Ärtröra med rödlök och citron

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 60 min + 12 timmars blötläggning
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Gillar du bönröror så som hummus och vitbönröra måste du testa denna goda ärtröra gjord på gula ärtor och rödlök. Röran är inspirerad av den grekiska röran fava som kan göras på flera olika sätt men har gemensamt att den traditionellt görs just på gula ärtor. Supergod som tillbehör till en måltid eller som pålägg på en macka!

Tillagning

Blötlägg de gula ärtorna i minst 12 timmar.

Koka ärtorna i rikligt med saltat vatten i ca 30 min.

Skala och grovhacka rödlöken. Stek i olja i en kastrull på medelvärme tills de är riktigt mjuka, glansiga och har mörknat något. Tillsätt sedan hackad vitlök, lagerblad och salt. Häll i de kokta ärtorna och fyll upp med vatten så att allt täcks. Låt koka ytterligare 15-20 min. Se till att det inte kokar torrt, det ska hela tiden vara vatten så att ärt och lökblandningen täcks.

Ta ur lagerbladen och mixa blandningen i en blender eller med stavmixer till en slät röra tillsammans med oljan. Du kan börja med att inte använda all vätska i kastrullen för att själv styra hur fast/lös konsistens du vill ha. Vid behov kan du tillsätta mer vatten. Avsluta med att röra ner saften från citronen, smaka av med salt och svartpeppar. Toppa eventuellt med lite rökt paprikapulver och ytterligare svartpeppar.

Förvara i en försluten burk i kylen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.