Ärtröra med rödlök och citron

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 60 min + 12 timmars blötläggning
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Gillar du bönröror så som hummus och vitbönröra måste du testa denna goda ärtröra gjord på gula ärtor och rödlök. Röran är inspirerad av den grekiska röran fava som kan göras på flera olika sätt men har gemensamt att den traditionellt görs just på gula ärtor. Supergod som tillbehör till en måltid eller som pålägg på en macka!

Tillagning

Blötlägg de gula ärtorna i minst 12 timmar.

Koka ärtorna i rikligt med saltat vatten i ca 30 min.

Skala och grovhacka rödlöken. Stek i olja i en kastrull på medelvärme tills de är riktigt mjuka, glansiga och har mörknat något. Tillsätt sedan hackad vitlök, lagerblad och salt. Häll i de kokta ärtorna och fyll upp med vatten så att allt täcks. Låt koka ytterligare 15-20 min. Se till att det inte kokar torrt, det ska hela tiden vara vatten så att ärt och lökblandningen täcks.

Ta ur lagerbladen och mixa blandningen i en blender eller med stavmixer till en slät röra tillsammans med oljan. Du kan börja med att inte använda all vätska i kastrullen för att själv styra hur fast/lös konsistens du vill ha. Vid behov kan du tillsätta mer vatten. Avsluta med att röra ner saften från citronen, smaka av med salt och svartpeppar. Toppa eventuellt med lite rökt paprikapulver och ytterligare svartpeppar.

Förvara i en försluten burk i kylen.

3 Kommentarer

  1. Jessica Karlsson

    Jag såg chatten i AB om tips på billig mat i jan där du tipsade om morotsröra som pålägg & hittade hit – vilken receptskatt! Jag äter den här sortens mat varje månad vilket inte bara räddar plånboken utan även hälsan :)! Jag brukar riva ned lite färsk vitlök & finhackad persilja i min morotsröra när den är klar för extra smak, testa gärna den variationen!

  2. Mikaela

    Det mesta ni har här på sidan brukar vara gott, men måste tyvärr säga att den här röran var oätbar! Den smakar ärtsoppa, lagerblad, och rödlök (vilket en ju kan ana från ingredienserna…) men tillsammans blev detta hemskt! Inte det minsta fräscht eller likt hummus, som ni beskriver den. Vi brukar aldrig slänga mat, men den här åkte direkt. Så en liten heads up till er som känner er tveksamma – gör en annan röra!

  3. Hanna

    Gott! Jag mixade med matberedare men kommer göra med stavmixer nästa gång så krämen blir lenare. Jag hade även i citronskal och timjan vilket blev jättegott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!