Vegetariska burgare

Dessa är de absolut bästa vegetariska burgare jag någonsin gjort. Hållet ihop helt p e r f e k t, blir riktigt stora och bra och smakar grymt. Så, slopa köttet och ät dessa. Lovar, du kommer inte bli besviken.
Detta är ett grundrecept, så fyll på med dina favorittillbehör. Därmed sätter du själv hur mycket du vill spendera på burgaren.
När jag gjorde en ”lyxvariant” med majskräm, sallad, tomat, avokado, lök så landade varje burgare på 16 kronor. Rätt billigt ändå. Sätt ribban själv helt enkelt. För att komma ned under 10 kronor kan du t ex nöja dig med ketchup, lite sallad, tomat och lök.

Vegetariska burgare 
4 stycken

Kostnad: 8 kr/portion (välj tillbehör efter plånbok och smak)
Vego: Ja! Burgaren är vegansk. Kan göras med ägg i smeten om man vill.
Tidsåtgång: ca 30 min

6 dl kokta, svarta bönor (6 kr)
1 lök (1 kr)
1-2 dl maizena (2 kr)
1/2 tsk salt
peppar
2 msk valfria kryddor (jag använde koriander och persilja) (2 kr)
1 msk chiafrön som får ligga i blöt i 1 msk vatten i ca 5 min (1 kr) eller 1 ägg
sesamfrön
olja att steka i
4 hamburgerbröd (20 kr)

förslag på tillbehör:
ex tomat, sallad, lök
avokado
majskräm 
picklad lök
halloumi

salsa
ananas

Blötlägg chiafrön i 1 msk vatten och låt stå.
Mixa bönorna grovt, det ska vara lite bitar kvar. Lägg i en bunke och blanda i maizena, riven gul lök, salt, peppar och kryddor. Blanda väl. Blanda i chiafrönen, som nu ska ha blivit som en gel.
Hetta upp en stekpanna med olja. Forma smeten till 4 stycken biffar. Strö lite sesamfrön på båda sidor. Lägg biffarna i den heta stekpannan och låt biffarna få en yta. Sänk sedan värmen till medelvärme och stek i ca 3-5 min. Vänd sedan och stek den andra sidan tills burgaren är genomstekt.

Servera med valfria tillbehör och bröd.

burgare recept

8 reaktioner på ”Vegetariska burgare

 1. Kul recept, ska testas! Ange i fortsättningen gärna om du kör färsk koriander (bladen) eller mald koriander (fröna) då smaken samt priset är totalt olika.

  • Tack Erik, bra input! Ska absolut tänka på det, är ju jättestor skillnad som du säger. Här har jag använt fryst koriander och persilja.
   Hoppas du blir nöjd!
   Allt gott! /Hanna

 2. Snaskigt som tusan!

  Tips på förändringar:
  1 dl maizena räcker gott och väl. 2 dl gör att burgarna blir torra.

  Jag kryddade med spiskummin, grillkrydda, smoked chipotle, vitlökssalt och mald koriander. Det blev jättebra. typ ½-1 msk av varje krydda förutom vitlökssaltet som jag använde istället för vanligt salt.

  • Tack för tips! Jag tror mängden Maizena beror på hur ”blöta” bönorna är, har också märkt av att det är skillnad. Det varierar en hel del. Din kryddning låter sjukt god!
   /Hanna

 3. En kort stund trodde vi det var kött vi åt. Jag hade också i mer maizena än receptet. Hade inte läst era kommentarer innan. Halloumi och picklad lök var goda tillbehör.

 4. Kan tillägga att jag hade lite svårt att forma burgarna när de var så lösa. Därför tillsatte jag mer maizena. Blev dock enklare när jag sköljde händerna i ljummet vatten mellan varje. Då blev det mindre kladd på händerna.

Kommentera