Matlådor för framtiden

Inlägg i stolt samarbete med Nordnet.se

Över hälften känner sig oroliga för sin pension” läser jag i ett blogginlägg  från Nordnets Sverigechef.  Jag kan inte riktigt säga att jag är orolig över min pension, men jag kan inte heller alls relatera till den. Jag är mer personen som inte känner mig träffad  av tanken på pension. Däremot så känner jag att det är väldigt oroväckande att så många är oroliga! Hur kommer det sig egentligen?

I det här inlägget kommer jag att berätta lite om mina tankar om hur jag ser på ekonomi, min framtid och ett nyårslöfte jag gav mig själv för 2 månader sedan som jag med hjälp av Nordnet håller på att uppfylla.

Jag vill leva cheap för att leva nu

Att leva cheap (allt planerande, mindre svinn, matlådor, klimatsmart mat etc) är för mig en livsstil. Jag lever cheap för att leva liksom. Jag lever inte cheap för att skapa mig en kul framtid som 65-åring. Ens tanken på att jag ska bli 65 känns overkligt långt bort. Jag måste erkänna att detta tankesättet är jättebra, för jag upplever verkligen att jag lever till 100 %, att jag gör det jag vill och jag mår ärligt talat så väldans bra. Men. Det har också gjort att jag har skjutit på tanken på min egen framtid. 

Mitt nyårslöfte: tänka mer på framtiden och ta små steg mot det

Men i årsskiftet så bestämde jag mig för att ha ett nyårslöfte, eller vad vi nu ska kalla det: Jag ska våga tänka långsiktigt, på min egen framtid. Och jag har lovat mig själv att skaffa mig lite mer koll för att kunna göra det. Fast måste vi kalla det pension, ärligt talat? Är pensionen viktig? Jag vet inte. Men min framtid, ja den vill jag nog ändå säga är viktig. 

 

Steg 1: Skaffa mig mer koll när det gäller min pension (läs: framtid!)


Mitt första steg i det här är att få en överblick. För att sedan veta hur jag ska gå vidare. Det går att få koll på vilka olika pensionskonton som man har, i såväl tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar. Nytt för mig är vetskapen om att det går att flytta pensionskapital, och att många banker tar ut enorma avgifter. Enorma avgifter! I detta räkneexempel nämns att det går att spara 500 000* kronor på att placera på annat ställe. Det är ju väldigt mycket pengar.

IMG_9014 (2)

Jag vet ärligt talat inte hur min sammanlagda pension ser ut, om det är flyttbart osv. Att få en koll är ett viktigt första steg! Här kan Nordnet vara en hjälp för dig. Jag har själv precis beställt en sådan koll för att se hur min pension ser ut. Den här sammanställningen är gratis btw!

 

Skärmavbild 2018-03-07 kl. 14.51.27
På Nordnet kan du beställa en helt gratis pensionssammanställning och se om du har pengar som är möjliga att flytta, och på så sätt eventuellt undvika väldigt höga avgifter
Steg 2: 1 matlåderi i månaden avsätts långsiktigt för framtiden!


Jag har väldigt lätt för att sätta upp kortsiktiga mål som till resor osv men just långsiktiga saker som rör min framtid känns så overkligt långt bort. Och det har fått vara okej, känner jag. Jag har verkligen rannsakat mig själv på så många områden de senaste åren, att gå från att jobba heltid till att satsa på det jag brinner för mest i hela livet. Så nu när jag har ”jobbat” mig fram till en livssituation som jag verkligen trivs med så känner jag att det är läge att tänka lite mer långsiktigt.  Så varje månad avsätter jag numera en summa i fondsparande som jag helt enkelt inte rör. Jag läste följande exempel för ett tag sedan:

En person i 25-årsåldern sparar 500 kr i månaden i 40 år i en fond med 6 % avkastning och kan då 40 år senare få ca 7000 mer i plånboken. Om man börjar spara 20 år senare, vid 45 års ålder så måste man spara 2000 kronor i månaden för att få 7000 kr extra.

Det är ju väldigt stor skillnad på att avsätta 500 kronor eller 2000 kronor. Jag har ju ingen aning om hur min ekonomiska situation ser ut om 15 år, så att ta för givet att jag kan avsätta så mycket då för pensionssparande, ja det känns lite risky. 

Här kan du se en sparkalkylator från Nordnet om du vill räkna på ett eget exempel

matlådor
Ett matlåderi i veckan sparar ca 400 kronor i månaden jämfört med utelunch. Jag har lovat mig själv att minst ett matlåderi i månaden ska helt avsättas som “framtidspengar” och inte resor etc.

Jag vill förtydliga att jag är ingen ekonom, och jag kommer heller inte att bli. Det är inte ekonomin i sig som får mig att vilja stay cheap. Utan det handlar helt enkelt om livet, att inte känna sig tvingad in i en viss livsstil för att “tjäna pengar”.
Jag pratar om matlådor, hur vi kan spara pengar på mat och hur vi kan uppleva våra drömmar genom de aktiva beslut vi tar i vardagen och samtidigt göra gott för planeten och sig egen hälsa och det är därför jag brinner så in i norden för detta. Men livet innehåller ens ekonomiska förutsättningar och när det gäller ekonomi har jag två grundvärderingar: 

  1. Jag ska alltid, alltid kunna klara mig själv


    Det första är det absolut viktigaste för mig. Jag är uppvuxen med skilda föräldrar och min mamma har alltid kunnat försörja sig och sina tre barn på en egen lön. Hon har jobbat jättemycket men ett har satt en viktig grundvärdering i mig: Jag ska inte behöva vara i en relation av monetära skäl.

När jag jobbade som dietist hade jag en kollega som en gång sa en sak, som har etsat sig fast i mig. Hon närmade sig sin pension, levde med en man och av olika anledningar var den relationen hon levde i inte bra. Jag frågade ärligt om det fanns en möjlighet att lämna relationen. Hon svarade ännu ärligare ”Rent känslomässigt vill jag inget hellre. Men jag har inte råd”.

2. Jag ska aldrig tvinga mig att göra något jag tycker är tråkigt och ovärt för att jag ska ha en viss ekonomi 

Alltså ha ett jobb eller en livsstil jag vantrivs med för att tjäna pengar och jag vill heller inte känna att jag har utgifter som gör att jag måste ha en viss standard. Alltså så vill jag leva så enkelt som möjligt för att känna en frihet i att inte behöva möta höga utgifter. 

Jag är en sådan person som troligen kommer att ha väldig många olika typer av jobbsituationer, för det är sån jag är. Jag älskar att driva eget och kan inte just nu se mig vara arbetstagare. Det kan ju komma att ändras men jag kan inte räkna med det. Därav så inser jag att det privata pensionssparandet kommer att betyda väldigt mycket för mig och det är viktigt att jag sparar långsiktigt.

 

hanna pension .jpg
Jag kan inte säga att sådana här rubriker gör mig direkt stressad, men att ta tag i det här med pensionen (FRAMTID) är ändå något som just nu känns väldigt bra att göra.

 

Så ja. Det här med pensionen har jag alltså skjutit på att ens kolla upp, för jag har liksom känt att jag är där mentalt. Alls. Och jag vet inte, kanske behöver man inte ens kalla det pension. Jag drömmer liksom inte om att sluta jobba. För jag har ju världens bästa jobb. Nu i alla fall. Men däremot tänker jag att jag vill se det som en investering för framtiden.

 

hanna matldåa
Matlådan och jag är ett bra team! Vi har tagit oss till Mt Everest, vi har roadtrippat till Lofoten ihop, vi har tillsammans sett till att jag driver mitt eget företag och får göra det jag tycker är roligast av allt! Vi ska nog klara av att trygga min framtid också 🙂

Så framtid/pension/whatever. Vad ska vi kalla det? Oavsett, så vill jag med detta inlägg mest bara peppa dig till att få koll över din egen situation. Om du är en sån som känner att framtiden är långt bort. Om du är en sån som jag och lever mest i nuet. Om du är en sån som känner dig orolig för pensionen? Det absolut sämsta tänkbara i lägen där man vill lite vill skjuta ifrån sig något, det är att fortsätta skjuta ifrån sig det. Sen tänker jag också såhär: ju mer koll en får, desto lättare kan det vara att fokusera på annat. Jag har nu införlivat en viktig del av mitt nyårslöftet: att få koll. Och jag tänker att det är så mycket som börjar så. Sen är det ett steg i taget.

 

hanna steg
Ett steg i taget. Alltid. Jag hoppas att jag som 65-åring dock älskar att vara cheap och strutta runt i skogen lika mycket som jag gör nu! Foto: Lisa Sihlberg
hanna titta ut
Ibland är det bättre att ta tag i något lite smått än att skjuta det framför sig. Min framtid som pensionär känns nu som en dimma far far away, men det kanske är här snabbare än vad jag vill tro… Foto: Lisa Sihlberg

 *Förtydligande från Nordnet: Med en tjänstepension på 0,5 mkr vid 35 år och 6% i antagen avkastning varje år har du vid 65 år cirka 2,9 mkr om du sparar hos oss, jämfört med ca 2,4 mkr om du sparar hos ett bolag som tar 0,65% i kapitalavgift och 360 kr i fast årsavgift. Skillnaden på cirka 0,5 mkr beror på att du hos det andra bolaget betalar ca 230 000 kr i avgifter. Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Leave a Reply