Resa med tåg till Spanien, en miniguide

För en vecka sedan kom jag hem från min allra första långa tågresa Göteborg- Malaga tur och retur. Här är min reseberättelse, som jag försökt fylla med så många tips som möjligt ifall någon är sugen på att resa långt med tåg.

I december beslutade jag mig för ett flygfritt 2018

Att resa är något jag uppskattar allra mest. Det är något särskilt med att få se nya vyer, befinna sig på andra platser och ta in nya intryck. I december var jag i Malaga i ca 10 dagar, då jag lånade min morfars lägenhet. Jag tog flyget dit och kände ärligt talat en väldigt dålig känsla i kroppen. Flygets effekter på klimatet har varit mer på tapeten nu än någonsin och när jag i december satt där på flygplatsen kände jag att nä 2018 blir ett flygfritt år. När jag gjorde en undersökning via Klimatkalkylatorn och där blev det väldigt tydligt; min största koldioxidförbrukning gör jag genom mina flygresor. Svensken flyger i genomsnitt knappt 3 gånger per år, vilket är alldeles för mycket. Jag vill därför resa på ett helt annat sätt. Flyget är bekvämt, det är det. Men inte hållbart. Jag har därför bestämt mig för ett flygfritt år 2018, men om jag ska vara ärlig så blir det helt klart mer flygfritt.

Men nu till resan! Att göra något annorlunda kan betyda att det blir lite mer omständigt, eftersom det kräver lite mer ansträngning. Men det blir också så mycket mer spännande!

Jag och mina syskon skulle ner till Malaga för att hälsa på min morfar och mormor som bor där, och då blev ju valet givet. Det blir tåg för min del. I början av året blev jag tillsammans med Fredrik. Och han fick haka på! Det är för övrigt han som har tagit alla bilder.


Tågresa = staycheap?

Jag vill starta med att poängtera med att den här resan är ingen klassisk tågluff. Om man tågluffar kan man kolla lite mer vilka tåg som går, var en vill stanna och ta det lite mer manana. Vi hade en tid vi behövde vara nere i Malaga för att matcha in mina syskon, samtidigt som jag behövde vara hemma ett visst datum. Därav tog vi så gott som ”raka spåret” med totalt 3 nätter i Barcelona. 2 nätter på nervägen och 1 natt på hemvägen. Ursprungsplanen var att åka via Paris, eller någon annan stad i Frankrike och stannat där 1-2 nätter istället för Barcelona på ned- och hemväg men då det under denna tid är en tågstrejk i Frankrike så funkade inte den planen. Så det fick bli såhär istället! Syftet med denna resa var aldrig att vara så “staycheap” som möjligt. Med det menar jag att vi åt ju ute, vi bodde på hotell (även lyxhotell- hur hände det??? läs mer längre ner), och det var liksom fine. Vissa resor jag gör vill jag komma undan så billigt som möjligt på och planerar ut efter det. Huvudsyftet med den här resan var att komma ner till Malaga, med tåg för att hälsa på min familj. Göra stopp i Barcelona på vägen och njuta av den staden.

Bokning, pris

Jag har aldrig rest såhär på tåg innan och är med andra en novis på området. Vi skaffade oss varsitt interrailkort men då jag blev osäker på hur många dagar som skulle behövas (man kan välja mellan 5, 7, 10, 15 och 30 resdagar under loppet av en månad) så stod jag mellan att köpa 7 eller 10 dagar. Jag bokade alltså interrailkort innan jag hade talat med en expert på området. Vill man veta exakt hur många dagar det kommer att ta så kan man ju ta det med experterna innan 🙂

Totalt blev det 6 resdagar så 7-dagarskortet hade ju räckt.

Bokningen

När jag hade bokat så ringde jag Tågbokningen för att få hjälp med att boka själva platserna. På många av sträckorna behövs platsreservation och det kostar extra. Eftersom jag inte gjort detta pusslet innan och vi dessutom hade lite knappt om tid så kände jag att det var värt att få hjälp med detta. Jag är inte sponsrad av Tågbokningen men är  mycket nöjd med den servicen jag fick. En annan resebyrå med koll på tåg är Centralens resebutik  Kalmar. Jag ringde även dem men då jag hade bokat mina interrailbiljetter via interrail.se (vilket är Tågbokningens sajt) så kunde inte Centralens resebutk hjälpa mig. De har tydligen ofantligt mycket att göra.

Jag vet att det finns fler resebyråer att vända sig till. Ett tips är att kolla in gruppen Tågsemester på Facebook, där finns massor av bra tips och medlemmarna i gruppen är ofantligt hjälpsamma! Pepp får man också!

Vad kostade det?

Interrail-kortet för 10 dagar kostade 3500 kr per person. Det beställde jag själv via interrail.se. Sedan ringde jag Tågbokningen och med platsreservationer kostade det totalt 5500 kr per person. Tur och retur alltså. Vissa resor gick ej att platsboka, och för att ha koll på dem använde jag appen Railplanner (som för övrigt är väldigt rolig att bara kolla runt i och kolla olika tågresor)

Blir det billigare att ha ett interrail-kort?
Vad jag förstått på de tågbokare jag pratat med så blir det billigare att ha Interrail-kortet när man ska resa såhär långt. Annars hade vi fått betala ännu mer per biljett. Däremot, om man kan vara lite mer flexibel med ankomstdatum osv så kan det vara möjligt att ta vägar som inte kräver platsreservation. Det går ju också att boka alla platsreservationer själv men jag hade inte den tiden eller kunskapen då. Så det kan vara ett tips för att få ned kostnaderna något. 

tågresa.JPG
Matsäcken jag förberedde. En lunch var, nötter, frukt, dadelbollar och tahini. 

Resväg

Såhär såg vår resväg ut, en resa på totalt 39 timmar till Malaga.

 

PuT till Malaga (1 of 195)
taggad på att dra iväg! Göteborgs Centralstation. 

 

– Göteborg- Köpenhamn 3,5 timmar 

Sverige. Den här sträckan har jag åkt så många gånger men det var roligt på vägen ner. Att vara påväg!

 

PuT till Malaga (16 of 195)

 

PuT till Malaga (21 of 195)
Köpenhamns centralstation.

– Köpenhamn – Roedby (tågbuss) 2 timmar 

Vet inte så mycket om den här vägen för både ner och tillbaka sov jag exakt hela tiden. Så jag har en bra upplevelse.

 

PuT till Malaga (26 of 195)
I väntat på att åka buss till Roedby åt vi vår medhavda lunch. Köpenhamns centralstation.

– Roedby- Puttgarden (färja) 45 min 

När vi kom till Roedby var det lite oklart om vi skulle vara kvar på tåget eller ta färjan. Det stod tåg hela vägen till Puttgarden men vi skulle uppenbarligen av. Det var skönt att komma ut och jag uppskattade färjan. Vi hade med en öl i väskan, oklart om det är tillåtet egentligen men den drack vi där i alla fall.

 

PuT till Malaga (35 of 195)
Bärs på färja

Puttgarden – Hamburg 1,5 timme 

Ingen tågresa jag kommer att minnas direkt. Det var ganska grönt utanför kommer jag ihåg.

Hamburg- Basel (nattåg) 10 timmar 20 min

Jag har åkt en del nattåg när jag pluggade i Umeå och tycker om nattåg. Vi sov i 6-plats kupé. Jag upplevde denna hytt som mindre än i Sverige. Det går också att boka 3-bäddskupé, det är såklart en mer lyxig variant av det hela. Då får man tillgång till dusch också.
Man får låna lakan, filt och kudde och på morgonen får man en frukost bestående av två vita frallor, marmelad, smör och kaffe. På kvällen var jag lite småhungrig men det fanns inga vegetariska mackor att köpa, så det blev bara en öl. Jag är glad över att vi hade med oss matlådorna vi åt sen innan, då de gjorde att jag inte var alltför hungrig. Eftersom det var så trångt i kupén, plus att de andra skulle sova hittade vi en tom sittkupé vi satte oss och drack öl och kollade på film i. Det var mysigt.

Hur sover man då? Jag brukar sova rätt bra på nattåg men jag sov sådär. En kvinna snarkade rätt rejält och jag är så känslig för sådana ljud. Öronproppar är ett hett tips! Jag sov bättre på hemvägen, då var det snarkfritt.

 

PuT till Malaga (52 of 195)
Nattåget.

 

PuT till Malaga (53 of 195)
Vi hittade en egen kupé att sitta i, i en del av tåget som var helt tomt. En aningen spöklikt, men mysigt.

Basel- Olten 30 min 

Här bänkade vi oss direkt i bistron. Det var en mysig 30-minuters väg.
Köpte croiassant och kaffe för några euro. Vi blev serverade vid bordet, ger lite extra finkänsla.

PuT till Malaga (61 of 195)

Olten- Geneve 2 timmar 

I Olten stannade vi i någon timma och åkte sedan mot Genève. Fin sträcka!

PuT till Malaga (66 of 195)
Tandborstning i Olten.

Geneve- Lyon 2 timmar

 

Min favoritväg! Önskar jag hade bilder från den här sträckan men det är verkligen vackert att få följa Rhônefloden. Otroligt grönt, böljande och vackert.

 

lyon.jpg
I Lyon hann vi med att ta en snabblunch. Jag åt vegopuckar. Förvånansvärt gott för att vara väldigt nära centralstationen.

Lyon- Barcelona 5,5 timmar 

Snabbtåg! Fin sträcka där man får se Pyreneerna, och en mängd söta små franska ställen. Jag ville hoppa i Nimes, Montpellier, Perpignon. Ja Frankrike vill jag helt klart se mer av!

Här stannade vi i 2 dagar på nedvägen och 1 dag på hemvägen.

Barcelona- Malaga 6 timmar 

En jättevacker sträcka som är ganska karg på sina håll, det märks att vi var långt söderut. Tåget går i ca 300 km/h och det slog mig hur otroligt ordningssamt de spanska tågen verkar vara. Allt liknar förfarandet innan flygning. Säkerhetskontroll, biljetkontroll innan likt boarding. Ingen kontrollant på själva tåget.

 

PuT till Malaga (146 of 195)
Snabbtåg! Riktigt smidiga att åka med, går i ca 300 km/h som mest.

Barcelona


På nedvägen stannade vi i 2 dygn och jag är verkligen glad över att få ha upplevt lite av Barcelona. Vi åt på restauranger, drack massa cava och gick mest runt 🙂 Vår ambition var inte att maxa vår vistelse med sevärdheter utan mer att traska omkring och känna in staden.

Boende

– Ibis Hotel Style, ca 1500 kr/natt

På nedvägen bodde vi två nätter här, och det var verkligen ett prisvärt hotell. Fräscht, bra frukost. Vi var inte på hotellet så mycket så då tycker jag generellt att det inte är så värt med ett lyxigare hotell. Det här passade mig fint!

– Mercer Hotel Barcelona, ca 4000 kr/natt 

På vägen hem bodde vi på detta lyxhotell. Haha, detta är SÅ inte mig att boka och det var inte heller jag som bokade det. Jag var ansvarig för tågbokningen och Fredrik för hotellet. Så jag måste säga att jag blev lite paff när jag såg att vi skulle bo på detta hotell. Men så här är det: Ett av Fredriks största intressen är inredning, privat som arbetsmässigt.  Likaväl som att han följde med mig på att ta tåget genom halva Europa utan att blinka, så får jag se det som att vi kompromissar på detta. Så ibland måste man vara cheap med vilka strider man väljer. Och även om jag kanske inte själv hade valt detta hotell så var det verkligen en upplevelse. Fredrik fick massa ny inspo för ny inredning, jag sov som en queen i typ den skönaste sängen. Däremot så valde vi inte till frukost för totalt 700 spänn. Nä nån måtta fick det vara haha.

 

PuT till Malaga (187 of 195)
Hotell Mercer i Barcelona. Fint var det!


Mattips

The Green Spot
I Barcelona är mitt allra bästa tips att äta på The Green Spot. En helt amazing, bra vegorestaurang! För ca 70 Eur fick vi 2 drinkar, 1 förrätt, 2 varmrätter, 1 efterrätt, 2 öl och vatten. Så bra service, så bra mat. Det blev till och med så att vi åt där när vi var i Barcelona på hemvägen, för att vi gillade det så mycket.

 

 

PuT till Malaga (140 of 195)
Allt var gott på The Green Spot! Här en riktigt god drink.

Flax and Kale 
Detta tipset fick vi av er följare! Riktigt god vegomat. Fräscht och innovativt. Det var fullt på deras takterass men den såg riktigt najs ut, så tips är ju absolut att sitta där!

PuT till Malaga (127 of 195).jpg
Flax and Kale, bra lunchmat men föredrar ändå The Green Spot

 

 

Malaga

I Malaga bodde vi  väldigt cheap då vi fick låna ett strandhus av min morfars vän. Vi åt mest hos min morfar, varför jag inte har några direkta restaurangtips. Så i Malaga  spenderade vi ju väldigt lite pengar på mat och boende där (försöker jag rättfärdiga lyxboendet?).

PuT till Malaga (178 of 195)PuT till Malaga (182 of 195).jpg

En dag gjorde vi en hike upp på en topp, Monte San Anton. Det tog ca 4 timmar upp och ner, en härlig dagsutflykt! Vi hade med mat och dukade upp en buffé.

Hyra cyklar

Hyra cyklar är ett roligt sätt att upptäcka en stad, på ett lite fortare sätt!

Processed with VSCO with e1 preset

 

Processed with VSCO with e1 preset
På väg tillbaka! Malaga- Barcelona-tåget.

Efter 5 dagar i Malaga var det dags att åka tillbaka igen. Vi stannade som sagt då 1 natt i Barcelona och sedan raka spåret. I Hamburg missade vi en avgång då tåget bytte plattform (vilket vi inte hörde när de ropade ut). Det var inga problem att få en ny rutt och totalt gjorde detta att vi blev 1 timma sena. På en resväg som tog 34 timmar. Inte så illa ändå!

Det bästa med att åka tåg: 

 • Utsikten! Och tiden att reflektera. Jag uppskattade verkligen att se hela vägen och satt ofta med Google Maps för att följa hur tåget gick och var vi var. Vill tro att jag har lite bättre koll på vissa delar av Europas geografi nu.
 • Vetskapen om att jag tar ett aktivt val till att vara mer miljömedveten
 • Jag hade förberett med filmer, jobb osv men jag öppnade datorn några få timmar bara. I mer än 50 timmar satt jag bara och kollade ut, sov, pratade med Fredrik, lyssnade på musik. Tiden gick faktiskt väldigt fort! En 2-timmarsresa bara susade förbi.
 • Att få möta så många olika nationaliteter. Jag har hört argument för att flyga som lyder “det är viktigt att vi möter andra människor” Absolut! På en flygresa Gbg-Malaga är vi i Sverige och Spanien (och även om det finns fler nationaliter i ett land än bara en så förenklar vi det till två; svenskar och spanjorer. Den här resan tog oss genom Sverige- Danmark- Tyskland- Schweiz- Frankrike- Spanien, 6 stycken!

 

Det jag tyckte var sämst: 

Jag har egentligen inget jag tyckte var så dåligt men ibland var det tråkig mat, och ganska dyrt. Mycket som kallas vego innehåller mjölk och/eller ägg och för mig är det egentligen inget problem enstaka gånger. Men är du vegan: ha med dig eget!

 

Nästa gång jag åker gör jag det här annorlunda: 

Då vill jag stanna på fler ställen längs vägen. Det var så många ställen jag ville hoppa av vid och utforska. Så nästa gång jag gör denna resa så tar jag hellre några fler dagar på mig ner.

Lite tips: 

 • Vill du göra det lite billigare: boka platsbiljetter själv
 • Öronproppar för nattåget!
 • Håll hårt i alla biljetter och interrail-kortet, interrail-kortet finns vad jag vet inte att ha elektroniskt.
 • En powerbank kan vara bra för att kunna ladda mobilen. Det fanns oftast laddningsmöjligheter men inte alltid.
 • Appen Railplanner är guld, för att kunna kolla tågens avgångar. Gäller ffa på dem man inte har biljett på.

Till sist…

Jag hoppas fler får upp ögonen för att ta tåget. Ska vi flyga så ska det vara motiverat att göra det, och jag tycker inte att argumentet “jag behöver lite sol” är tillräckligt bra. Det går att ta sig ner till solen utan att flyga. Jag tänker också på hur vi ska försvara vårt leverne nu, inför kommande generationer. När vi VET att det vi gör inte är hållbart. Mitt samvete blev lite renare den här resan, likaså jag känner med att äta vego att jag gör något aktivt. Så känner jag när jag tänker tillbaka på den här resan. Till och med så att jag gärna berättar att jag tog tåget. “Förra veckan var vi i Malaga. Vi tog tåget.” Jag är stolt över det.

För mig känns det helt weird att fortsätta ta flyget som innan. Jag, som säger att jag älskar naturen, jag som äter vego för att vara klimatsmart. Vilket hyckleri är det inte att då flyga? Det får vara slut med puttinuttandet angående våra flygresor och jag har framförallt slutat att rättfärdiga mitt eget flygande. Jag börjar så.

PuT till Malaga (165 of 195)

PuT till Malaga (109 of 195)
Förutom att det känns väldigt bra i min mage och mitt hjärta att ta tåget, så var det ju väldigt kul! Jag kommer verkligen minnas den här resan, på så många sätt. Alltifrån till hur jag låg och tittade på Titanic och grät i min sovkupé medan alla andra sov,  till hur jag satt och drömde mig bort och alla tankar jag fick det. Alla asgarv mellan mig och Fredrik, och till all god mat vi åt. Och så klart all natur jag fick se! Europa är vackert!!! Den vill jag utforska mer!!

PuT till Malaga (186 of 195)

Jag kommer definitivt att ta tåget igen! Mitt flygfria 2018 kommer att förlängas, och jag ska i alla lägen jag kan se till att välja ett annat transportsätt än flyg. Arbetsmässigt innebär det att jag alltid  tar tåg eller buss till mina uppdrag. Privat kommer jag välja resmål utefter vad som är möjligt med tåget. Jag har vissa drömresmål som ligger utanför tågets kapacitet och jag får se hur jag gör med dem i framtiden. Kanske är det ok att ta en resa var femte-tionde år, jag har inte bestämt mig än vad jag tycker där.  Klart är det i alla fall att de resor jag gör mest frekvent, de är viktigast att de är hållbara. Och nu tycker jag mig själv ha en bra plan för det.

 

PuT till Malaga (161 of 195)
Ska vi njuta av den här planeten med allt den här att erbjuda, ja då är det dags att vi gör det på ett hållbart sätt!

8 thoughts on “Resa med tåg till Spanien, en miniguide

 1. Tack Hanna!

  Du är direkt ansvarig för att jag nu väljer att åka tåg från Stockholm till Split för att hälsa på min familj som semestrar där än att ta flyget vilket skulle vara det absolut normala av en person. Tågluffade förra sommaren men är ändå spänd på att åka SJÄLV och göra det i transportsyfte. Tänkte även hälsa på en vän i Tyskland. Och ja, kom också på mig själv att vara en hycklare som äter vego men rätt ofta flyger över halva jordklotet och inom Sverige. Så taggad!

  Kram Tove

  • Hej Tove!

   WOW vad glad jag blir, heja dig! Jag kan relatera till det där, att känna att man gör något för miljön genom att äta vego men som sedan har köpt flygbiljetter utan att blinka. Tur att det aldrig är försent att göra annorlunda!! Riktigt grymt av dig, önskar dig en sjukt fin resa! Jag vågar lova att du kommer minnas din resa betydligt mer än dina familjemedlemmar. HEJA DIG!!!

   Kram/Hanna

 2. Tack!
  Har följt din resa och efter det har familjen (man och två barn 7,10 år) och jag bestämt oss att ta tåget till Spanien. Resan ska bli ett äventyr där vi tänker stanna ofta och uppleva! Biljetterna kom idag och nu ska vi börja planera/boka.
  Tack för denna berättelse!
  Med vänlig hälsning, Alexandra

  • Hej Alexandra!

   Vad roligt att ni blev så peppade att ni själva gjorde detta val. Wow, ni kommer ha en sådan häftig upplevelse!! Ha en underbar resa!!

   /Hanna

 3. Vi ska åka tåg till Italien, samma resa ned till Basel och sedan vi viker av mot Italien. En fråga: vad hade ni för väskor och hur mycket kläder hade ni med er? Kan du inte också berätta lite om maten ni hade som matsäck?

  • Hej Veronika!

   Vad roligt att höra att ni ska ta tåget ner Italien! Det vill jag också göra en dag.

   Jag hade den väskan du ser på vandringsbilden, en 30-liters väska. Den var knökfull och jag fyllde den med så mycket jag orkade bära. Så det får du känna själv 🙂 Jag är van att bära rätt tungt så kände aldrig något problem med det. Ska jag vara ärlig minns jag knappt vad jag hade med i klädväg,
   men inte så mycket. Några ombyten liksom 🙂 Vi kunde tvätta i Malaga i huset vi bodde så där tvättade vi underkläder. Tjocktröja är bra att ha på tåget liksom tofflor . Det kommer vara mycket varmare när ni åker dock men alltid skönt att ha en tjocktröja ifall det blir kallt. Maten var pastasallad, dadelbollar, nötter och frukt. Inget avancerat! Det vi hade hemma innna vi drog slängde jag ihop det på.

   Ha en underbar resa!!

 4. Hur var det med wifi? 60-70 timmar är ju mycket tid, mer än många av mina resor är totalt. Att ta ledigt så länge “bara” för transporten är inte ett alternativ, så jag skulle behöva jobba under resan om jag skulle göra något liknande. Kan man jobba på tågen, fungerar internet (stabilitet/hastighet), osv? Vad är dina bästa tips för att arbeta på tåg, du som också driver eget? 🙂

  • Hej Linda! Jag använde inte tågens wifi men min internetuppkoppling fungerade mestadels hur bra som helst. Det var någon gång i Frankrike det inte funkade, men inget jag upplevde som störigt. Eftersom det är gratis (eller i alla fall ingen skillnad i pris) med nätverk i EU, och går ju alltså att surfa på sitt svenska abonnemang. Det kostade ju då i Schweiz men där var vi inte så länge, så då skippade jag att surfa.

   Jag upplevde det bara som en fördel att vara egen, då jag kan ta mig en sån här resa “bara” för transporten. 20 av timmarna var ju typ natt (när vi åkte nattåg alltså mellan kl 21-07) och då hade jag inte arbetat ändå. Jag valde medvetet att inte arbeta hela tiden, pga av att jag driver eget och jobbar sjukt mycket så såg jag resan som ett ypperligt sätt att koppla av. Visserligen instagrammande jag jättemkt, vilket är mitt jobb, så helledig var jag ju inte.

   När jag väl jobbade så svarade jag en del på mail, pratade i telefon (funkade fint) samt jobbade också en del i offline-dokument. Men hade kunnat vara online också om jag hade velat.

   Jämfört med att sitta på flyg och arbeta är det 100 gånger mer bekvämt (men jag avskyr också flyg, är trångt, bullrigt osv) samt all den transfer som ingår när man ska flyga slipper man ju också.

   Men som sagt, att driva eget ser jag bara som en fördel, men då kan jag också göra väldigt mycket online. Så det beror ju såklart på vad man har för business.

   Sen är också södra Spanien rätt långt bort, har man mindre tid att spela med så kan man ju välja något närmare. Södra Frankrike är ca 10 timmar kortare resa en väg.

   Lycka till!
   Hanna

Leave a Reply