Spara med matlåda

Genom att ta med egen mat till jobbet eller skolan kan man spara en hel del pengar, och detta är ju säkerligen ingen nyhet för dig. Personligen älskar jag matlådan. Förutom att den gör att jag sparar flera tusenlappar per år så sparar den även tid för mig, eftersom jag lägger väldigt lite tid i veckan på att fixa maten. Här delar jag med mig av mina bästa tips för matlådan.

Du kan spara 12 000 kr per år
Vill du få ned dina matkostnader, och du idag äter de flesta av dina luncher ute, så kommer det snabbt ge effekt att ta med matlåda istället. De där utgifterna som kanske upplevs som små, blir i längden en hel del. Nedan ser du hur mycket du kan spara per år på att ta med matlåda, från en dag i veckan till arbetsveckans alla fem dagar.

PUTSPARAMEDMATLÅDAFB

Exemplet utgår ifrån att en utelunch kostar 80 kr, och att din matlådelunch kostar 20 kr. Dessutom är 10 veckor per år borträknade för semester/sommarlov helgdagar och så vidare. Lagar du mat som kostar mindre än 20 kr/ portion och har färre lediga veckor än exemplet så sparar du alltså ännu mer på att ta med matlådan.

Hur mycket skulle DU spara?
Räkna ut hur mycket du skulle spara på byta ut utelunchen mot matlådan.
Vad kostar lunchen du brukar köpa?
Hur ofta äter du ute? Vad blir det per vecka? Per månad? Per år?

Att planera ger mer tid över till annat
Att ta med matlåda innebär att man får planera lite mer än om man inte tagit med matlåda. Det absolut mest effektiva är att laga flera portioner samtidigt, och sedan frysa in dem eller ställa matlådor i kylen. Då har du på ett enkelt sätt fixat lunchen för flera dagar. Lagar du middag till familjen? Gör dubbel sats av portionerna så har du ett par matlådor fixat direkt, utan egentlig större ansträngning.

Jag brukar laga alla veckans matlådor på söndagen. Det innebär att jag planerar vad jag ska äta, handlar maten och lagar den. Det tar mig några timmar, men jag lägger då å andra sidan nästan ingen tid i veckan på att laga mat. Det funkar för mig och ger mig tid över till annat, vilket jag värdesätter väldigt mycket på vardagarna då det brukar vara ganska många aktiviteter.

Vad funkar för dig?

Att leva upp eller uppleva sina inkomster
Vad ens inkomst betyder för en är ju högst individuellt. Är det så att du uppskattar uteluncherna mest av allt är det kanske inte så att du ska ta bort dem ur din vardag. Men om du inte gör det? Om det är en slentriankostnad som du inte reflekterar så mycket över, så är det en ganska dyr kostnad som inte ger dig valuta för pengarna.
Lever du upp dina inkomster, eller upplever du dem? Det är stor skillnad.

Gör en kalkyl över situationen, hur ser det ut idag?  Hur vill du att det ska se?
Har du en dröm du vill förverkliga? Hur kommer du dit?

Själv sparar jag just nu till en resa i Nepal i höst. Bara genom att äta vegetariskt och ta med matlåda har jag sparat närmare 15 000 kronor på dryga 4 månader. Eller jag gjorde ju de där grejerna innan jag började spara, men genom appen Dreams har jag valt att lägga undan de pengarna varje dag för att mer konkret se hur mycket det har blivit. Och jag har faktiskt blivit förvånad över att det var så mycket!  För mig funkar det att ha ett väldigt tydligt mål för att bli mer motiverad . Hur funkar du?

Matlådan = låter dig styra

En bonus med att ta med matlåda är att man kan styra mer vad man själv vill äta. Personligen vill jag äta mycket vegetariskt, för jag mår bra av det och jag vill inte äta kött slentrianmässigt pga att vår miljö inte mår så bra av det. Även om det vegetariska utbudet har blivit SÅ mycket bättre de senare åren så händer det ändå att jag väljer kött ute för att det vegetariska alternativet ibland inte känns så lockande. Men i matlådan, där har jag vill, helt enkelt! 

Vad lämpar sig i matlådan?
Här finns egentligen inga hinder. Alla recept på Portionen under Tian är ”matlådevänliga”. och de allra flesta rätterna passar bra att frysa in. Med undantag för potatis, såväl kokt, som ugnsbakad eller mos och sallader. Det blir inte så gott helt enkelt när man tinar upp, däremot kan de förvaras flera dagar i kylen efter tillagning.

Mina 5 matlådefavoriter just nu:

Fruktig kokosmjölksgryta
Blir 8 portioner, perfekt att fylla frysen med.
kokosmjölkfb

Vegopasta på linser; ”vegetarisk köttfärssås”

vegpastareceptbild2
Linsbollar med limesås
linsbollar

Vegetarisk lasagne
Blir 8 portioner, frys in i enportionsförpackningar. Om du använder matlådor i glas så kan du laga lasagne rakt i dem, vilket är väldigt smidigt 🙂
lasagnereceptbild
Lökpaj
Paj är smart mat, man kan slänga i lite vad man har hemma. Skär upp i bitar och frys in i enportioner, perfekta att ta fram en åt gången.

IMG_3228

Så, jag hoppas att du känner dig redo och peppad till att låta matlådan hjälpa dig spara både tid och pengar nu i höst!

22 reaktioner på ”Spara med matlåda

 1. Hej!

  Vill först och främst tacka för en underbar sida. Jag lagar matlådor till min gubbe, som han tar med dig till jobbet varje dag.

  Själv så är jag arbetslös just nu. Och jag gör storkik på veckorna, även mat till mig själv, som jag värmer upp.

  Ingen av oss har en ekonomi just nu. Så den här sidan är ett väldigt bra tips, som jag fick reda på genom tidningen Hem &Hyra.

  Jag kommer att titta ofta på den här sidan

  Tipsade två vänner till, som också kommer att ha stor nytta av den här sidan.

  Med vänlig hälsning

  Ann Vingård.

  • Hej Ann!

   Tack för ditt fina meddelande. Det gör mig väldigt glad över att du känner att du kan hitta bra tips, i en situation nu som är lite ansträngd just nu. Det är just därför den här sidan finns. Jag hoppas att du kommer gilla några av recepten!

   Tack för att du delar med dig.
   Kram Hanna

 2. Tack för en kanonsida, mitt mål för 2017 är att minska matkostnaderna och ta med mer matlådor till jobbet. Har fått otroligt mycket tips härifrån och kommer definitivt att tipsa andra om den här sidan. 🙂
  Bra jobbat!! 🙂

  • Tack Olivia!! Det gör mig så sjukt glad att höra!
   Kan verkligen rekommendera appen Dreams för sparande, riktigt bra app för ändamålet!

   Kör hårt! 😀
   Hanna

 3. Hej Hanna, vilken fantastisk sida du har! Älskar temat med både nyttig, vegetarisk kost, samt det ekonomiska tänket. Jag handlar dock det mesta eko, har du räknat på ekologiskt eller konventionella produkter?

  • Hej Desireé!

   Tack för dina fina ord om sidan, och att du gillar upplägget!

   Och tack för din fråga. Jag fick precis en liknande så jag skriver lite samma svar till dig 🙂

   Jag skulle säga att det är lite av en mix av ekologiska och konventionella produkter. Vissa livsmedel är så gott som alltid ekologiska (komjölk, ägg, spannmål, bananer, jordnötssmör , baljväxter, en del andra mejeriprodukter). Ibland glömmer jag bara att skriva ut det… Grönsaker, såväl färska som frysta är oftast inte det. Konserver är det ibland. Övrigt såsom kryddor, olja mm varierar.

   Tanken med listorna är ju till att 1)inspirera till att äta mer vegetariskt vilket ju, som du vet, är mer miljövänligt än konsumtion av kött. Nu råkar detta vara ett recept med kött, men det är också det ena av bara två recept. Resten på bloggen är vegetariskt eller vegansk.. 2) minska svinn – listorna är baserade så att du använder det du handlat på ett smart sätt, använder upp det mesta och att du inte köper mer än vad du behöver 3) äta säsongsanpassat 4)handla det du behöver för veckan för att minska antalet resor till butik och på så sätt minska utsläpp via transport, samt att det minimerar att du handlar mer än vad du behöver då du gör färre besök till butik.
   Detta tankesätt går ju kanske inte under ”ekologiskt” men är ju verkligen miljövänligt, och jag vill verkligen bidra till en beteendeförändring när det gäller konsumtion (ffa att konsumera MINDRE).

   Jag har aldrig testat att köra helt rakt igenom men jag tror inte att det skulle bli så himla mycket dyrare om man körde eko faktiskt, då råvarorna jag använder är generellt är väldigt billiga råvaror. Har du lust att prova får du jättegärna återkomma hur det blev 😀
   Jag hoppas du fick svar på din fråga!

   Ha det grymt och tack igen för peppen!
   Hanna

   • Hej, och tack för ditt utförliga svar! Köper nämligen allt så gott som eko, och var därför nyfiken på om du hade räknat på det. Grönsaker är ofta mycket dyrare eko, men jag har ändå prioriterat det trots jag är student då jag även har mindre barn och vill minska gifter i både deras kroppar och på vår planet. Däremot så behöver jag bli smartare vid inköp och att äta mer säsongsbaserat, därför gillar jag verkligen upplägget och tanken med din blogg! Jag kommer försöka plocka recepten lite efter vad som är billigt i min butik i veckan, och fortsätta med så mycket eko som möjligt. En annan fundering jag har är om du har tänkt på att räkna ut näringsvärde per portion och rätt? 🙂 Ha en fortsatt fin dag! / Desireé

   • Hej igen Desirée!

    Nope inte räknat på enbart, men skulle absolut vara intressant att göra det 🙂 Och även att handla på mindre butiker som fokuserar på eko.

    Ja, tanken med listorna är inte att man ska behöva följa de slaviskt, utan kunna anpassa dem efter utbud i butik och andra preferenser man har såsom eko, allergier osv. Precis som du gör 🙂

    Angående näringsvärde så har jag tänkt tanken, men också bestämt mig för att inte göra det här. Eftersom jag har en dietistexamen och erfarenheten av att arbeta som dietist och behandla patienter, och även coachat friska individer så har jag insett att det kan vara väldigt svårt att förhålla sig till näringsvärde utan nån vidare guidning. Jag menar inte att det är det för alla, men för vissa. Och jag vill inte fokusera på mat i termer av makronutrienter. Jag tycker tyvärr alltför ofta att det blir för mycket fokus på det när det pratas mat istället för råvarorna i sig, smaken, och upplevelsen. Eftersom detta är en blogg för allmänheten, dit väldigt många olika människor, med väldigt många olika behov finner inspiration ser jag helt enkelt ingen poäng i att lägga ut det. För det kan förvirra mer än att skapa nytta.
    Däremot är jag väldigt mån om att recepten är bra och baseras på råvaror som är bra. Då blir det bra liksom 🙂
    Jagkan vid individuell coachning göra ett upplägg, men då har jag personen framför mig som berättar om sin situation, sina mål mm och då kan det vara en hjälp. Men då har man också en helt annan kontakt. Min erfarenhet är att det oftast brukar det sluta i att man inte behöver använda sig av att veta näringsvärdet iaf 🙂 När man fått koll på ens behov, vilken typ av mat som ger vad och så vidare.

    Men skulle någon fråga, så skulle jag självklart kunna lösa näringsvärdet på en eller flera rätter (mot en mindre kostnad).

    Hoppas att du fick svar på din fråga! 😀
    /Hanna

 4. Gillar din sida väldigt mycket. Toppenbra och inspirerande. Det enda jag tycker är mindre bra är att du nämner aluminiumformar. Det är ett enormt energislöseri att framställa och använda och stämmer inte riktigt (för mig) med ett vegetariskt, ekologiskt och hållbart tänk. Tack för ditt superba jobb och för att du delar med dig.

  • Hej Jessica!

   Tack för dina fina ord om sidan. Och för din kommentar! Jag själv brukar återanvända alla typer av material- plast, bakplåtspapper, aluminiumfolie flera gånger om men är ju mycket bättre att ta bort aluminium över huvudtaget (och fortsätta återanvända de andra såklart!) Ändrar i texten 🙂
   Tack.
   Hanna

 5. Tack för ditt jobb med denna sida <3 jag har rekommenderat den till alla kollegor och nu sitter vi allt som oftast med liknande lunchlådor, haha! Jag bor ensam och gör nu så att jag en gång i månaden lagar mat varje dag efter dina veckomenyer. Då fylls frysen på ordentligt och sen har jag varierade matlådor i en månad. När de börjar ta slut är det dags igen 🙂 känns kul, smart och billigt! Så enkelt och bra att spara till resor på detta sätt. Slutligen, om jag får önska mig en grej är det att du skulle märka ut vilka recept som passar att frysa in och inte 🙂 jag blir lite osäker ibland! Tack igen för bästa bloggen!!!

  • Hej Maja!

   Tack så väldigt mycket för dina fina ord! Haha vad underbart att höra!! Och vad kul att du kan spara till resor på det sättet, och att det känns kul! 😀

   Och tack för inputen om frys! Bra tips! Ska absolut tänka på det i fortsättningen 🙂

   /Hanna

 6. Hej Hanna!
  Tack för en mycket inspererande sida, men jag har en fundering på vissa resept. Jag är nöt & mandel alergisk och jag undrar vad du skulle rekomendera att man kan byta ut tex. jordnöttsmör till?

  Emma

  • Hej Emma!

   Tack, vad kul att du gillar sidan!
   Kan du äta sesamfrön? Då skulle jag rekommendera att du kör ex tahini (sesampasta) istället för jordnötssmör 🙂 Det är grymt!
   Om du tål solroskärnor kan du också använda det, genom att mixa dem till en ”pasta”.

   Lycka till! 🙂
   Hanna

 7. hej, eftersom du verkar veta allt undrar jag en grej om glasmatlådorna som prisar så högt – kan dessa frysas in? har bara dåliga minnen av försök att kyla julmustflaskor av glas utomhus som sprängdes för dom inte tålde frysgrader…

  • Hej Caroline!

   Haha om jag vet allt vet jag inte, men att matlådor inte sprängs i frysen- det vet jag! När vatten fryses så får det större volym så kan ju vara därför julmustflaskorna sprängdes. Du kommer troligen inte ha lika mycket vatten i din mat samt inte fylla dem så mycket 🙂 Så det är bara att frysa på!

   /Hanna

Kommentera