Vegetariska pizzor

Jag har verkligen fastnat för att göra egna pizzor. Just nu gillar jag framförallt att 1) göra s k pizza bianco. Det vill säga ingen tomatsås, utan istället en botten på creme fraiche (eller havre fraiche) 2) Använda någon slags rot som topping. Det är dels sjukt billigt, och så gott. Nedan finner du mina tre favoritpizzor just nu med potatis, sötpotatis och rödbetor som bas.

Förutom att det är så gott och enkelt så vill jag också slå ett slag för några andra fördelar med att göra just egen pizza. För plånboken, för kroppen och för miljön.

3 fördelar med att göra egen pizza

  • För plånboken: Att göra pizza är verkligen cheap mat. Att göra sin egna pizza kostar inte mer än några kronor biten. Det beror ju såklart helt på vad du väljer att ha på, men jämfört med att köpa på pizzeria så sparar du cirka 40-50 kr per pizza. Det kan ju bli en del om man skulle köpt flera.
  • För kroppen: Att göra egen pizza är bra mat! Pizza på pizzeria är kanske ingen nyttomat direkt men gör du den själv kan den absolut vara det. Det beror ju helt på vad du väljer att ha på. På pizzeri-pizza är det ofta väldigt mycket ost och en del olja, vilket du kan skippa när du gör egen. Personligen gillar jag att alltid ha lite grönsaker på, nötter/frön och så roten då. Absolut ost, men det ska inte vara majoriteten enligt mig. Det är andra livsmedel som ska göra pizzan till en kunglig pizza!
  • För miljön: Perfekt för att minska svinnet. Har du några potatisar över? Lite sallad som börjar bli tråkig? En ost som börjar säga tack och hej och som inte riktigt gör sig på mackan? Allt detta älskar pizzan! Ofta behöver en ju inte så mycket av varje ingrediens när det kommer till pizzan, alltså perfekt kylskåpsrensarkäk.

3 vegetariska favoritpizzor

Pizza bianco med sötpotatis

Sötpotatispizza med en topping av rödlök, solroskärnor, ruccola och fetaost. Gillar du sötpotatis kommer du älska denna!

IMG_0870

Pizza bianco med potatis och kronärtskockkräm
Första gången jag testade potatis på pizza var hemma hos en kompis. Sen gjorde jag om receptet, vilket alltså blev den här potatispizzan. Och bjöd en annan vän. Hon blev helt tyst och ba ”Hanna, det här är en riktigt riktigt bra pizza. En sån du vet när man vill impa på någon. Typ en dejt” Det är typ det bästa betyget! Här mixar du kronärtskocka med creme fraiche som bianco-såsen. Ja du måste prova. Det är så GOTT!

FullSizeRender (2)

Rödbetspizza med nektarin och valnötter
Att använda rödbeta på pizza låter kanske konstigt, men det är det absolut inte. Bara gott. Nektarin till blir förvånansvärt gott och givetvis får de klassiska tillbehören valnötter och fetaost haka på!

IMG_1912

Vill du ha mer tips på plånboksvänlig och bra käk?
Du har väl inte missat att Portionen Under Tian även finns på Instagram och på Facebook. Följ med där för ännu mer stay cheap!

Kommentera