Sjukt god hemmagjord äppelsylt

I våras fick jag en burk äppelsylt av min kompis Diana. Och det är den absolut godaste äppelsylten jag någonsin smakat. Massa massa smak av äpple, kanel och vanilj och drömmigt god på typ fröknäcke eller surdegsbröd med ost.

Om du är sugen på att ge bort en hemmagjord julklapp, så vill jag verkligen rekommendera denna som en gåva att ge bort. Kostar verkligen inte många kronor, och smakar mer än den kostar så att säga. Har du någon granne eller vän som sitter på ett stort äppellager kan du dessutom komma undan riktigt billigt!
Vill man komma över tio kronor per paket kan man ju göra ett litet paket med något gott kex och lite god ost.

Dianas världsbästa äppelsylt 
ca 5 burkar (beroende på storlek)

Kostnad:  ca 9 kr/ burk
Vego: Ja.
Tidsåtgång: ca 60 min.

1,5 kg hackade (gärna svenska äpplen) (30 kr)
0.5 kg syltsocker (10 kr) 
3 kanelstänger (6 kr)
1 nypa vaniljpulver obs! ej vaniljsocker 
kanel efter smak
1,5 tsk atamon
ca  1 dl vatten

Lägg alla ingredienserna (utom atamonen) i en kastrull och låt koka upp. När det kokar, sänk värmen till medel och låt koka under lock.
Rör om regelbundet med trägaffel så att äpplena mosar sig.
Låt koka i ca 30- 40 min. Om inte äpplena har mosat sig kan man trycka till dem med en gaffel eller mosa dem med en potatisstomp. Det gör dock inget om det är lite bitar i.
Ta av från plattan och låt svalna en aning. Lägg i atamonen och häll upp på desinficerade burkar.

dsc01961

Desinficerade burkar gör man såhär:
Diska burkarna du ska använda och ta bort ev klisterlapp (det är det enda jobbiga med att göra egen sylt enligt mig, satan vad vissa klistersorter sitter i)
Ställ de rena burkarna på plåt eller galler i kall ugn. Låt gå upp till 100 grader och låt dem sedan vara på den värmen i ca 15 minuter.
Koka locken.

Häll sedan upp sylten i burkarna. Sätt på locket direkt.

dsc01976

2 thoughts on “Sjukt god hemmagjord äppelsylt

  1. Tack för receptet! För att få bort överblivet klister, testa 5.56 eller WB40. Ja spray olja som man smörjer diverse saker med =) Dom löser upp klistret och sen är det enklare diska bort oljan. Går säkert använda andra typer av olja när man bråkar med klister etiketter.

    • Hej!

      Åh så lite så, och tack själv för att du tipsade om hur en får bort klistret!

Leave a Reply