Ärtpesto med basilika och citron

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 15 min
8 kr/sats
0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Ärtpesto funkar lika bra som tillbehör till en god pasta eller sallad och som pålägg på mackan! Gillar du bönröror kan du spana in denna gjord på svarta bönor och soltorkade tomater med. 

Tillagning

Tina ärtorna. Torrosta solroskärnorna i en stekpanna. Mixa ärtor, basilika, olja, vitlök till en fin och jämn smet. Blanda i rivet citronskal. Mixa solroskärnorna grovt (eller grovhacka). Blanda i ärtröran. Salta och peppra.

Röran håller ca 5-7 dagar i kylen. Förvara i burk med lock.

3 Kommentarer

 1. Magdalena

  Hej, tror du att det går att göra en större mängd av ärtpeston och frysa in i småbyttor som man sen kan ta fram successivt?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, det är en jättebra idé! Den går fint att frysa 🙂

 2. Amanda

  Gjorde ärtpeston igår till matvetebiffarna. Riktigt gott!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem månadens 300-kronorsvecka direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.