Jag har testat att rädda mat via Karma

Inlägg i stolt samarbete med Karma

Om du följer mig på Instagram kanske det inte undgick dig att jag gick runt och testade flera matställen igår i Göteborg, då jag la upp detta på mina stories. Men nej, jag har inte gått helt loco och tappat allt vad #staycheap heter, utan jag testade alltså appen Karma! Karma är en app som gör det möjligt för oss konsumenter att rädda bra mat som blivit över från restauranger, butiker och caféer, till ett billigare pris.

Det vill jag såklart dela med mig av! Såhär får du helt enkelt följa med mig på en dag i Göteborg, där jag testade massor av olika ställen.

IMG_6103

 

En pusselbit i att minska matsvinnet

Som ni säkert redan vet så måste måste måste vi ju minska matsvinnet. Enligt Naturvårdsverket slängs ca 1.3 miljoner ton mat per år, och sker i olika led. Gissa vilken del som är störst? Hushållen svarar för den största delen- alltså det du och jag bär hem. Och där har ju vi konsumenter ett jätteansvar i att minska detta! Andra led där matsvinnet också måste minska är i livsmedelsproduktion, svinn från matbutik och så svinn från restauranger, butiker och caféer. Restaurangbranschen slänger t ex 21 000 ton onödigt matsvinn varje år. Onödigt! Mat som alltså är duglig men som inte kommer till användning. Och det är klart, det är inte så enkelt för oss konsumenter att ta hand om restaurangmatsvinnet om vi inte får tillgång till det! Och där tycker jag att det är så sjukt spännande att appar som Karma finns. Som gör det tillgängligt! I Sverige är över 600 restauranger anslutna till Karma.

Rädda mat är ett sätt att äta mat från restaurang lite mer cheap

Jag är ju inte personen som äter mycket luncher ute direkt, eftersom jag nästan alltid tar med matlåda. Jag äter otroligt sällan hämtmat generellt och en viktig del är att det är priset. Jag tycker helt enkelt att det är för dyrt. I Karma kostar maten hälften av priset, vilket såklart är något som tilltalar mig 😉

Ps. Vill du testa Karma?  Gå in på den här länken och ladda ned Karma. De första 100 som anger koden ”TIAN” under sin profil i appen får 50 kr i Karma-krediter att rädda mat för! Först till kvarn 🙂 

 

Min maträddardag

Frukost

Jag började med en frukost från Togogo. Togogo ligger på Centralstationen i Göteborg . I appen kommer det upp vad som är tillgängligt att rädda och här föll jag för två smoothiebowls med hallon, chiafrön, kokosmjölk och frukt. Det klickas i, en betalar i appen och sedan går en till stället och hämtar ut det som en beställt.

IMG_6029
Efter att jag gjort min morgonyoga gick jag in i appen och bestämde mig för att ta 2 styck smoothiebowls. 1 till mig och 1 till min mamma som jag träffade lite senare.

Jag hämtade frukosten och mig den till Yogayama Göteborg, som min mamma driver, där vi snackade kommande samarbeten, lite dotter-morsnack, och åt frukost ihop.

IMG_E6044

”Grymmegod” var hennes betyg och jag kan bara hålla med!

Pris: 22,50/styck (ord 45 kr/st)

Lunch

När det var dags för lunch fick jag notis om att det fanns lunch från Swedish Taste. En sallad med fetaost, solroskärnor, rostad sötpotatis, quinoa, gröna sojabönor och sallad. Jag älskar ju sådana här matiga sallader, och den här var verkligen, verkligen god! Helt klart en sallad jag kommer att försöka göra om hemma sen.

Pris: 44,50 kr (ord 89 kr)

IMG_6048 2
En sjukt god sallad från Swedish Taste. Den här kommer jag definitvt att försöka göra hemma (eller rädda via Karma igen)

Det var väldigt härligt att gå runt i Göteborg, något jag inte gör varje dag sådär. Efter lunchen gick jag ned till Göteborgsoperan och satte mig vid vattnet en stund.

IMG_E6057
Varje dag försöker jag få till en stund i skogen. Igår byttes skogen ut mot att sitta vid vattnet, och de där stunderna är så guld värda. Dels för mig själv men också en connection till vad vi ska ta hand om, och varför det är så viktigt att vi gör det.

 

 

Middag

Efter lunchen satte jag mig och arbetade på ett café. Runt 14.30-tiden plingade det till i min telefon att det fanns mat att rädda på Norda Bar och Grill, vid Posthotell. Jag har länge velat testa att äta där, men en lunch för 135 kr, ja jag tycker ju det är rätt dyrt och ni vet ju att jag nästan alltid har med matlådan. Så jag blev rikigt taggad när jag såg att det kom upp mat från dem, och att det var kikärtsburgare gjorde ju inte saken sämre! Jag köpte två styck burgare, och sparade en till dagen efter.

IMG_E6062

LRG_DSC04243
Hämtad mat!

Kikärtsburgarna och potatis kunde jag enkelt värma hemma, för att sedan bygga ihop burgare. Jag blev extra glad över att det var hel potatis till, för jag älskar verkligen det! Mycket mer än det annars så vanliga burgartillbehöret pommes frites.

IMG_6098.jpg

IMG_E6101
Bröd, sallad, kikärtsbiffen (som var riktigt, riktigt god), lök och ost. En kanonmåltid!

Pris: 67,50 kr/ styck (ord 135 kr/styck)

 

Fika

När jag var på väg hem så såg att Gateau la upp att de sålde ut en kardemummalängd, och jag hade vägarna förbi. Så tog med mig in i Femmanhuset och hämtade upp den. När jag kom hem frös jag in den för kommande utflykter i skogen.

Pris: 34 kr

IMG_6073 2

Vad kostade hela min maträddar- dag?

Maten jag räddade kostade totalt 258 kr och totalt räddade jag 1.2 kg mat. Det blev 2 frukostar, 1 lunch, 2 middagar och 1 fikalängd.

Så.. vad tycker jag?

Jag tycker helt klart att detta är en riktigt bra grej och en jätteviktig del i att minska matsvinnet. Det finns många restauranger att välja på men jag hoppas såklart bara att alltfler restauranger blir peppade att göra det enklare för konsumenter att rädda deras mat som de får över. Dessutom slipper ju restaurangerna att slänga maten, och därmed slänga pengar.

En bonus var att jag fick testa så många ställen jag inte har testat innan. Jag kommer såklart fortsätta med allt mitt #staycheap, matlådor, ta med mellanmål, utemiddagar i skogen men tycker att Karma är ett jättebra alternativ för de dagar som en kanske verkligen inte hinner laga mat, eller helt enkelt vill testa något nytt men inte kosta skjortan. Just bröd och sådant tycker jag är grymt att en kan hitta, för det är ju så lätt att frysa in.

Jag är väldigt glad över att jag fick testa mig runt såhär. Inte bara för att det kändes himla bra, utan också för den personal jag mötte på restaurangerna. Det fick mig att känna ”wow- vi gör ju det här ihop”. Och det är ju så det är i arbetet för den här planeten. Vi gör det tillsammans liksom, och alla pusselbitar som gör det möjligt för oss att göra det ihop är jäkligt viktiga pusselbitar.

Ladda ned och testa!

Jag tycker absolut att du ska ladda ned appen och testa Karma. Och gör det du fort nu så har du kanske att bli en av 100 som får 50 kronor i Karma-krediter. Ange koden ”TIAN” under din profil.

Karma finns i över 20 städer, men finns inte Karma i din stad än? Då kan du bli Karma-ambassadör. Som ambassadör sprider du ordet om appen till vänner & restauranger. När en restaurang du tipsat går med i Karma belönar Karma dig med krediter att rädda mat för. Du ansöker om att bli Karma-ambassadör direkt i appen.

6 reaktioner på ”Jag har testat att rädda mat via Karma

  • Hej Rebecca!

   Vad roligt att du gillar det! Jag håller med, en sån riktigt bra grej. SJÄLVKLART får du tipsa vidare, gör mig bara glad!

   /Hanna

  • Hej Pia!

   Ja så är det ju! Jag gillar Karma supermycket! Och är ju helt galet att slänga så mycket mat! :S

 1. Det hade varit roligare om folk och organisationer kunde hämtat ut maten gratis istället för vår tids snåla eviga hitta bästa priset men va vet jag.

  • Hej!

   Det är flera lagstiftningar som gör det svårt att hämta ut gratis, vad jag förstått. Jag tycker det är mycket bra att det hjälps åt på flera sätt att göra det enklare att minska svinnet. Att det sedan blir en bra deal för konsumenten (billigare) och att restaurangen kan få en slant istället för att slänga, ser jag som en bra win win.

Kommentera