Ärtröra med rödlök och citron

Tid 60 min + 12 timmars blötläggning
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Gillar du bönröror så som hummus och vitbönröra måste du testa denna goda röra gjord på gula ärtor och rödlök. Röran är inspirerad av den grekiska röran fava som kan göras på flera olika sätt men har gemensamt att den traditionellt görs just på gula ärtor. Supergod som tillbehör till en måltid eller som pålägg på en macka!

Tillagning

Blötlägg de gula ärtorna i minst 12 timmar.

Koka ärtorna i rikligt med saltat vatten i ca 30 min.

Skala och grovhacka rödlöken. Stek i olja i en kastrull på medelvärme tills de är riktigt mjuka, glansiga och har mörknat något. Tillsätt sedan hackad vitlök, lagerblad och salt. Häll i de kokta ärtorna och fyll upp med vatten så att allt täcks. Låt koka ytterligare 15-20 min. Se till att det inte kokar torrt, det ska hela tiden vara vatten så att ärt och lökblandningen täcks.

Ta ur lagerbladen och mixa blandningen i en blender eller med stavmixer till en slät röra tillsammans med oljan. Du kan börja med att inte använda all vätska i kastrullen för att själv styra hur fast/lös konsistens du vill ha. Vid behov kan du tillsätta mer vatten. Avsluta med att röra ner saften från citronen, smaka av med salt och svartpeppar. Toppa eventuellt med lite rökt paprikapulver och ytterligare svartpeppar.

Förvara i en försluten burk i kylen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Portionen Under Tian – ÄTA UTE! Nu kan du förhandsbeställa ett signerat exemplar av Hanna Olvenmarks tredje bok!

Staycheappodden

’Avsnitt 21 – Peppade på 2021’

Vi sparkar igång 2021 med en till utomhuspodd i vackert vinterlandskap nära Hannas stuga. Vi pratar om våra avslut på 2020 och blickar framåt mot året som precis börjat. Vad vill vi göra mer av? Vilka vanor vill vi ta med oss i det nya året?

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt. *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.