Om plåtmat, och en intervju med Tuvessonskan

Plåtmat kan ju vara bland det smidigaste som finns att göra. Det innebär alltså att du slänger på massa goda grejer på en plåt, låter det tillagas i ugnen och sedan serverar med de tillbehör du vill. Och äter direkt på plåten! Själv har jag i den senaste 300 kronorsveckan låtit söndagens rätt bestå av en plåt med massa gott.

En som verkligen kan det här med plåtmat är bloggerskan Julia, som går under namnet Tuvessonskan, och som dedikerat ett helt inlägg till en guide om hur man lagar den bästa plåtmaten på sin fantastiska vegetariska matblogg.

Jag tog mig ett litet snack med Julia, för att få de allra bästa tipsen för detta grymma koncept.

Hej Julia! Du driver ju en vegetarisk matblogg och verkar hysa extra kärlek för plåtmat. Berätta! Varför är det så? 

Jag började laga plåtmat under min föräldraledighet då jag saknade en rätt som krävde minimal ansträngning, lite disk och som samtidigt smakade riktigt gott. En rätt som gärna gick att göra på det jag redan hade hemma och som var lätt att variera. Så jag började lägga lite allt möjligt jag hade hemma på en plåt och lät den tillaga sig själv i ugnen. Och visp hade jag en ny vardagsfavorit som blev ett stående inslag på middagsbordet – plåtmat! 

Det bästa med plåtmat är att du helt enkelt utgår från det du redan har hemma. Det gör rätten både tidseffektiv, billig och ger dig som matlagare utlopp för din kreativitet. Plåtmat är ett fantastiskt kul sätt att vara mer kreativ på i vardagen. Panera något, hasselbacka något, lägg på något grönt, mixa ihop en god sås och toppa kanske med lite nötter och smulad ost? Det är bara din egen fantasi som sätter gränserna.  

Okej, till plåtmatsnovisen: Vilka är dina bästa tips för att komma igång? 

Mitt bästa tips för att göra plåtmat till en del av vardagen är att köpa på sig ett basskafferi. Eftersom att du bara använder lite av allt när du lagar plåtmat så räcker ingredienserna länge. Handla gärna hem det som är i säsong. Då smakar också maten som bäst. Annars finns det inga begränsningar! Vad som helst går att lägga på plåten men allra godast blir olika rotfrukter och kål som bas. Alla dessa råvaror är väldigt billiga och har dessutom lång hållbarhet så de är perfekta att alltid ha hemma. Andra saker som är bra att ha nära tillhands är fetaost, nötter, olja, en stor uppsättning kryddor, polenta, chili, linser/bönor på tetra, marinerade grönsaker och soltorkade tomater.

 

julia-platmat
Ja hur gott ser inte det här ut? Hasselbackspotatis med vegokorv och annat gött. Foto: Julia Tuvesson 

 

Att laga från plåten är ju smidigt, men efter att man kalasat upp allt så återstår ju disken med plåten. Har du några supertips här?

Jag älskar att laga plåtmat eftersom det helt enkelt i princip blir diskfritt! Jag brukar lägga ett bakplåtspapper i botten av plåten som jag sedan slänger direkt efter att maten är uppäten. Sedan torkar jag av plåten med hushållspapper innan jag lägger undan den.

Vilken är din absoluta favorit för en riktigt god plåtmatsmiddag? 

Min absoluta favorit är min plåt med krispiga sötpotatisfries panerade i polenta som därefter toppas med fetaost, svarta bönor, bladspenat, sriracha, koriander, citron och avokado. Nom!

Ja, det där lät ju inte tråkigt direkt…. Tack för tipsen Julia! Kika in på hennes blogg för tips om plåtmat och massa annat gott! Och jag kan verkligen även rekommendera att följa henne på Instagram, där hon lägger upp helt vansinnigt fina vegetariska rätter som är lättlagade. Hur bra som helst med andra ord!

Och! Vill du ha mer tips på plånboksvänlig och bra käk?
Du har väl inte missat att Portionen Under Tian även finns på Instagram och på Facebook. Följ med där för ännu mer stay cheap!

Leave a Reply