Rödbetsfalafel

Fick ett lite “halleluja”- moment i köket av de här bollarna. De blev seriöst SÅ GODA. Jag rippade helt av ett tidigare recept på falafel och la till lite riven rödbeta och det var en bra idé!

När det gäller falafel så har jag tidigare fått frågan “Ska det verkligen vara okokta kikärtor?” Jag förstår att man blir förvirrad här, då många biffar, andra bollar osv innehåller kokta kikärtor. Men yes, det stämmer. De ska vara blötlagda dock. Blötlägg hela paketet, sedan tar du ur 5 dl kikärtor (koka resterande och frys in). Man mixar sedan de blötlagda kikärtorna och friterar och det räcker för att de ska tillagas och resultatet blir (enligt mig) mycket bättre än om man använder kokta.

Rödbetsfalafel med klyftpotatis
4 portioner 

Kostnad:  9 kr/portion
Vego: Ja! Falafeln är vegansk. Välj soygurt istället för yoghurt till såsen.
Tidsåtgång: ca 40 min.

5 dl kikärtor (blötlagda) (5 kr) 

1 dl fryst, hackad persilja (5 kr)
2 msk jordnötssmör eller tahini (5 kr)
3 vitlöksklyftor (2 kr)
1 gul lök (1 kr)
1 grönsaksbuljong (2 kr)
3 rödbetor, rivna fint (4 kr) (rödbetorna ska vara ganska små, cirka 50-60 gram st. totalt alltså ca 150 gram)
1 tsk spiskummin

1 tsk srirachasås, eller en knivsudd sambal oelek
salt, peppar
olja till fritering (Bra frityroljor är jordnöt, raps, majs t ex. Jag använde raps)
1 kg potatis (10 kr)
1-2 dl yoghurt (jag använde 10%-ig ur enlitersburk) (4 kr)

Sätt ugnen på 225 grader. Skala (om skalet är tjockt) potatisen och skär i klyftor. Lägg på plåt, ringla lite olja över och salta och peppra och smaksätt med kryddor om du vill, ex timjan, oregano. När ugnen är varm: sätt in potatisen i mitten av ugnen. Ugnsstek i ca 25 minuter.
Under tiden,  gör falafeln:
Blöt upp buljongtärningen i  1-2 msk varmt vatten.
Hacka gul lök och vitlök (räcker om det är ganska grovt). Lägg blötlagda kikärtor, löken, hackad persilja, salt, peppar, spiskummin, buljongen, sriracha/sambal oelek och tahini/jordnötssmör i en mixer. Eller mixa med stavmixer. Mixa till helt slät smät.
Lägg smeten i en bunke.
Krama ur vattnet ur de rivna rödbetorna. VIKTIGT är att krama ur vattnet ordentligt, annars finns det risk att bollarna blir för blöta. Lägg i falafelsmeten.
Rulla falafeln till runda bollar (använd blötlagda händer så går det lättare att forma). Hetta upp en traktörpanna med olja. Fritera/stek i oljan till bollarna är gyllenbruna. Här får du hjälpa bollarna att rulla så att de får färg helt runt om.

Du kan gärna teststeka en boll först. Om smeten är lite för blöt (kan hända om rödbetorna varit lite för blöta, därför viktigt att krama ur vattnet rejält)  finns det risk att de faller isär, skulle fallet vara så, tillsätt 0,5 – 1 dl potatismjöl för att få lite mer fast.

(OBS. Ha ej på fläkten när du friterar och se till att du har ett lock nära till hands, ifall att det mot förmodan skulle ta eld. Var också försiktig med olja som skvätter)

Servera falafel med yoghurt, potatisklyftor och sallad.

rodbetsfalafel-over

rodbetsfalafel-nara

7 thoughts on “Rödbetsfalafel

  • Hej Nathalie!

   Ja det går att frysa, men kan bli lite “svampigt” om man tinar upp från fryst till varmt direkt. Därav kan det vara bra att låta den tina först innan man värmer 😀

   /Hanna

  • Hej Jennie!

   Att blötlägga kikärtor är väldigt enkelt. Ta en stor bunke, lägg ned de torkade kikärtorna och fyll på med vatten – ca 3 gånger så mycket än kikärtorna. Blötlägg de i 8-10 timmar, antingen på morgonen och koka på kvällen. Eller blötlägg redan på kvällen och ställ in i kylen för att koka kvällen efter.
   Sedan slår du av vattnet och kokar dem (står ofta rätt bra instruktion på paketet) men för just detta recept ska du ju ha bara blötlagda och inte kokta. Men du kan koka det som blir över 🙂

   Hoppas det klarnade, annars får du höra av dig igen 🙂

   Lycka till!
   Hanna

Leave a Reply