Bananmuffins- perfekta som mellanmål

Tid 30 min
3 kr/muffin
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Nu är det sportlovstider och kanske lite extra aktuellt med utflykter? Oavsett om du ska åka skidor eller inte, så är det alltid najs med matiga mellanmål på äventyren. Här är ett perfekt hemmagjort mellanmål, som kan spara många kronor jämfört med att köpa mellanmål i backen eller på fikastället. Dessa är matiga muffins som dessutom passar för att orka vara ute och ha det skoj.
Använd gärna så mogna bananer som möjligt, då blir de saftigast och sötast. Om du har bananer som inte är så mogna kan du hjälpa till genom att addera lite dadlar. Du kan välja om du vill göra dessa veganska eller med ägg. Vill du göra veganska så använder du kiktärtor och kikärtsspad.

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med att mixa bananerna, oljan och jordnötssmöret till en slät sås. Om du använder dadlar, mixa i dem också.

Om du använder kikärtor för veganska muffins: mixa även ner kikärtorna (spara spadet till senare). Använder du ägg så väntar du med äggen.

Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke för att sedan blanda med banansmeten. Blanda i växtbaserad dryck/mjölk.

Använder du kikärtor: Vispa kikärtsspadet fluffigt separat. Vänd försiktigt i kikärtsfluffet i banansmeten.

Använder du ägg: Knäck äggen i smeten och blanda.

Häll över smeten i muffinsformar som du ställt på en plåt. Låt grädda i ugnen i ca 15 min. Ta ut och låt svalna.

Till sist: glöm inte att matavfallsortera det som ska sorteras (bananskal, ev dadelkärnor, ev äggskal)

7 Kommentarer

 1. Ida

  Spännande recept! Hur mycket jordnötssmör ska det vara?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Ida, 1-2 msk 🙂

 2. Maria

  Tänkte höra hur mycket jordnötssmör du brukar ha i?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Maria, 1-2 msk brukar jag ha 🙂

 3. Karin

  Hej!
  I receptet till bananmuffins står det inte hur mycket jordnötssmör det skall vara, står bara med i beskrivningen att man ska mixa det med bananerna. =)
  Med vänlig hälsning, Karin

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Karin, det gick lite snabbt men nu är det justerat! 🙂 1-2 msk!

 4. Jasmine

  Gjorde dem äggfria och himmel vilken fluffig smet. Kändes som mer luft än smet och jag kan bara konstatera att smeten åtminstone va löjligt god. Sjukt taggad på muffinsen som är klara om ett par minuter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHET! Klicka hem 300-kronorsveckan direkt via mat.se

*denna tjänst är ett betalt samarbete med Mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 (plus ytterligare 100 kr på ditt andra köp och ytterligare 100 kr vid ditt tredje köp – alltså totalt 400 kr i rabatt som ny kund)

Vill du ha mer inspiration till klimatsmart, billig och god mat? Spana in våra böcker.

Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen Under Tian, har släppt två kokböcker med mängder av recept som är bra för dig, din plånbok och planeten. Den första boken ger dig en intro till hela konceptet medans den andra är en fördjupning i hur vi kan äta mer i säsong.