Billig chili sin carne

Tid 40 min
9 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

En vän beordrade mig att göra en billig chili sin carne. Alltså en chili con carne utan kött. Man kan använda vilka bönor man vill, jag använde vita och det blev mycket gott. Istället för köttet tog jag torkad sojafärs, men det går såklart bra med fryst sojafärs eller quornfärs om du inte vill ha vegansk (och har en högre budget). Jag tycker att den blir godast om den får dra till sig någon dag. Perfekt för matlådan med andra ord. Och på tal om matlåda, den här är perfekt att göra dubbel sats av. Bra storkok alltså. När detta recept skapades var paprika i säsong. När paprika inte är i  säsong rekommendarer jag dig att du skippar paprika och istället tar en extra morot eller använder grillad paprika.

Tillagning

Blötlägg sojafärsen i varmt vatten. Låt stå ett par minuter. Krama ur i sil.

Hacka gul lök och vitlök fint. Hacka chili. Fräs lök, vitlök och chili i olja så att det blir mjukt. Låt spiskummin och rökt paprikapulver fräsa med. Fräs med sojafärsen. Slå på krossade tomater och smula ned buljongtärningar. Addera ca vatten och tomatpuré. Låt puttra på svag värme i 10-15 minuter.

Koka under tiden riset.

Hacka paprikan i mindre bitar. Skala morot och skär i mindre bitar. Lägg i paprika, morot och majs i grytan efter de 10-15 minuterna. Låt koka ca 15 minuter till på svag värme. Lägg i de vita bönorna, och låt bli varma.

Servera med riset.

5 Kommentarer

 1. Helena

  Den här är ju en favorit! Brukar ta ett par matskedar chiliflakes istället men det är för att vi älskar styrka! Och så funkar ju andra bönor med om ni inte har vita hemma 🙂

 2. Åsa

  Hur mycket är ett halvt paket? 250 gr? 50 gr?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Bra att du frågade, 1/2 pkt á 125 gram skulle det vara. Lägger till det i receptet 🙂

 3. Norrlandsveganen

  Vad är du har toppat med på bilden?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Det är lite spenat och fetaost som fanns över i kylskåpet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHET! Klicka hem 300-kronorsveckan direkt via mat.se

*denna tjänst är ett betalt samarbete med Mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 (plus ytterligare 100 kr på ditt andra köp och ytterligare 100 kr vid ditt tredje köp – alltså totalt 400 kr i rabatt som ny kund)

Vill du ha mer inspiration till klimatsmart, billig och god mat? Spana in våra böcker.

Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen Under Tian, har släppt två kokböcker med mängder av recept som är bra för dig, din plånbok och planeten. Den första boken ger dig en intro till hela konceptet medans den andra är en fördjupning i hur vi kan äta mer i säsong.