Billig chili sin carne

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 40 min
9 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

En vän beordrade mig att göra en billig chili sin carne. Alltså en chili con carne utan kött. Man kan använda vilka bönor man vill, jag använde vita och det blev mycket gott. Istället för köttet tog jag torkad sojafärs, men det går såklart bra med fryst sojafärs eller quornfärs om du inte vill ha vegansk (och har en högre budget). Jag tycker att den blir godast om den får dra till sig någon dag. Perfekt för matlådan med andra ord. Och på tal om matlåda, den här är perfekt att göra dubbel sats av. Bra storkok alltså. När detta recept skapades var paprika i säsong. När paprika inte är i  säsong rekommendarer jag dig att du skippar paprika och istället tar en extra morot eller använder grillad paprika.

Tillagning

Blötlägg sojafärsen i varmt vatten. Låt stå ett par minuter. Krama ur i sil.

Hacka gul lök och vitlök fint. Hacka chili. Fräs lök, vitlök och chili i olja så att det blir mjukt. Låt spiskummin och rökt paprikapulver fräsa med. Fräs med sojafärsen. Slå på krossade tomater och smula ned buljongtärningar. Addera ca vatten och tomatpuré. Låt puttra på svag värme i 10-15 minuter.

Koka under tiden riset.

Hacka paprikan i mindre bitar. Skala morot och skär i mindre bitar. Lägg i paprika, morot och majs i grytan efter de 10-15 minuterna. Låt koka ca 15 minuter till på svag värme. Lägg i de vita bönorna, och låt bli varma.

Servera med riset.

12 Kommentarer

 1. Helena

  Den här är ju en favorit! Brukar ta ett par matskedar chiliflakes istället men det är för att vi älskar styrka! Och så funkar ju andra bönor med om ni inte har vita hemma 🙂

 2. Åsa

  Hur mycket är ett halvt paket? 250 gr? 50 gr?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Bra att du frågade, 1/2 pkt á 125 gram skulle det vara. Lägger till det i receptet 🙂

 3. Norrlandsveganen

  Vad är du har toppat med på bilden?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Det är lite spenat och fetaost som fanns över i kylskåpet!

   • Filip

    Och vad är den röda såsen för nåt?

    • Johanna @ Portionen Under Tian

     Det är lite sriracha om jag inte missminner mig 🙂

 4. Camilla

  Om man använder fryst färs istället för torkad, behöver man öka mängden då? Tänker på att den torkade skulle ligga i vatten innan stekning.

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, ja precis, den sväller ganska ordentligt. Enligt internet kan man säga att 100 g torkad sojafärs blir ca 300 g när den är blötlagd. Så i detta fall skulle jag ta ca 200 g fryst färs 🙂

   • Maria

    Så bra att ni svarar på sånna frågor! Tack, precis vad vi har funderat över under prep:)

 5. Laura

  Hej! Går denna att frysa in? Eller blir den konstig i så fall?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, det går fint! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 23 – Jobbigt att prata pengar?’

Vi ägnar hela avsnittet åt att prata pengar. Kanske främst för att vi tycker att vi måste våga prata mer om pengar och vår relation till dem. Vi kommer in på hur vår egen relation till pengar och sparande/spenderande sett ut, samt buffertar och lite annat som rör ämnet.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt och 75 kr i rabatt som befintlig kund när du använder koden UNDERTIAN75. *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.