Bakad rotselleri med rostade hasselnötter, sotade sparrisar och brynt sojasmör

Receptet passar extra bra under:
Sommar
Tid 120 min
13 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Kan man göra en trerätters som känns sjukt lyxig och som är cheap? JA det kan man. Framförallt om man teamar upp med någon som är grymt duktig på att laga lyxigt, vilket jag gjorde. Nämligen Petter Bäcklund aka ploppestable, en hejdundrandes matkreatör och matfotograf (som självklart tagit bilderna) Petter och jag slog våra smaklökar och plånböcker ihop och skapade helt enkelt en cheap 3-rättersmeny.

Här är varmrätten (som kostar liiiite mer än 10 kr/portion) men som ändå är så värd det! Helbakad rotselleri med sparris, hasselnötter, sojasmör ja herregud detta villl du inte missa. Och missa inte vår förrätt och efterrätt, som tillsammans blir en helt grym 3-rätters!

Tillagning

Sätt ugnen på ca 200 grader.

Skrubba rotsellerin men låt skalet vara kvar. Lägg rotsellerin i en ugnsfast form och smörj ett tunt lager med olja på. Ställ in i ugnen ca 1 ½ - 2 timmar

Under tiden som rotsellerin står i ugnen kan du förbereda hasselnötterna:
Rosta i torr stekpanna till de får lite färg. Grovhacka.

När rotsellerin (ska vara ganska svart i skalet) är klar kan du göra sojasmöret:
Bryn smör i en kastrull till det får en lite gyllenbrun färg. Addera 2-3 msk soja.

Stek (eller grilla sparris, på grill eller i grillpanna) till de får fin färg.

Dela rotsellerin i delar och lägg upp på 4 tallrikar. Servera med sparris, några matskedar brynt smör, toppa med hasselnötter och lite hyvlad rädisa till. Servera gärna med ett gott bröd

2 Kommentarer

 1. Susanne

  Ställer du in hela rotsellerin, eller delar du den i bitar? Om den delas i bitar, hur stora är då de bitarna?

  Mvh,
  Susanne

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej Susanne, rotsellerin åker in i ugnen hel och delas i bitar först efteråt. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.