Billig vegetarisk rotfruktsgratäng med svamp och linser

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 70 min
10 kr/portion
0.5 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Att rotfrukter är typ det billigaste en kan äta är ju inget nytt direkt men jag hade lite glömt av hur gott det är med rotfruktsgratäng. Och väldigt smidig mat! För att göra den här gratängen till en hel måltid som inte kräver något tillbehör så gjorde jag en fyllning med svamp och röda linser. Jag gräddade allt i glasmatlådor, så det här är ju oerhört smidigt måste jag säga. Gratäng passar inte superbra att frysa in, så äts med fördel upp på ett par dagar.

Gör vegansk? Vill du ha en veganskt använder du veganskt alternativ till mjölk- och ostprodukterna.

Tillagning

Skölj linserna och koka dem enligt anvisningar på paketet. När de kokat klart; häll av.

Borsta av champinjonerna, skär i mindre bitar. Hacka vitlöken fint och fräs i olja/smör i stekpanna. Lägg i champinjonerna och torkad timjan. Låt fräsa med så det blir mjukt. Salta och peppra. När champinjonerna är klara lägger du i linserna. Rör runt försiktigt. Ställ undan.

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala rotfrukter och potatis. Skär i millimetertunna skivor. Skär löken tunt.

Blanda ihop grädde och mjölk.

Smörj en eller flera mindre ugnsfasta formar (jag använde ju glasmatlådor men går lika bra med vanlig form). Börja med att lägga en botten av potatis och rotfrukter, bre på svampröran och sedan fortsätter du så tills det är slut. Avsluta med potatis och rotfruktslager. Häll på mjölkblandningen och strö slutligen ost över.

Gratinera i mitten av ugnen i ca 50 min

Vegansk variant

Använd växtbaserad ost, mjölkdryck och grädde

19 Kommentarer

 1. Anna

  Testade denna idag och satan va gott!
  Osten saknas dock i ingrediens-listan.

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Anna!

   Vad roligt att du gillade det och tack för att du uppmärksamma det, det är ändrat nu! 🙂

 2. Mari

  Mycket god!!

 3. Per

  Ska det vara gul lök med? Det är ju med på bilden men saknas under ingredienser 🙂

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, det står med 1 st gul lök i ingredienslistan 🙂

 4. Lilija

  Hej. Jag undrar hur stora är dina glaslådor?
  Maten är jättegod. Tack och kram Lilija

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, vi har lite olika storlekar men de flesta är runt 700-800 ml 🙂

 5. Tove

  Verkar jättegott, och ska prova receptet idag, men har väldigt svårt att tro att det landar på 10 kr/port. Tänker ni konserverade champinjoner och extrapris på rotfrukter?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, här kan du läsa lite mer om hur vi räknar på recepten och var vi handlar https://undertian.com/vanliga-fragor/. Det varierar såklart i pris beroende på butik, säsong och erbjudanden och kan därför slå ett par kronor hit och dit. 🙂

 6. Maja

  Lagade denna igår, tog väldigt lång tid och blev väldigt vattnig konsistens. Smakade mest lök och rotfrukterna var inte alls färdiga utan knapriga efter 1h i ugnen. Gillar flera recept från denna sida men detta var verkligen inte gott enligt mig 🙁

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, tråkigt att höra att det inte blev som tänkt. Vi har inte fått in den här feedbacken innan men är det fler som upplever samma sak får vi såklart laga och skriva om detta recept. Hoppas du kan hitta något annat på sidan du tycker om! 🙂

   • Jennie

    Hej,
    Jag upplevde exakt samma sak. Det blev vattnigt och lite oklart. Vet inte om det påverkade att jag hade allt i en stor form istället för i flera små?

    • Johanna @ Portionen Under Tian

     Har lagat om detta recept idag och har inte samma problem. Jag använder glasmatlådor (ca 700 ml) och efter 50 minuter på 200 grader (satte ugnen på över och undervärme) så allt genomlagat och den lilla, lilla vätska som finns kvar stelar till lagom tills att gratängen är kall nog att äta. Önskar att jag kunde komma med fler tips och trix men tror kanske att det är ugnen eller formen som kan vara det som blir fel. Hoppas du ger den ytterligare en chans och får ett annat resultat 🙂

 7. blåmesen

  Provade denna ikväll och det blev gott (borde ha kryddat mer, men det justerar man ju enkelt i efterhand) men även för mig ganska blött, typ rotsaker i ”vatten” istället för det där krämiga man vill ha av en gratäng. Vet inte om det kan bero på hur blöta ens rotsaker är, eller om det blir så när man kör en stor form istället för många små? Stekte svampen ganska hårt så bör inte vara den som är boven i dramat.

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Märkligt detta! Hur stor form använde du?

 8. Johanna

  Jättegod!
  Och blev bara godare dagen efter 😊

 9. Karin

  Hej. Denna rätt blev som sagt, väldigt vattnig och rotfrukterna var ej klara efter en timme i ugnen.

 10. Maria

  Nu har jag lagat denna, och den blev så krämig och god som jag trodde. Kålroten bytte jag mot rotselleri då jag hade det hemma.

 11. Maria

  Nu har jag lagat denna, och den blev så krämig och god som jag trodde. Kålroten bytte jag mot rotselleri då det var det jag hade hemma. Jag kokade upp mjölk- och gräddblandningen och la ner rotsakerna så de fick koka några minuter, för att det skulle gå lite fortare i ugnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.