ett klädesplagg? En inredningspryl?
 • Ge bort en kurs eller föreläsning
 • Spara julpapper eller som många tipsat om, slå in i tyg. Går att köpa billigt på second hand och går att återvinna år efter år.
 • Köp second hand
 • Om du ska köpa något nytt: stöd en egenföretagare som driver en liten verksamhet. Då gör du dessutom den enskilda näringsidkaren jätteglad!
 • Köp bara från företag som har en tydlig hållbarhetsprofil. Två jag gillar är Thrive och No effect
 • Skänk till välgörenhet

Jag hittade ett sådant väldigt välformulerat inlägg på The Minimalists instagram, som jag tycker sammanfattar det hela så bra. Vad handlar egentligen julen om? Att få vara tillsammans.

IMG_7236 2.PNG

Så med det sagt, här kommer en julbild från mig förra året. Jag har under många år försökt minska antalet julklappar men det har möts med motstånd. Vissa i min familj ser mig nog som en ”julklappsmotståndare”! Jag ser mig mer som en ”hållbar jul-kämpe”! 😉

Förra året föreslog jag en julklapp per person och jag vet inte hur det gick till men helt plötsligt hade vi flera var ändå. Utom jag då. Istället för paket till alla så ordnade jag en femkamp under julafton, och den blev väldigt uppskattad. Det kommer jag att göra i år igen. I år har jag bestämt mig för att inte köpa en enda sak. Jag kommer ge upplevelser och välgörenhet. Att genomföra förändringar när det kommer till traditioner kan ta tid, det är jag någon som kan skriva under på. Jag tror faktiskt bara att man kan föregå med gott exempel själv och inte ”tvinga” på någon annan ens värderingar. I år kommer jag hålla femkamp igen och ha små priser längs vägen. Jag får återkomma med hur det gick 🙂

Som en skrev i en tävling jag just höll på instagram: ”Nej du måste inte köpa julklapp till mammas fasters hund”
Jag köper inga julklappar till morfars hund 😉 Jag tror han är gladast med att bara få vara bland personer som han gillar. Och det gör väl vi människor också!

Så, för dig, den här planeten och dina medmänniskor. Gör julen lite mer hållbar!
Stay cheap <3
Hanna

BHOJE6994 2
Heja dig som vill fira en mer hållbar jul. Jag är med dig och kommer inte sluta vilja ha en hållbar jul, var så säker! Kram din julklappsmotståndarvän / hållbar jul-kompis

13 reaktioner på ”Hållbara julklappar

 1. Jättebra julklappstips! Den där matkorgen är ju en alldeles fantastisk idé 🙂

  • Hej Fröken Minimalist! Vad kul att du gillar tipsen! Ja det är lite av en personlig favorit! 🙂

 2. Fick kämpa ett par år för att få släkten att skippa klapparna. Har dock inte blivit helt av med dem men nästan. Nu har jag barn och då blir det svårare, en fyraåring vill ju gärna ha klappar. Och upplevelser tror jag inte hon förstår, det ska vara paket. Bebisen bryr sig ju inte. Vi tänkte länge innan vi kom på vad vi skulle ge henne. Leksaker gick bort, de används knappt. Men det bästa hon vet är att gå ut i skogen och fika. Så hon ska få en termos och en plåtlåda som vi hoppas ska hålla i mååånga år och ge henne fina utflyktsminnen.

  Vi är dock lite rädda för hur mycket grejer hon kommer få av sina släktingar. Minns från när jag var liten och man fick så mycket att det var omöjligt att komma ihåg vem man fått vad av. Bisarrt mycket klappar och så mycket onödigt man fick. Vill att mina barn ska uppskatta det dom får och det får gärna vara begagnat. Vill inte att de ska tro att man får allt man önskar sig. Släkten envisas med att ha julklappsspel och det vill ju dottern vara med i. Så efter ditt snack igår gick jag igenom lite grejer och hittade bra saker att ta med. Tack för tipsen!

  Lite lång och flummig kommentar kanske men lät tankarna flöda fritt. Men om nån har tips för hållbara julklappar till små barn så tas de tacksamt emot för framtida bruk 😊

  • Hej Hanna!

   Tack för ditt inlägg. Inte alls flummigt! Bra att låta tankarna flöda fritt 🙂
   Jag förstår dilemmat när det är barn med i bilden. Vad fin present- med plåtlåda och termos! Den hade jag velat ha 😉

   tack för dina kommentar och hoppas att ni får en fin jul! 🙂

 3. Jag missade snacket så jag är glad att jag kan läsa här. Mycket bra idéer och väldigt tänkvärt. Jag slipper värsta julklappshetsen av olika anledningar men lite vill man ju ändå kanske ge. Tror det blir en hunmuskorg i år… Tack igen!

  • Hej Zarah!

   Vad kul att höra att du uppskattar det, och en hummuskorg låter ju som en klockren idé!
   Önskar dig en riktigt fin jul!
   /Hanna

 4. Bra tips! Vi har kört med en julklapp/person i några år med min släkt nu. Dvs vi lottar vem som ska köpa till vem. Alla köper en klapp och alla får en. Alla kusinerna (dvs barnen) gör likadant. Varje barn får en klapp och varje barn ger en klapp. Det här ger oss möjlighet att lägga lite tid och engagemang i klapparna och den julklapp vi får brukar därför vara något riktigt användbart och fint. Det här har tagit bort massa julstress för oss. (Och tack för tipset om armbanden, jag har faktiskt köpt ett sådant i julklapp!)

  Till våra egna barn är det svårare, de vill ju gärna ha klappar. Men vi försöker köpa dem från små företag så långt det är möjligt, se till att det är sånt de faktiskt kommer att använda och sånt de behöver. I år har jag tex köpt pingisrack, kameraväska, instrument och underkläder.

  • Hej Johanna!

   Det är ju superbra att köra med en klapp per person. Det var lite det jag ville införa i min släkt, men det gick verkligen inte alls bra haha. Precis, blir ju mycket mer engagerat så!

   Det verkar vara där det är svårast, att döma på tidigare kommentarer- när det kommer till barns julklappar. Låter som fina grejer och användbara!

   Önskar er en riktigt fin jul!
   Hanna

 5. Hej!
  Jag älskar femkamper och har självt tänkt styra upp ett musikquiz med jullåtar. Men ju fler lekar, desto roligare blir det! Vad brukar dina femkamper kring jul bestå av för lekar?

  Och tack för en grym hemsida 🌟🌟

  • Hej Ebba!

   Vad kul att du tänker lika! Hehe jag har bara haft en sådan här femkamp och om jag inte missminner mig var lekarna såhär:

   vi hade tre lag så det var laglekar:

   1 Musikquiz med jullåtar
   2. Sortera olika TV-kalendrar efter årtal
   3. Varje lag fick en påse godisbilar och skulle utan hjälp av händerna sortera in dem i de olika färgerna
   4. Detta låter konstigt men det var det inte 🙂 Varje lagmedlem fick en femkrona de skulle stoppa mellan skinkorna (alltså utanpå byxorna) Hålla kvar den, gå fram till ett mål, runda det och återvända och släppa femkronan ner i en burk. Då fick man poäng. SJUKT KUL!

   5. Pepparkakslek: sortera tre sorters pepparkakor efter märke samt skriva de fem vanligaste ingredienserna i pepparkakor.

   I år vet jag inte riktigt vad jag ska ha! Men tänker dela ut små priser längs vägen. Ex ”ni vinner att ni skänkt 50 SEK till Unicef etc)

   Lycka till med din femkamp!! Och ha en fin jul 😀
   /Hanna

   • Vi hade femkamp när vi nyligen hade middag med jul-tema. Du kanske kan hitta inspiration till årets jul-kamp bland dem? 🙂

    – Köpte skumtomtar, vardera lag fick utse en person som var ”stor i mun”. Sedan skulle de stoppa en tomte i munnen och säga ”jag bestämmer”. Dem fortsätter så tills en av dem inte kan säga ”jag bestämmer” eller inte får plats med fler tomtar.
    – Charader med jultema, typ ”julgran”, ”snöbollskrig”.
    – Julrim – hitta på rim ett rim och de andra i laget ska gissa vad man rimmar om (vad julklappen är). Den som gissar rätt får ett poäng.
    – Avsmakning med gögg. Vi spetsade glögg med bl.a. tequila, rom och apelsinjuice. Går att göra helt alkoholfritt också. Deltagarna fick smutta på glasen och gissa rätt, både dryck och uprsprungsland.
    – Vissla med pepparkakor – äta en pepparkaka och den som kan vissla först vinner.

    Lycka till!

  • Hos oss är det ingen jul utan ett parti TP! Lite kaffe och kaka och ett stort gäng högljudda vinnarskallar, vad kan gå fel? 😀

   Och om du vill göra quiz så kan jag tipsa om Kahoot, det är så himla kul!

Kommentera