Vegosås på quornfärs och massa matlådor

I och med att det blir mer och mer vanligt att äta vego så poppar det ju också upp massa färdigprodukter, och substitutprodukter för kött. En som har varit med ett tag är Quorn, och jag ska vara ärlig med att jag ganska så sällan använder sådana produkter. Dels för att jag rätt sällan saknar det köttiga och sen för att jag tycker att man kan göra sjukt goda grejer med baljväxter. Vill man komma ned under tio spänn per portion så är det en utmaning att använda sig just av de produkterna. Men så hade jag quorn hemma och gjorde en “köttfärssås” och genom att dryga ut med annat så blev det faktiskt under tio spänn per portion. Och den största bonusen var kanske att det blev så väldigt mycket mat, dvs MASSA matlådor. Det här receptet är med andra ord perfekt om du vill bunkra matlådor till en liten peng. Detta alternativ innehåller mjölk och ägg, vill du göra veganskt går det såklart lika bra med sojafärs eller liknande.

Vegofärs på Quorn
8 portioner

Kostnad: 9 kr/portion
Vego: Ja! Lakto-ovo. För vegansk; välj veganskt färsalternativ.
Tidsåtgång: ca 30 min

300 g quornfärs (35 kr)
2 gula lökar (2 kr)
4 vitlöksklyftor (2 kr)
2 * 500 g krossade tomater (10 kr)
1 liter vatten
3 dl röda linser (9 kr)
2 msk tomatpuré (2 kr) 
2 grönsaksbuljongtärningar (2 kr)
2 tsk liquid smoke
3 morötter, rivna (3 kr)
1 chili eller 2 tsk sambal oelek (1 kr) 
pasta för 8 personer (10 kr) 
olja

Hacka gul lök och vitlök fint. Fräs mjuk i olja. Slå på quornfärsen och stek med i någon minut. Lägg i chili (eller sambal). Rör om. Slå på krossade tomater, lägg i linser och smula ned buljongtärningarna. Slå på vattnet. Låt koka upp och låt koka på svag värme i ca 10 min. (Linserna ska bli mjuka).
Lägg i liquid smoken.
Koka under tiden pasta.
På slutet lägger du i morötterna i såsen och låter bli varma i någon minut. Servera med pasta.

fullsizerender-3

Om man inte vill använda quorn eller sojafärs så har jag tidigare gjort en supergod vegopasta på linser.

Mer bra matlådemat? 
Spana in den fruktiga kokosmjöksgrytan, den ger också 8 portioner och är med andra ord perfekt att bunkra upp med.  Och är dessutom er favoriträtt här på bloggen.

Och! Vill du ha mer tips på plånboksvänlig och bra käk?
Du har väl inte missat att Portionen Under Tian även finns på Instagram och på Facebook. Följ med där för ännu mer stay cheap!

Leave a Reply